Mainos: Kissan raapimispuun hyödyt kissasi terveydelle: Valinnasta sijoittamiseen!

Kissan raapimispuu on paljon enemmän kuin pelkkä lelu – se on investointi lemmikkisi hyvinvointiin ja terveyteen.

21.5.2024 08:00

Mainos: Preeco

Raapimistarve on kissan perusvaisto, ja raapimalla kissat hoitavat kynsiään, venyttelevät lihaksiaan ja merkkaavat reviiriään. Raapimispuu tarjoaa kissallesi paitsi erinomaisen paikan näiden vaistojen toteuttamiseen, myös ehkäisee muita ei-toivottuja raapimisvahinkoja kotisi kalusteille. Valitsemalla oikeanlaisen raapimispuun varmistat, että kissasi voi toteuttaa luontaista käyttäytymistään turvallisessa ja hyväksytyssä ympäristössä.

Valinnan ja sijoittamisen suhteen on hyvä pitää mielessä muutamia seikkoja. Raapimispuiden kirjo on laaja: niitä on saatavilla eri kokoisina ja erilaisilla lisäominaisuuksilla varustettuina. Oikea valinta riippuu kissasi koon, iän ja leikkisyyden mukaan. Ja kun löydät sen sopivan, sijoita raapimispuu paikkaan, jossa kissasi viettää paljon aikaa. On tärkeää, että raapimispuu on vakaa ja riittävän kookas, jotta kissasi voi käyttää sitä ilman pelkoa kaatumisesta. Näin raapimispuusta tulee nopeasti osa lemmikkisi päivittäistä rutiinia edistäen sen fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Raapimispuun merkitys kissan arjessa

Kissan kiipeilypuu on enemmän kuin vain lelu; se tukee kissasi päivittäistä hyvinvointia ja perustarpeita. Se on paikka, jossa kissasi voi toteuttaa vaistojaan ja pitää samalla kynnet terävinä.

Kynsien terveys ja huolto

Kynnet ovat kissalle välttämättömät arjen selviytymiseen. Raapimispuu auttaa kissasi kynsiä pysymään terävinä ja poistamaan kuluneet kynnen uloimmat kerrokset. Näin kissasi kynnet eivät pääse liikaa kasvamaan tai aiheuttamaan ongelmia kävellessä.

Lihasten ja nivelten venyttely

Raapiessaan kissa samalla venyttää lihaksiaan ja niveliään. Tämä edistää niiden liikkuvuutta ja ehkäisee nivelten jäykistymistä. Venyttely pitää kissan notkeana ja vähentää lihasjännityksiä.

Liikunnan ja aktiivisuuden edistäminen

Kissasi tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen terveenä ja hyväkuntoisena. Raapimispuu kannustaa kissaa liikkumaan leikkisästi; se hyppää, kiipeää ja tasapainoilee. Tämä aktiivisuus auttaa ylläpitämään kissan ihanteellista painoa ja parantamaa sen koordinaatiota.

Stressin lievittäminen

Tämä seikka yllättyy useat kissan omistajat, mutta raapimispuu on myös tapa kissalle hallita stressiään. Raapiminen on luonnollinen tapa purkaa energiaa ja jännitystä. Raapimispuuhun keskittyminen voi toimia rauhoittavana toimitana ja lievittää ahdistusta sekä parantaa mielialaa.

Turkin ja ihon hyvinvointi

Kaikki yllämainittu toiminta voi myös epäsuorasti parantaa kissasi turkin ja ihon kuntoa. Parantunut verenkierto, alhaisempi stressi ja stimuloitu mieli ovat kaikki seikkoja jotka hyödyttävät myös kiiltävän turkin ylläpitoa.

Raapimispuun oikeaoppinen valinta

Kun olet hankkimassa raapimispuuta, kiinnitä erityistä huomiota sen kokoon ja materiaaleihin. Nämä seikat varmistavat, että kissasi saa puusta mahdollisimman paljon iloa ja hyötyä.

Kissan kiipeilypuun koko

Kiipeilypuun koon valinnassa otetaan huomioon kissasi koko ja aktiivisuustaso. Isoille ja voimakkaille kissoille tarvitaan tukevampi ja korkeampi raapimispuu, kun taas pienemmille riittää matalampi malli. Tärkeää on, että raapimispuu yltää ainakin kissasi venytyskorkeuteen, jotta se pääsee venyttelemään lihaksiaan kunnolla.

  • Pienet kissat: matalat ja keskikokoiset puut
  • Isot kissat: korkeat ja jämäkät puut

Ota huomioon myös kissasi ikä. Kissanpentuja ei kannata vielä päästää korkeimpiin, yli 2 metrisiin kiipeilypuihin, ja vanhemmat kissatkin saattavat arvostaa matalampia kiipeilykorkeuksia.

Materiaalien ja muotoilun huomioiminen

Valitse raapimispuu kestävästä materiaalista, kuten sisalista tai vastaavasta luonnonkuidusta valmistetusta köydestä, joka on kestävää ja turvallista kissallesi.

Erilaiset tasot, onkalot ja riippumatot ovat erinomaisia leikki-, piilo- ja lepopaikkoja kissallesi. Erityisesti pehmustetut tasot ovat monien kissojen suosikkeja. Kesäisin raapimispuun tasot ja onkalot voi varustaa viilentävällä alustalla, jolloin ne tarjoavat varjoisan ja viileän paikan levätä.

Useat raapimispuumallit sisältävät myös leluja, kuten roikkuvia palloja, jotka aktivoivat kissaasi leikkimään, ja kannattaa ottaa valinnassa huomioon.

Raapimispuun sijoittaminen kotona

Kiipeilypuun sijainti on keskeinen tekijä, jotta kissasi ottaa sen omakseen ja se palvelee kissasi tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.

Sopivan sijainnin valinta

Valitse raapimispuulle paikka, jossa kissasi viettää paljon aikaa. Kissan raapimispuu kannattaa sijoittaa esimerkiksi olohuoneeseen tai muualle, missä perheen yhteistä aikaa vietetään.

  • Valon määrä: Raapimispuu kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan lähelle ikkunaa, jos kissasi tykkää katsella ulos. Myös lasitettu parvike sopii erinomaisesti paikaksi kiipeilypuulle. Luonto tarjoaa runsaasti ihmeteltävää kissallesi.
  • Sosiaalinen aktiivisuus: Raapimispuun lähellä tulisi olla paikkoja, mistä oma lemmikkisi voi tarkkailla kodin menoa ja olla mukana perheen arjessa.

Turvallisuus on tärkeä huomioonotettava tekijä raapimispuun sijoittelussa. Varmista, että raapimispuu on tukevasti pystyssä eikä kaadu, vaikka kissasi hyppäisi siihen vauhdilla. Leveä alusta ja seinäkiinnitysmahdollisuus ovat mahtavia lisäturvaominaisuuksia raapimispuulle.

Kauppiaan vinkit kissan kiipeilypuun ostoon

Preeco verkkokaupan kauppiaalla on jo yli 10 vuoden kokemus kissan raapimispuista, tässä parhaat tarpit hankintaan:

Raapimispuu ei ole vain lelu: Muista että kissasi voi omatoimisesti pitää itsestään huolta kiipeilypuulla. Se on yhtä tärkeä väline kissan omistajalle kuin kissanhiekkalaatikko. Valitse puu jossa on runsaasti raapimistilaa.

Valitse koko kissasi mukaan: Varsinkin kissanpennuille kannattaa valita pieni raapimispuu, joka on myös turvallinen. Isoimmat kissarodut vaativat vankan, paksutolppaisen, kiipeilytelineen.

Mieti myös lisäominaisuuksia: Erilaiset tasot, piilopaikat ja lelut aktivoivat kissaasi, ja mahdollistavat turvallisen paikan levätä.

Lisää luettavaa