Äideistä parhain: Animen aurinkoiset äidit

Erityiskatsaus animen parhaisiin äiteihin äitienpäivän kunniaksi.

12.5.2024 15:00

Äitienpäivää on Suomessa vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Myös Japanissa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. Animangan maailmassa on läpi vuosien nähty useita säväyttäviä äitihahmoja, joka ovat valloittaneet kansan sydämet. Tässä muutama nosto äideistä, jotka tekevät kaikkensa lastensa hyväksi.

Hana – Wolf Children (2012)

© 2012 Wolf Children: Ame and Yuki -tuotantokomitea

Hana ei koskaan odottanut rakastuvansa susimieheen. Vielä vähemmän hän oletti jäävänsä leskeksi ja kasvattavansa kaksi susilasta omillaan. Nuori äiti tekee kaikkensa tarjotakseen lapsilleen parhaimman mahdollisen elämän, mutta ihmisen on vaikea tietää, mitä susilapset tarvitsevat. Hanalle kuitenkin tärkeintä on lasten onnellisuus ja valinnat, vaikka ne saattaisivat poiketa hänen näkemyksistään.

Sanae Furukawa – Clannad & Clannad: After Story (2007–2009)

© VisualArt’s / Key

Leipomoa miehensä kanssa pyörittävän Sanaen surullisenkuuluisat leipomukset luovat koomisia tilanteita, joissa Sanae juoksee karkuun sillä välin, kun hänen miehensä Akio julistaa rakkauttaan vaimoaan ja tämän leipiä kohtaan. Vaikka hän onkin onneton leipuri, Sanae on luonteeltaan sävyisä ja ystävällinen, ja hän on valmis jättämään työnsä auttaakseen lastansa. Sanaen rakkaus ylittää myös perherajat, sillä hän ottaa Tomoyan siipiensä suojiin kohdellen poikaa kuin omaa lastansa. Myöhemmin Sanae ja Akio pitävät huolta myös Ushiosta.

Tomoko Aoyama – I Think Our Son Is Gay (2019–2023)

© Okura / Gangan Pixiv, Square Enix

Yksi Tomokon salaisuuksista on hänen vanhimman poikansa salaisuus. Hiroki on kaappihomo, joka ei uskalla paljastaa seksuaalista suuntautumistaan perheelleen tai kavereilleen. Poika ei kuitenkaan tiedä, että hänen äitinsä on jo päätellyt asian. Tomoko ei kuitenkaan halua paljastaa havaintoansa, sillä hänen mielestään Hirokin tulisi saada kertoa asiasta itse. Tomoko ottaa näin sivustakatsojan roolin kannustaessaan poikaansa tämän ihastuksissa ja itsensä löytämisessä.

Lisa – Ponyo rantakalliolla (2008)

© 2008 Hayao Miyazaki / Studio Ghibli, NDHDMT

Lisa asuu pienessä merenkulkukylässä ja hoitaa vanhuksia työkseen. Hänen miehensä tekee töitä laivalla, jolloin Lisa hoitaa yksin poikaansa Sousukea. Hän auttaa ja lohduttaa poikaansa tämän kadotettua löytämänsä kultakalan ja pitää Ponyosta huolta tytön ilmestyessä heidän elämäänsä. Huomatessaan Sousuken kiintymyksen Ponyoon Lisa ei epäröi ottaa tyttöä suojaansa ja hän lupaa Ponyon äidille huolehtia tytöstä.

Nishiura High School Baseball -joukkueen äidit – Big Windup! (2007–2010)

© Asa Higuchi / Kodansha / Oofuri-tuotantokomitea

Monet vanhemmat ovat aktiivisesti mukana lastensa harrastuksissa: he vievät lapsiaan treeneihin ja kannustavat heitä peleissä tai kilpailuissa. Animessa monet vanhemmat kyllä tukevat lapsiaan harrastuksissa, mutta vain muutamat sarjat korostavat äitien (ja isien) ottavan aikaa katsoakseen lastensa pelejä. Big Windup! -sarjassa nähdään tuoreen baseball-joukkueen äitien kokoontuvan yhteen katsomaan poikiensa kesän ensimmäistä virallista peliä.

Tämän koonnin myötä Animen verkkotoimitus toivottaa kaikille aurinkoista ja revontulientäyteistä äitienpäivää!

Lisää luettavaa