Animea ilman tekstityksiä?! Kuusi teosta, joilla pääset alkuun

Animen verkkotoimitus on koonnut Netflixin tarjonnasta helppoa katsottavaa, joka soveltuu vahdattavaksi myös ilman tekstityksiä.

3.3.2024 15:40

Vaikka lähes kaiken japanilaisen viihteen voi nykyään löytää englanniksi tai jopa suomeksi käännettynä, monelle tulee jossain vaiheessa harrastusta eteen se vaihe, kun japanin kielen opiskelu vie mennessään. Kanji-merkit vaativat aina hieman ulkoaopettelua, mutta kieltä voi ja kannattaa opiskella myös immersion kautta. Sarjojen tai elokuvien katselu japaniksi on siihen aivan mainio keino!

Tähän artikkeliin on koottu helposti ymmärrettävää japaninkielistä katseltavaa Netflixin tarjonnasta. Palvelu valikoitui fokukseen sen laajojen tekstitysmahdollisuuksien takia. Aloittelijalle voi olla hyödyllisempää tukeutua vielä englanninkielisiin tekstityksiin mutta kehittää kielikorvaa kuuntelemalla välillä pelkkää puhetta. Edistyneemmälle oppijalle (n. N3-tasosta ylöspäin) alla olevat suositukset avautuvat mainiosti myös ilman tekstityksiä! Myös japaninkieliset tekstitykset voi olla hyödyllistä pitää päällä, jos japanin lukeminen sujuu.

Stand By Me Doraemon

© Stand By Me Doraemon -tuotantokomitea

Vuonna 2014 ilmestyneen Doraemon-elokuvan tarina keskittyy koulussa reputtavaan Nobitaan. Pojan elämä muuttuu kertaheitolla, kun hänen lapsenlapsenlapsensa ja Doraemon saapuvat tulevaisuudesta potkimaan laiskaa koululaista ruotuun. Elokuva toimii nostalgiana Doraemonia lapsena katsoneille aikuisille mutta on tehty myös pienille lapsille, joten se voi olla jatkuvan kohelluksen vuoksi vähän raskasta seurattavaa. Hahmot kuitenkin puhuvat hitaasti ja selittävät asiat aina kunnolla auki, mikä helpottaa kielipuolen ymmärrystä. Ainoa haaste saattaa olla Doraemonin itsensä lässyttävän puhetyylin ymmärtäminen, mutta siihen tottuu nopeasti.

Pokémon Concierge

© The Pokémon Company / Netflix

Netflixin uusi lisäys Pokémon-tuoteperheeseen, Pokémon Concierge, on värikäs ja suloinen stop motion -animaatio, jota on mahdollista ihastella myös japania ymmärtämättä. Sarjan kieli on todella yksinkertaista ja se on mitaltaan sopivan lyhyt, mikä tekee siitä sopivan myös kokemattomalle katsojalle. Sarja seuraa stressaantunutta toimistotyöläistä Harua, joka haluaa irtioton arjestaan, joten hän tulee työskentelemään ja lepäämään Pokémonien lomakohteeseen. Alussa saattaa tulla jonkin verran monimutkaisempaa sanastoa liittyen hahmon entiseen elämään. Haasteita saattavat tuottaa myös taskuhirviöiden japaninkieliset nimet, mutta niitä on myös hauskaa yrittää kuulostella. Sarjan rytmiin tottuu nopeasti ja sen katsookin melkein yhdeltä istumalta.

Studio Ghibli: Kätkijät ja Naapurini Totoro

© 2010 Studio Ghibli – NDHDMTW

Joissakin Ghibli-elokuvissa on yllättävän hankalaa kieltä, esimerkiksi fantasiasanastoa pullollaan olevassa Nausicaässa tai historiallisessa Prinsessa Mononokessa. Perheen pienimmillekin soveltuvat Kätkijät ja Naapurini Totoro ovat sen sijaan erinomainen paikka aloittaa Ghiblin tuotannon läpikäyminen ilman tekstityksiä. Näissä elokuvissa on vähemmän keksittyä erikoissanastoa, ja niiden juonen päästä saa kiinni melkeinpä pelkästään katsomalla.

Kotaro Lives Alone

© 2022 Mami Tsumura / Shogakukan / Kotaro Lives Alone Project

10 jakson mittainen lyhytsarja Kotaro Lives Alone kertoo nelivuotiaasta Kotarosta, joka muuttaa asumaan heikosti menestyvän mangapiirtäjän naapuriin. Sarjassa ihmetellään lapsentasoisesti pienen pojan iloja ja suruja, mutta se saa edetessään synkempiäkin sävyjä, kun syyt Kotaron yksin asumiselle alkavat valjeta. Sanastoltaan ja tapahtumiltaan sarjassa käsitellään monia arkisia asioita. Kotaron kohteliaan asiallinen puhetyyli ja sarjan sisältö ovat pääosin helposti ymmärrettäviä.

Old Enough!

© Netflix

Rakastettu Hajimete no Otsukai -realityohjelma on jatkunut Japanissa jo yli kolmekymmentä vuotta. Sarjan ideana on lähettää pieni lapsi hoitamaan itsenäisesti jotakin tehtävää, esimerkiksi kaupassa käyntiä, ja kuvata suoritus siihen puuttumatta tai lasta neuvomatta. Netflixiin ohjelman parhaita paloja on koottu nimellä Old Enough! lyhennetyiksi jaksoiksi leikattuna. Lapsen perspektiivistä kuvattu ohjelma sisältää pääosin yksinkertaista kieltä ja selkokielistä ohjelmaselostusta. Lisäksi ohjelmassa on paljon isokokoista tekstitystä.

Lisää luettavaa