Arviossa: Scott Pilgrim Takes Off

Miksei saisi rakastaa?

19.11.2023 12:22

Perustuu Bryan Lee O’Malleyn sarjakuvaan.

Ohjaaja: Abel Gongora

Käsikirjoitus: BenDavid Grabinski

Studio: Science SARU

Jaksomäärä: 8

Esitetty: 17.11.2023 alkaen

Striimauspalvelu: Netflix

Nettisivuillamme olemme käsitelleet syksyn aikana muutamaan otteeseen Scott Pilgrim Takes Off -animaatiosarjan vaiheita ja uutisoineet uusista trailereista, kun niitä on saapunut nähtäville. Odotus on päättynyt ja nyt marraskuun 17. päivä Scottin Netflix-seikkailu on vihdoin täällä. Onkin aika tarkastella, onko Bryan Lee O’Malleyn sarjakuvaan perustuva Science SARU:n luoma visio katsomisen arvoinen, vai onko kyseessä floppi?

Sitä luulisi, että sarja käsittelisi tuttua tarinaa Scott Pilgrimin matkasta Ramona Flowersin sydämeen seitsemän pahan ex-kumppanin kautta, mutta sarja päättääkin yllättää positiivisesti ja jättää Scottin esiintymisen sarjassa yllättävän vähälle, kun Scott ”häviää” ensimmäisen ottelun listan heikoimman kilpakumppanin, Matthew Patelin kanssa. Kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää ja Ramona huomaa, että Scott ei kuollut, vaan katosi portaalin imaisemana jonnekin. Tämän myötä päähenkilön rooli siirtyykin täysin Ramonalle ja hän lähtee matkalle kohtaamaan entiset kumppaninsa, sillä hän epäilee, että he olisivat Scottin katoamisen takana.

Animaatiostudio Science SARU on tehnyt upeaa jälkeä sarjan kanssa. Sitä on mukava katsoa, vaikka sen käyttämä sumennusefekti tarkennuskohtauksissa aiheuttaakin hieman hampaiden kiristelyä.

Sarjan loogisuuden puute häiritsi hieman alkuvaiheessa, mutta kun siihen tottui ja alkoi ymmärtämään sen erilaista visiota lähdemateriaalin kanssa, sen seuraaminen oli huomattavasti mukavampaa. Sarja jopa muistutti paikoitellen animaatiostudio Gainaxin vuonna 2010 tuottamaa Panty and Stocking with Garterbelt -alkuperäisanimea, varsinkin visuaalisesti. Se oli omalla kohdallani suuri ilo silmälle, sillä Panty and Stocking with Garterbelt on yksi uniikeimmista animesarjoista, jonka olen katsonut.

Lopputeksteissä soineet kappaleet herättivät kyllä ihmetystä, sillä ne eivät sopineet jaksojen tunnelmaan ollenkaan. Vaikka niiden kuuleminen sarjassa ilahdutti, en saanut kiinni, mikä niiden konteksti kussakin jaksossa oli. Vasta kahden viimeisen jakson lopputekstikappaleet Bubblegum Crisis -animen Konya wa Hurricane -kappaleessa ja Mortal Kombatin tunnarille kumartavassa remiksatussa kappaleessa oli jotain järkeä. Muiden kohdalla vain totesin, että Science SARU:lla on ollut laittaa pöytään rahaa, jolla maksaa näiden kappaleiden käyttökustannukset. Osa niistä oli nimittäin niin isoja ja tunnettuja, etten usko niiden olleen halpoja hankintoja. Myös sarjan yksi toistuva vitsi aiheutti hieman napinaa, sillä jokainen jakso alkoi samalla animaatiolla siitä, kun Ramona Flowers värjää hiuksensa jonkun muun väriseksi. En voinut ymmärtää sen tarkoitusta.

Loppujen lopuksi Scott Pilgrim Takes Off on vilkaisun arvoinen animaatiosarja. Se ottaa lähdemateriaalin ja toteuttaa sen tarinan uudella tavalla. Vuoden 2010 Scott Pilgrim vastaan Maailma -elokuvasta tutut ääninäyttelijät tekevät hommansa hyvin, eikä minulla ollut pakottavaa tarvetta vaihtaa sarjan dubbeja japaninkielisiin. Suosittelen sarjaa sekä Scott Pilgrim -tuoteperheeseen jo valmiiksi syventyneelle että katsojalle, jolle alkuperäinen teos monessa muodossaan ei ole ollenkaan tuttu.

4/5 – Mielenkiintoinen, vaihtoehtoinen näkemys Scott Pilgrim -universumin tuttuun tarinaan.

Lisää luettavaa