Arvostelu: Sakamoto Days (uusinta Anime 124)

Sakamoto Daysin kuudes osa ilmestyy englanniksi helmikuussa. Klikkaa Animen numerossa 124 (2022) julkaistuun arvioon ensimmäisestä pokkarista; sarja on viiden osan jälkeen edelleen neljän tähden arvoinen.

25.1.2023 10:00

Sakamoto Days

Hyvästi rauhaisat eläkepäivät

 

Alkuperäinen nimi: SAKAMOTO DAYS

Tekijä: Yuto Suzuki

Kustantaja: Viz Media

Suositushinta: $9.99

Julkaisumuoto: Pehmeäkantinen pokkari ja digijulkaisu, 200 sivua

Osia englanniksi: 2/8+

Luettu osat: 1/8+ 

Julkaisuaika: 4/2022– (Japanissa 11/2020–)

Digijulkaisu lukuina ja pokkareina.

 

Sakamoto-niminen pikkumarketti on ulospäin vaatimaton myymälä, josta uneliaan lähiön asukkaat voivat ostaa tyypillisiä conbini-tuotteita: kuppinuudeleita, possunyyttejä ja siivoustarvikkeita. Tuotteita hyllyttävä leppoisan näköinen mies on kuitenkin entinen palkkamurhaaja Sakamoto, elävä legenda alamaailmassa. Tappohommat taakseen jättänyt mies pyörittää nyt omaa nimeään kantavaa kauppaa yhdessä vaimonsa kanssa. Jaloissa häärii myös parin pieni tytär.

Sakamoto ottaa tarinan alkupuolella entisen kollegansa Shinin kauppa-apulaiseksi. Ajatuksia lukeva palkkatappaja tykästyy pienen myymälän rauhaan, ja kun Sakamoton menneisyys alkaa tehdä paluuta, parivaljakko puolustaa Sakamoton perheonnea nyrkein ja veitsin. Yksi sääntö kuitenkin on: tappaa ei enää saa, tai Sakamoton vaimo ottaa avioeron. Mutkikkaaksi tilanne käy, kun Sakamoto ja Shin päätyvät rusikoimaan kiinalaista triadia.

Yuto Suzukista vaikuttaisi tulevan todellinen mangan supertähti. Ennen Sakamoto Daysia Shueisha julkaisi häneltä kaksi yksiosaista mangaa, Garakun ja Locker Roomin. Garaku keräsi yli puoli miljoonaa lukukertaa Shounen Jump+ -verkkopalvelussa, ja Locker Room sovitettiin televisiodraamaksi. Sakamoto Days on Suzukin ensimmäinen pitkä sarja. Sarja ilmestyy Weekly Shounen Jumpissa.

Sakamoto Days sopii hyvin Jumpin profiiliin. Toiminta on dynaamista ja hyvin rytmitettyä: tappeluähkyä ei synny, kun välissä on sympaattista pikkukomediaa. Toimintakohtaukset ovat mielikuvituksellisia ja toisistaan selkeästi erottuvia. Suzukilla on taito piirtää mieleenpainuvia vihulaisia, joista osa on vakavammin otettavia kuin toiset. Ylipäänsä Suzuki saa yliluonnollisia voimia hallussaan pitävät hahmot sopimaan yllättävän luonnollisesti Sakamoton lähiömaisemaan. Viihdyttävää toimintakomediaa on helppo suositella kaikille, jotka rentoutuvat hyvän räimeen ja nasevasti kirjoitetun naljailun parissa. Kannattaa kuitenkin varautua sietämään realismin rajoja venyttäviä MacGyver-temppuja. Asiansa osaavat palkkatappajat puolustautuvat Sakamoto-myymälässä vaikka yskänpastilleilla.

 

4/5

 

Teos: Toimintakomedia korottaa panoksia kohti ensimmäisen pokkarin loppua. Ilmeikäs, sopivan intensiivinen taide tukee taisteluntäyteistä tarinaa. 

Julkaisu: Tavallinen pikkupokkari. Värikuvat vain digijulkaisussa. Sarjaa voi lukea luvuittain MangaPLUS-palvelussa.

 

Teksti: Riikka Haapanen

Kuvat: © 2020 Yuto Suzuki

Lisää luettavaa