Vuoden 2006 syksynä animestudio Sunrise ja mangaka-ryhmä CLAMP tekivät yhteistyössä Code Geass: Lelouch of the Rebellion (alkup. Hangyaku no Lelouch) -nimisen alkuperäisanimen. Anime kertoo tarinan Lelouch Lamperougesta, britannialaisesta karkoitetusta prinssistä, joka joutuu keskelle Japanin ja Britannian välistä sotaa, jossa Japanin oikeudet maana riistetään ja sitä aletaan kutsua nimellä Alue 11. Tämän myötä Lelouch vannoo kostoa Britanniaa kohtaan.
Vuosia myöhemmin Lelouch tapaa sattumalta mystisen tytön nimeltä C.C. ja saa tytöltä voiman nimeltä Geass, jolla voi hallita ketä tahansa ihmistä. Tästä Lelouch saa keinon lähteä toteuttamaan lapsena uhoamaansa tavoitetta, joka on tuhota Britannia ja vapauttaa Japani sen vallan alta. Tehtävä ei tule olemaan helppo, kun Lelouchin pitää salata oma henkilöllisyytensä. Hänestä tulee Zero, kasvonsa piilottava kapinallinen ja hän perustaa vastarintaryhmän nimeltä Black Knights.
Erityisen mielenkiintoista on katsoa Code Geassia 17 vuotta sen julkaisun jälkeen, kun vertaa sitä toiseen hyvin samanlaiseen ja yhtä suosittuun sarjaan, jota myös lähetettiin Japanin televisiossa samaan aikaan kuin tätä tulevaisuuden valtaistuinpeliä: Tsugumi Ohban ja Takeshi Obatan mangaan perustuva Death Note. Näiden kahden samanlaisuutta ei voi olla huomaamatta. Lelouch on hahmona kuin Light, heidän motiivinsa ja työvälineensä kostolle ovat hyvin samanlaisia, molemmat ovat fiksuja strategikkoja ja molemmat tuntuvat tekevän saman virheen lopussa, jossa he jäävät kiinni heille, jotka luottivat heihin eniten. Ainoa eroavaisuus on, että toinen on poliisisarja ja toinen mechasarja, jonka valtapelejä pelataan armeijan ja ihmisten ohjastamien sotarobottien avulla. Syksy 2006 taisi olla vain poikkeuksellisen hyvää aikaa, kun kaksi näin hyvää ja nykyään klassikon asemassa olevaa sarjaa tuli täysin samaan aikaan ulos Japanista.
Code Geass: Lelouch of the Rebellion on yksi niistä animesarjoista, joka tulee kestämään vielä monta uudelleenkatselukertaa. Se ei tunnu vielä vuonna 2023 vanhentuneelta, vaan hyvinkin modernilta animesarjalta, vaikka sen tapahtuma-aika onkin jo meidän näkökulmastamme menneessä. Klassikkoanimet ovat klassikoita syystäkin. Ne kestävät monta katselukertaa eivätkä vanhene vielä täysi-ikäisyyteen saapuessakaan. Code Geass on yksi näistä teoksista, vaikka sen loppukäänne ensimmäisellä kaudella onkin melkoinen kermapiiraan mäiskähdys päin naamaa. Samaa voisi sanoa kyllä Death Notestakin.