Ensilukaisu: Centuria

Synkkä fantasiatarina, joka ei lopu ennen sadatta kuolemaa.

10.5.2024 15:00

Julian tunkeutuu sisään laivaan, joka kuljettaa sataa orjaa yli suuren meren. Laivalla hän ystävystyy raskaana olevan naisen, Miran, kanssa. Keskellä merta myrsky kuitenkin yltyy niin, että laivan kapteeni päättää keventää lastia ja myydä kuolleet orjat vakuutusrahoja vastaan. Viimeiset kaksi eloonjäänyttä ovat Julian ja Mira. Lopulta Mira antaa vauvansa Julianille ja uhraa itsensä, jotta Julian voisi saada erään merestä nousseen hirviön suomat kuolleiden orjien voimat sekä elämät. 

Centuria on mangaka Touru Kuramorin debyyttimanga, jonka ensimmäinen luku ilmestyi Shounen Jump+ -nettilehdessä huhtikuun 7. päivä. Viidennen luvun ilmestyttyä Centuria on Manga Plus -palvelussa kuudenneksi luetuin sarja, heti My Hero Academian jälkeen.

Centuria asettaa sarjan tunnelman kohdilleen alusta asti. Jo ensimmäisistä luvuista on selvää, että kyseessä on sarja täynnä verta, kärsimystä sekä hirviöitä. Aivan alussa voisi hyvin luulla, että luvassa on samanlaista realistista orjien elämän kuvausta kuin Vinland Sagassa, mutta tämä vaikutelma jää nopeasti, kun sarjan ensimmäinen hirviö tulee esiin ja antaa päähahmolle sadan kuolleen orjan voimat ja elämät. Sarjan todellinen suunta on todennäköisesti jotain Berserkin kaltaista synkkää fantasiaa. Hirviöt on luotu yksityiskohtaisesti pelottaviksi, ja taistelukohtauksiin kulunut kynän suhina näkyy sivuilla edukseen. 

Sarjassa isona teemana toimii lähimmäisenrakkauden tärkeys. Päähahmon tuntema viha omaa äitiään kohtaan sekä rakkaus Miraa kohtaan tekevät lukijalle Julianin saappaisiin astumisen helpoksi. Sarjan edetessä suhde Julianin ja Miran vastasyntyneen pojan välillä tulee todennäköisesti kasvamaan Centurian suolaksi.

Jos nauttii synkästä hirviöiden täyteisestä fantasiasta tai elämän suurten kysymysten pohtimisesta, voin suositella Centuriaa. Sarja ei todellakaan ole kevyimmästä päästä, mutta sadan vainajan taakan kantaminen ja koko elämää vastaan taisteleminen tekevät sarjasta todellakin lukemisen arvoisen. 

Sarjan kaikki luvut voi lukea englanniksi ilmaiseksi Manga Plus -palvelusta.

Lisää luettavaa