Ensilukaisu: Choujin X

Tokyo Ghoulin seuraaja saattaa jopa ylittää edeltäjänsä.

5.4.2024 15:00

Tokio Kurohara on laiska toisen vuoden opiskelija lukiossa. Hänen paras kaverinsa on urheilullinen monilahjakkuus Azuma, joka puolustaa Tokiota hänen kiusaajiltaan. Maailmaan on ilmestynyt supervoimia omaavia ihmisiä, “Choujineita”. Eräänä päivänä kaverukset joutuvat tekemisiin Choujin-huumeen kanssa, minkä seurauksena Tokiolle kasvaa linnunnokka päähän. Soppaan sekoittuu myös pippurinen nuori tyttö maaaseudulta nimeltään Ely.

Choujin X on edellisellä työllään Tokyo Ghoulilla suursuosion saavuttaneen Sui Ishidan uusin mangasarja. Sarjaa alettiin julkaisemaan Tonari no Young Jumpin -nettilehdessä vuonna 2021. Mangalla ei ole yleisestä käytännöstä poiketen säännöllistä julkaisuaikataulua, vaan Ishida julkaisee lukuja milloin haluaa ja jaksaa. Tähän mennessä hän on julkaissut sarjaa jo yli 50 luvun verran.

Choujin X tekee sarjan identiteetin heti lukijalle selväksi. Jo ensimmäisistä luvuista löytyy paljon symboliikkaa ja Ishida luo surrealistisen maailman mitä erikoisimmilla hahmoilla. 

Sarjan kolme päähahmoa eroavat toisistaan melko lailla, ja heidän tunteensa tuovat lukijan lähemmäksi Ishidan luomaa hullua maailmaa. Tokion kateus parasta kaveriaan kohtaan ja tilanteen kääntyminen päälaelleen, kun Tokio saa voimat ennen Azumaa, on vain yksi esimerkki siitä, kuinka realistisen tuntuisiksi lukioikäiset hahmot on luotu.

Hahmojen ja kokonaisen maailman luomisen ohella parasta sarjassa on ehdottomasti Ishidan taide. Koska lukuja julkaistaan tekijän tahdon mukaan omaan tahtiin, ei taiteesta ole tingitty missään vaiheessa. Jo ensimmäisten lukujen aikana on enemmän koko aukeaman peittäviä silmiinpistäviä taideteoksia kuin monella sarjalla niiden koko julkaisun aikana. Choujin-hahmojen eli supervoimia omaavien ihmisten kanssa Ishida päästää mielikuvituksensa valloilleen, ja se näkyy hyvin positiivisella tavalla.

Viimeisenä mangasarjan vahvuutena haluaisin nostaa ruutujen sommittelut ja sivujen kokonaiskuvan luonnin. Näin hienosti lukijan silmää puhekuplasta puhekuplaan ja ruudusta ruutuun vievää mangaa on hyvin vaikea löytää.

Kannustan siis jokaista lukemaan vähintään ensimmäiset pari lukua, jotka toimivat melkein itsessään jo taideteoksina.

Sarjaa voi lukea englanniksi VIZ Median pokkareina tai MANGA Plus -palvelusta.

Lisää luettavaa