Ensilukaisu: Dogsred

Golden Kamuyn tekijän uudessa mangassa päästään jääkiekon ihmeelliseen maailmaan.

15.3.2024 15:00

Nuori Rou Shirakawa on juuri tehnyt Japanin kaikkien aikojen piste-ennätyksen nuorten taitoluistelukisoissa Hokkaidossa. Kuitenkin voiton jälkeen hän menettää malttinsa ja tuhoaa lavan kauttaaltaan. Tapahtuman seurauksena häneltä kielletään osallistuminen mihinkään taitoluistelutapahtumaan loppuelämäksi. Tätä kaikkea pakoon muuttaessaan Rou päätyy pieneen jääkiekkokylään nimeltään Tamakomai, jossa hän puolivahingossa kietoutuu osaksi jääkiekkoilun vahvaa ja kaunista verkkoa. 

Dogsred on Golden Kamuysta tutun Satoru Nodan uusin manga aiemman hittisarjan päätyttyä vuoden 2022 huhtikuussa. Dogsredia alettiin julkaista seuraavan vuoden heinäkuussa Young Jump -lehdessä. Sitä on ilmestynyt jo yli 20 luvun verran. Manga on Nodan toinen jääkiekkosarja mutta käytännössä uusi tulkinta aiemmasta: Nodan ensimmäinen jääkiekkomanga Supinamarada! (2011–2012) ei saavuttanut merkittävää suosiota ja sen julkaiseminen lopetettiin vain vähän yli vuoden jälkeen. Golden Kamuyn jälkeen Noda ilmoitti kokeilevansa Supinamarada!:n konseptia uudestaan ja käyttävänsä nyt uuden kokemuksensa ja kerttyneet taitonsa luodakseen menestyksekkään jääkiekkomangan.

Ensimmäinen luku pyörii hyvin paljon taitoluistelun ympärillä. Sen ei pitäisi lukijaa kummemmin haitata, sillä Nodan piirtotaito pääsee parhaiten esille juuri luistelua kuvitettaessa. Sarjaan saadaan myös todella mielenkiintoinen mysteeri, kun päähahmo Roun hermoromahduksen syytä ei tuoda esille missään vaiheessa. 

Sarjan ensimmäinen jääkiekkoilija kuvataan hyvinkin stereotyyppisesti pelottavaksi ja väkivaltaiseksi hahmoksi, joka ei anna muiden käyttää ulkojäätä. Rou kuitenkin laittaa pelottavalle jääkiekkoilijalle vastaan ja tätä kautta joutuu lopulta itsekin pelaamaan jääkiekko-ottelussa.

Jääkiekkokypärästä näkee mangassa läpi.

Vasta kolmannessa luvussa päästään oikeasti jääkiekkokentälle. Roun tuntemus lajista on samaa tasoa kuin Hanamichi Sakuragin tuntemus koripallosta Slam Dunkin alussa – toisin sanoen hän ei tiedä yhtään mitään. Tämä on toki tietoinen päätös, koska jääkiekko on varsin tuntematon laji suurelle osalle japanilaisista, joten perussääntöjen selittäminen lukijallekin on tarpeen. Näin suomalaisen näkökulmasta jääkiekon sääntöjen tunkeminen keskelle matseja saattaa kuitenkin olla hieman ärsyttävää. Toisaalta myös sarjan koomisimmat hetket juontavat juurensa päähahmon tyhmyydestä.

Hahmoja ei ole esitelty ensimmäisten lukujen aikana kovin monia, mutta päähahmon tunteiden monimutkaisuus on tehty jo hyvin selväksi. Lisäksi kaikki jääkiekkopelaajat eivät ole stereotyyppisiä öykkäreitä, vaan näkee, että joukkueeseen tullaan luomaan kattava ja paljon persoonia sisältävä hahmokaarti.

Jos annat mangalle mahdollisuuden, suosittelen lukemaan vähintään kolmanteen lukuun asti, sillä jääkiekko-ottelun taidetta katsoessa näkee todella Dogsredin potentiaalin. Voiko tässä olla jopa Nodan uusi hittimanga? Joka tapauksessa kyseessä on ensimmäisten lukujen perusteella laatusarja suomalaisille niin tutusta, mutta animen ja mangan maailmassa niin harvoin käsitellystä aiheesta, jääkiekosta.

Englanniksi uusimmat luvut pääset lukemaan ilmaiseksi Manga Plus -palvelussa.

Lisää luettavaa