Ensilukaisu: Machida-kun no Sekai

Mikä saa ihmisen pitämään toisesta?

17.5.2024 15:00

Hajime Machida on tuiki tavallinen lukiolaispoika. Hän ei ole erityisen hyvä koulussa eikä urheilussa, mutta jostain syystä muut ihmiset tuntuvat pitävän hänestä. Hajime saa ihmiset puolelleen suhtautumalla kaikkiin avuliaasti ja ystävällisesti, vaikka itse hän ei suosiotaan tajuakaan. Jokapäiväisten kohtaamisten kautta hän kuitenkin astuu itsensä ymmärtämisen tielle, jonka varrelta hän pääsee tutkiskelemaan jopa rakkautta.

Machida-kun no Sekai (vapaasti käännettynä ”Machida-kunin maailma”) on Yuki Andoun vuosina 2015–2018 Bessatsu Margaret -lehdessä julkaistu mangasarja. Sarjasta julkaistiin 28 lukua ja ne koottiin seitsemään pokkariin Japanissa, mutta suomen- tai englanninkielisille mangamarkkinoille se ei ole vielä löytänyt tietään. Mangasta on tehty Yuya Ishiin ohjaama näytelty elokuvasovitus vuonna 2019 (englanninkieliseltä nimeltä Almost a Miracle), ja musikaalinäytelmäsovituskin nähtiin tämän vuoden puolella. 

Ensimmäisen luvun jälkeen mangan suuntaa on vaikea arvata, mutta jo toisen luvun luettuani olen ainakin itse koukussa. Hajime esitellään ihanana kaikille avuliaana henkilönä, joka ei kuitenkaan omaa suurta tietotaitoa missään. Voisi sanoa, että hän on tavallista tallaajaa asteen huonompi niin koulussa kuin urheilussakin. Sarjan pääsanoman ymmärtää näin ollen jo ensimmäisen luvun jälkeen: tärkeintä on olla muille ystävällinen ja avulias.

Toisen luvun jälkeen tajuaa kuitenkin, että mangalla on muutakin sanottavaa. Hajime haluaa oikeasti auttaa ihmisiä ympärillään ja oppia heiltä. Hänen sosiaaliset taitonsa eivät ole kovin korkealla tasolla, mutta siitä huolimatta hänestä pidetään. Hajime yrittää kehittyä.

Simppeli piirtotyyli sopii yksinkertaiseen tarinaan täydellisesti, ja shoujo-mangoille tyypillisesti hahmojen kauneus on taiteen pääpisteenä. Päähahmon ilmeettömyys korostuu sen ansiosta ja se luo jopa hauskoja hetkiä ensimmäisten lukujen aikana. 

Hahmojen tarkastelu tapahtuu kokonaan Hajimen perspektiivistä, mitä voi toki olettaa jo sarjan nimestä. Kuvatessaan päähenkilönsä arkisempiakin hetkiä manga tekee Hajimen ymmärtämisestä ja tunteiden lukemisesta helppoa. Mangan toinen pääpaino on muiden hahmojen auttamisessa, joten voi olettaa, että sarjaan tulee mukaan monenlaisia hahmoja erinäisten ongelmiensa kanssa, ja lopulta Hajime pyrkii auttamaan heitä jollain tavalla.

Jos haluaa löytää kauneutta maailmasta ja palauttaa uskon ihmiseen, on Machida-kun no Sekai juuri sinulle. Jo Hajimen hahmokehitys on minusta täysin pätevä syy suositella sarjaa melkein kenelle tahansa, joka pitää rennommista sarjoista ilman miltei mitään turhaa.

Lisää luettavaa