Ensilukaisu: The Gender of Mona Lisa

Sukupuoli-identiteetin etsimistä Mona Lisan johdolla.

19.4.2024 15:00

Jokainen ihminen syntyy sukupuolineutraaliksi. 12. syntymäpäivästä eteenpäin keho alkaa muuttua haluamaansa biologista sukupuolta kohden, ja 14 ikävuoden kohdalla sen pitäisi olla jo kokonaan muuttunut. Hinase Ariman keho on kuitenkin pysynyt muuttumattomana, vaikka on jo hänen 18. keväänsä. Hinase on jo sujut asian kanssa, kunnes hänelle tehdään kaksi yllättävää tunnustusta.

The Gender of Mona Lisa on Tsumuji Yoshimuran mangasarja, jota julkaistiin Gangan Online -nettilehdessä vuodesta 2018 vuoteen 2022 asti 53 luvun verran. 

Fantasiaelementin lisääminen muuten normaalilta tuntuvaan ympäristöön sukupuoli-identiteetin painottamiseksi on helppo tapa saada kaikki lukijat ymmärtämään päähenkilön vaikeudet. Myös Mona Lisan sukupuolen yleistä käsitystä haastetaan ja pohditaan mielenkiintoisella yksityiskohtaisuudella, mikä yhdistää sarjan nimen sarjaan.

Päähenkilöt ovat sukupuoleton Hinase Arima ja hänen parhaat kaverinsa, miehen sukupuolen omaksunut Shiori Takayama sekä naisen sukupuolen omaksunut Ritsu Kaga. He ovat olleet lapsesta asti parhaita kavereita ja käyvät yhdessä samaa koulua. Ritsu ja Shiori ovat molemmat ihastuneet Hinaseen ja tarjoutuvat auttamaan Hinasen sukupuolen löytämisessä seurustelun kautta. Tästä alkaa Hinasen sisäinen tutkinta ja matka sukupuoli-identiteetin löytämiseen, mikä on ainakin ensimmäisten lukujen perusteella todella hyvin kirjoitettua.

Taide sarjassa, jonka nimeen sisältyy Mona Lisa, on myös varsin mukiinmenevää. Silmiinpistävintä siinä on päähahmon silmät, jotka loistavat sinisinä mustavalkoisen mangan keskeltä. Nettijulkaisussa muitakin sinisiä asioita on väritetty mustavalkoisesta mangaformaatista poiketen. Muuten mangan taide loistaa lähinnä hahmojen välisissä intiimeissä kohtauksissa.

The Gender of Mona Lisa on ensimmäisistä luvuistaan asti vangitseva, ajatuksia herättävä sarja. Voin suositella sarjaa varsinkin niille, jotka eivät ole aikaisemmin lukeneet LGBTQ+ -sarjoja, mutta haluaisivat päästä niiden maailmaan sisään.

Ensimmäisen luvun voi lukea ilmaiseksi Square Enixin Mangaup -palvelusta.

Lisää luettavaa