Ensivilkaisu: Frieren: Beyond Journey’s End

Yhden seikkailun loppu on toisen alku.

4.10.2023 12:00

Anime-lehden nettisivuilla on intoiltu vuoden mittaan Frieren: Beyond Journey’s End -nimisestä teoksesta, joka saa animesovituksen nyt syksyllä. Sovituksen kaksituntinen erikoisavausjakso on ulkona ja on tullut aika vilkaista, onko intoilu aiheellista vai kompuroiko Frieren heti animematkansa alkuvaiheessa.

Anime kertoo kokeneesta seikkailijasta, Frieren-haltiasta, ja tämän seurueesta. Kymmenen vuotta kestänyt matka demonikuninkaan päihittämiseksi on tullut päätökseen ja kumppanusten on aika mennä omille teilleen. Vuosikymmeniä myöhemmin Frieren palaa tapaamaan yhtä matkakumppaniaan ennen tämän siirtymistä ajasta iäisyyteen ja haltia saa huomata, etteivät ympärillä olevat ihmiset ole läheskään yhtä pitkäikäisiä kuin hän itse. Frieren katuu kyynelsilmin sitä, ettei koskaan tutustunut tovereihinsa paremmin, eikä täten arvostanut heidän yhteistä aikaansa. Onhan vuosikymmenkin pitkä aika.

Tapaus saa Frierenin lähtemään uudelle matkalle, tällä kertaa seuranaan entisen matkakumppaninsa oppilas. Tarkoituksena on käydä samoissa paikoissa, joissa Frierenin vanha seurue kävi vuosikymmenen mittaisella retkellään. Samalla kun Frieren opettaa käytännön taikoja uudelle matkakumppanilleen, oppii hän itse vielä kultaisemman läksyn: sen, että matka, yhteinen aika ja yhdessä koetut hetket ovat jopa suurta tehtävää tärkeämpiä.

Frierenin animesovitus on tehty todella kauniisti ja huolella. Ruudun tapahtumia on helppo jäädä tuijottamaan suu auki ja silmä saa levätä kauniin taustataiteen parissa. Animen melankolinen tunnelma ja rauhallinen tahditus takaavat unohtumattomia hetkiä. On myös virkistävää, ettei kyse ole taas yhdestä nuoresta seikkailijaporukasta lähdössä ensimmäiselle reissulleen. Frieren on kokenut veteraaniseikkailija, jolla on vain paljon opittavaa maailmasta, ajasta ja sen kulusta.

Frieren: Beyond Journey’s End on kaiken siihen kohdistuneen intoilun arvoinen. Sen erikoispitkä avaus antaa sarjasta hyvän kuvan eikä jätä katsojaansa roikkumaan, vaan laskee hänet rauhallisesti pois kyydistä jakson lopussa. Myös sarjan erityinen kulma siihen, että avainhahmot eivät ole mitään nuoria ensikertalaisseikkailijoita, tuo uutta fantasiagenreen. Suosittelen Friereniä erittäin suurella lämmöllä. Silmä lepää ja tunteet nousevat pintaan täydellisyyttä hipovan avausjakson kanssa, joka näyttää miten fantasiasarja käynnistetään oikeaoppisesti.

Lisää luettavaa