Ensivilkaisu: The Fable

Alamaailman tappaja vaihtaa vapaalle.

20.4.2024 15:00

The Fablen nimikkohahmo Fable on freelancer-palkkatappaja, joka on alansa kokenut ammattimies. Viimeisimmän keikkansa jälkeen hänen pomonsa käskee miestä pitämään matalaa profiilia vuoden ajan, koska hänen tappokertoimensa on aivan liian korkealla. Fable ei saa tappaa koko vuoden aikana ketään, muuten hänelle itselleen käy kalpaten. Normaalin ihmisen arki ilman veren tai ruudin hajua saattaa antaa hänelle uutta näkökulmaa harjoittamaansa kylmäveriseen ammattiin.

Suoriutuuko ”Akira Satouksi” tekeytynyt Fable alamaailman virkavapaastaan, vai retkahtaako hän synkän polun jatkuvalle kutsulle? Fable ei kohtaa haastavaa tehtäväänsä yksin, sillä hän saa mukaansa vanhan luottokuskinsa, joka esiintyy tekaistun henkilöllisyyden turvin hänen siskonaan Youkona.

The Fable on Tezuka Productionsin 25-osainen komediasarja, joka perustuu Katsuhisa Minamin samannimiseen 22-osaiseen mangaan, jota julkaistiin Weekly Young Magazinessa vuosina 2014–2019. Sarjalla on myös jatko-osa nimeltään The Fable: The Second Contact, jota julkaistiin vuosina 2021–2023. Animesovitusta esitetään Disney+ -striimipalvelussa, joten sen löytää myös suomenkielisillä tekstityksillä.

Sarjan ensimmäinen jakso oli pitkälti alkusoittoa tälle vuoden mittaiselle tehtävälle, jossa päähenkilömme opettelee elämään normaalia elämää ilman alamaailmaa. Komedia sarjassa on Studio Julmahuvin ja Ihmebantun henkeen todella kuivaa ja mustaa ja sitä jopa miettii, saako ja voiko sille edes nauraa. Olen itse jossain määrin tämän tyylisen huumorin ystävä, joten sarja sai minut hymähtämään usein. Hyvä esimerkki sarjan huumorista on, kun Fable äkkää pari pikkurikollista itse teosta ja katselee paheksuen heidän amatöörimäisiä otteitaan. Tämän seurauksena Fable joutuu heidän kanssaan nopeaan käsirysyyn. Myös Fablen asekätköt entisessä asunnossaan herättivät hymähtelyä itsessäni, sillä aseita löytyi mitä mielikuvituksellisimmista paikoista.

Hahmojen ääninäyttely menee hetkittäin hieman ylinäyttelyn puolelle. Onko tämä tehty tahallaan tällaiseksi ja tulemmeko kuulemaan tämän tyylistä näyttelyä läpi koko sarjan, vai normalisoituuko tilanne ajan kanssa kun ”Akira” ja ”Youko” oppivat elämään ihmisiksi? Toivon todella jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä ylinäyttely ei kantaisi sarjaa kovin pitkälle.

Ensimmäisen jakson perusteella The Fable on oikein mukavan oloinen kuiva huumorisarja, joka osuu hyvin tietynlaisen ihmisen nauruhermoon. Kaikille se ei sovi, mutta jos tummanpuhuva huumori iskee, niin sarja osuu katsojaan kuin nappi otsaan. Mutta kantaako se todella 25 jakson verran, sen näemme sarjan edetessä.

Lisää luettavaa