Hopeanuoli on suomalaisin japanilaisen tekemä teos

Takahashin koirasarjoista tunnetuin on Suomessa ihan omanlaisensa ilmiö.

3.10.2023 18:00
GINGA NAGAREBOSHI GIN © Yoshihiro Takahashi / SHUEISHA

Karhukoira Hopeanuolen tarina ei liene kenellekään suomalaiselle tuntematon. Yoshihiro Takahashin tarina koirien ja karhujen verisestä kamppailusta on ilmiö erityisesti Suomessa. Tämä samuraiden kunniaa henkivä manga on myös suomalaisin japanilaisen tekemä teos, ja se on jäänyt monelta huomaamatta.

Perustan tämän väitteen sarjasta välittyvään tunnelmaan. Harvoin tulee vastaan teosta, jonka ympäristö ja asetelma ovat niin poikkeuksellisen suomalaisia. Metsästys on Suomessa melko yleinen harrastus ja koirat suosittuja lemmikkieläimiä, myös metsästyskoirat. Hopeanuolen alun tapahtumapaikka voisi hyvin olla Suomen pohjoisosissa, esimerkiksi Ylläksellä, Inarissa tai Ivalossa jollakin mökkialueella.

Sitten meillä on karhut. On helppo kuvitella koirat ja metsästäjät nousemassa karhuja tai muita kauhua herättäviä metsäneläimiä vastaan täällä Suomen kamaralla. Ei toki yhtä mahtipontisesti ja runsaslukuisina kuin Hopeanuoli ja Akakabuto, mutta melkein.

Hopeanuoli vetoaa suomalaisiin niin vahvasti, koska monet sen elementeistä ovat hyvin suomalaisia ja siinä on tiettyä samaistumispintaa, johon suomalaisen on helppo tarttua. Maailman laajentuessa uusilla jatko-osilla on ilmiö huomattu myös Japanissa. Kiitoksena siitä olemme saaneet suomalaisen koirahahmon, Sangatsu Mangan Antin mukaan nimetyn Andy Valkaman, mukaan joukkoon.

Lisää luettavaa