Istuta kukkia värikkään puutarhan luomiseksi näillä ohjeilla (kaupallinen yhteistyö)

Kukkivien vuosikasvien ja monivuotisten kasvien lisääminen puutarhaan on yksi nopeimmista tavoista piristää pihaa. Tässä artikkelissa käymme läpi vaihe vaiheelta, kuinka voit istuttaa kukkia ja saada aikaan värikkään puutarhan.

15.3.2024 18:00

Puutarhan hoito ja kukkien istuttaminen voi vaikuttaa haastavalta, jos et ole koskaan aikaisemmin kokeillut sitä. Myös aloittelevat viherpeukalot voivat kuitenkin istuttaa kukkia omalle pihalle ja nauttia puutarhanhoidon palkitsevuudesta.

Näin istutat kukat puutarhaan askel askeleelta
Kukkien istuttaminen omaan puutarhaan ei ole vaikeaa, mutta aloittelijoiden on hyvä tutustua istutuksen vaiheisiin ennen aloittamista. Tarvitset muutamat perusvälineet sekä tietysti hyvän kasvupaikan kukillesi.

Seuraavaksi katsomme, miten voit luoda värikkäämmän puutarhan istuttamalla kukkia oikein. Seuraa vaihe vaiheelta-opasta alta ja istuta omat suosikkikukkasi tänä kesänä.

Valitse sopiva kasvupaikka
Ennen kuin aloitat istutuksen, on tärkeää valita kukille sopiva kasvupaikka. Kukat tarvitsevat erilaisia valo-olosuhteita, joten varmista, että valitset kasveille paikan, jossa ne saavat tarpeeksi aurinkoa tai varjoa lajista riippuen.

Täyden auringon paikka tarkoittaa vähintään kuutta tuntia suoraa auringonvaloa päivässä, kun taas osittainen varjo tarkoittaa neljästä kuuteen tuntia auringonvaloa päivässä. Jotkut kasvit menestyvät myös varjoisammassa ympäristössä, joten lue kasvien mukana tulevat ohjeet tai tiedustele lisää asiantuntijalta.

Jos käytössäsi on istutuslaatikko, sopivan kasvupaikan valitseminen on helpompaa, koska istutuslaatikko on siirrettävissä. Esimerkiksi Hobbyhall-verkkokauppa tarjoaa käytännölliset istutuslaatikot.

Monet hotellit, kuten Oulu hotellit käyttävät hotellin ulkopuolella istutuslaatikoita, koska ne ovat käytännöllisiä myös kaupunkialueilla ja pienessä tilassa.

Valmista maaperä
Hyvälaatuinen maaperä on tärkeä tekijä kukkien menestykselle. Irrota maata tarpeeksi syvältä ja poista rikkaruohot juurineen. Lisää maahan kompostia parantamaan sen rakennetta ja ravinteiden määrää.

Vältä maan käsittelyä liian kosteana, koska se voi tiivistyä ja estää kasvien juuria kasvamasta. Voit testata maan kosteutta kaivamalla pienen kuopan ja puristamalla maata kämmenessäsi. Jos maa pysyy yhtenäisenä möykkynä, se on liian kosteaa istutukseen. Jos se hajoaa helposti, se on sopiva.

Kaiva kuoppa

Ennen kuin istutat siemeniä tai taimia, kaiva riittävän syvä kuoppa. Noudata siemenpussin ohjeita tai lue taimen mukana tulevat ohjeet, jotta tiedät oikean istutussyvyyden ja istutusetäisyyden. Kuopan kaivamiseen voit käyttää puutarhalapiota ja parhaat tarjoukset voit löytää netistä.

Ruukkukasvien istuttamisessa voit yleensä istuttaa ne samalle tasolle kuin ne olivat ruukussa. Kaiva riittävän suuri kuoppa, jotta taimen juuret mahtuvat hyvin maahan.

Istuta kukat

Siemeniä istutettaessa seuraa pakkauksen ohjeita istutusajankohdan ja -syvyyden suhteen. Kylvä siemenet kuoppaan ja peitä ne kevyesti mullalla. Kastele maaperä varovasti.

Taimien istuttamisessa poista taimi varovasti ruukusta ja aseta se kuoppaan. Täytä kuoppa maalla ja painele sitä kevyesti taimen ympärille, mutta älä tiivistä sitä liikaa.

Kastele kunnolla

Uusia kukkia on tärkeää kastella kunnolla istutuksen jälkeen. Kastele maaperä perusteellisesti, jotta se kastuu kunnolla. Useimmat kukat tarvitsevat noin 2,5-5 cm vettä viikossa, joten muista kastella tarpeeksi, jos sateita ei ole.

Vältä liiallista kastelua, joka voi johtaa juurien mätänemiseen.

Lisää multaa

Levitä istutusten ympärille kerros multaa, kuten haketta tai purua. Multa auttaa säilyttämään kosteuden maassa ja estää rikkaruohojen kasvua. Se myös suojaa juuria ääriolosuhteilta, kuten pakkasilta ja kuivuudelta.

Black Friday tarjoukset voivat sisältää myös puutarhanhoitoon liittyviä tarjouksia.

Huolehdi kasveista

Kukkien hoito ei pääty istutukseen. Kukat tarvitsevat säännöllistä huolenpitoa, kuten kastelua, lannoitusta ja tarvittaessa tukea. Muista myös siistiä ylikasvanut puutarha tarvittaessa.

Nauti kukkien kauneudesta

Kun kukat alkavat kasvaa ja kukkia, voit nauttia niiden kauneudesta ja tuoksusta. Kukkivat kasvit houkuttelevat myös pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Esimerkiksi monet Airbnb-majoitukset ovat istuttaneet kukkia puutarhaan.

Muista leikata kuihtuneet kukat pois, jotta kasvit jatkavat kukintaa. Voit myös poistaa rikkaruohoja ja tarkkailla kasveja mahdollisten tuholaisten tai sairauksien varalta.

 

Artikkeli on julkaistu kaupallisessa yhteistyössä Hobby Hallin kanssa.

Lisää luettavaa