LAUANTAILOUNAS 1: Japanilainen curry

UUSI VERKKOSARJA: Jaamme lauantaisin Mette Pesosen Animen Digiekstraa varten kirjoittamia reseptejä. Ensimmäisessä osassa vuodelta 2021 keittiön kattiloissa kiehahtaa todellinen kotiruokaklassikko, japanilainen curry!

28.1.2023 10:00
Image by <a href="https://pixabay.com/users/subarasikiai-21956773/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&aai subarasiki from Pixabay

LAUANTAILOUNAS: Reseptejä ja ruokatietoutta japanilaiseen ruokaan hurahtaneen restonomin keittiöstä.

1: Japanilainen curry

カレライス

 

Intiasta lähtöisin oleva curry rantautui Japaniin 1800-luvun lopulla englantilaisten mukana. Vuosien saatossa japanilaiset muokkasivat currysta omaan makuunsa sopivan. Nykyään japanilainen curry on suosittu arkiruoka. Kotona tehtävän curryn lisäksi maasta löytyy useita curry-ravintoloita ja -ketjuja, kuten CoCo Ichibanya ja Matsuya.

Japanilainen peruscurry koostuu lihasta, sipulista, perunasta, porkkanasta ja currykastikkeesta ja se tarjoillaan riisin kanssa. Se on tuhti ja aineksiltaan yksinkertainen ruoka, josta voi tehdä monia variaatioita. Lohturuokana se sopii hyvin talven kylmiin iltoihin. Jos sattuukin tekemään turhan ison satsin currya, kuten itselläni on tapana, se säilyy hyvin yön yli joko seuraavan päivän lounaaksi tai päivälliseksi. Riisi tosin kannattaa keittää tuoreeltaan, sillä keitetty riisi ei säily koostumukseltaan miellyttävänä kovin kauaa.

Japanilaisia curryliemikuutioita löytyy Suomesta nykyään hyvin varustelluista ruokakaupoista, aasialaisen ruoan kaupoista ja luonnollisesti nettikaupoista. Liemissä on eroja makeuden ja tulisuuden välillä. Oman kokemukseni mukaan kaikkein tulisimmat liemet eivät ole tuskaisen tulisia vaan helposti lähestyttäviä myös herkemmille kielille, mutta varovaiset kokeilijat voivat aloittaa “medium”-tason liemellä. Liemen voi myös tehdä alusta asti itse, mutta säästän sen reseptin myöhempään ajankohtaan.

Tämä curryresepti on oma variaationi peruscurrysta, johon olen lisännyt sieniä ja parsakaalia. Määrät ovat suuntaa antavia: curryn kanssa on parempi mennä oman maun mukaan, eikä seurata määriä liian orjallisesti. Käytän itse “klassista” proteiinia, nautaa, mutta curryn voi tehdä myös porsaanlihasta tai täysin vegaanisena, kunhan käyttää haudutukseen sopivaa kasvisproteiinia. Vegaanien ja kasvissyöjien kannattaa tosin tarkistaa currykuutioiden sisällöt kaiken varalta, vaikka en itse toistaiseksi ole törmännyt ei-vegaaniseen kuution.

 

Resepti

Annoskoko: 2 reilua annosta.

Valmistusaika: Noin 2 tuntia, suurin osa ajasta menee haudutukseen.

 

Ainekset:

Sipulia 200 g

Porkkanaa 130 g

Naudanlihaa (esim. sisäpaistia) 200 g

Perunaa 150 g (esim. sikli tai muu suhteellisen kiinteä laji)

Herkkusieniä 130 g

Parsakaalia 130 g

Valkosipulia 2 kynttä

 

Nauta- tai kasvislientä pakkauksen ohjeen mukaan

Curryliemikuutio, pakkauksen ohjeen mukaan

Laakerinlehti 2-3 kpl

Pippuria ja suolaa maun mukaan

Öljyä paistoa varten

 

Japanilaista ns. sushiriisiä lisukkeeksi.

 

Korkealaitainen paistinpannu tai paksupohjainen kattila paistoa ja haudutusta varten.

 

Valmistus

  • Leikkaa sipuli noin 5 mm levyisiksi suikaleiksi, silppua valkosipuli, leikkaa muut ainekset (peruna, porkkana, liha, sienet ja parsakaali) suunnilleen suupalan kokoisiksi paloiksi. Perunan voi leikata muita aineksia isommaksi. Perunan voi myös kuoria, jos haluaa, mutta itse jätän kuoret mukaan.
  • Lämmitä paistinpannu tai kattila. Paista aluksi liha niin, että palat saavat väriä. Lihan ei tässä kohtaa tarvitse kypsyä kokonaan, se kypsyy loppuun haudutuksessa.
  • Ota lihanpalat pois pannulta, mutta jätä lihoista jäävä “töhnä” pannulle. Kuullota sipulit ja valkosipuli niin, että niiden aromit alkavat tuoksua ja sipulin pinta muuttuu läpikuultavaksi. Kuullotuksen aika vaihtelee sipulipalojen koosta ja lämmöstä riippuen, mutta saattaa kestää jopa 20 minuuttia.
  • Lisää liha, peruna, porkkana, sienet ja parsakaali. Laita vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät ja lisää currykuutioita sekä kasvi- tai lihaliemikuutioita pakkauksien mukainen määrä. Lisää laakerinlehdet nesteen pinnalle, jotta ne on helppo ottaa pois myöhemmin. Säädä lämpö niin, että kokonaisuus kiehuu hiljalleen.
  • Hauduta aineksia kannen alla. Haudutuksen aikana nesteen pinnalle nousee vaahtomaista sakkaa, joka on poistettava joko reikäkauhalla tai tavan kauhalla. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Muista tarkistaa maku. Itse en oikeastaan lisää curryyn lainkaan suolaa, koska currykuutio on itsessään varsin suolainen paketti.
  • Hauduta aineksia, kunnes liha on kypsää ja liemi on muuttunut kastikemaiseksi. Tämä on helppo testata metallilusikalla: jos liemi jää kiinni lusikan kuperalle puolelle, se on valmis. Jos sipuli, parsakaali tai perunat hajoavat liemeen, ei hätää, se on normaalia. Itse asiassa sipuli tulee erittäin todennäköisesti hajoamaan liemen sekaan täysin.

 

Riisin keitto

Japanilaisen keittiön yksi kulmakivi on riisi. Riisiä tarkoittava sana ご飯 (gohan) on myös ateriaa tarkoittava sana, mikä kertonee jotain riisin roolista japanilaisessa ateriassa.  Monet japanilaiset ruoat on itse asiassa suunniteltu tarjoiltavaksi riisin kanssa.

Japanilaisessa riisin valmistuksessa tärkeä askel on riisin huuhtominen. Jotta riisi maistuu hyvältä ja on rakenteeltaan sopivaa, riisi on huuhdottava kylmällä vedellä. Tämän voi tehdä joko siivilän tai kulhon kanssa. Riisi on huuhdottava laadusta riippuen 4-5 kertaa, kunnes huuhtomisvesi on suhteellisen kirkasta. Riisiä pitää huuhtomisen aikana sekoittaa, jotta kaikki jyvät huuhtoutuvat kunnolla. Ei kannata kuitenkaan olla liian kovakätinen, jotta jyvät eivät rikkoudu. Riisiä ei myöskään pidä jättää huuhtomisveteen, muuten huuhtomisessa lähtevä tärkkelys imeytyy takaisin riisiin. Riisin voi myös jättää lepäämään siivilään noin 30 minuutiksi, jotta riisi keittyy mahdollisimman tasaisesti.

Riisinkeitin on äärimmäisen kätevä väline, varsinkin jos aikoo tehdä paljon japanilaista ruokaa. Jos käytät riisinkeitintä, seuraa keittimen ohjeita riisin ja veden määrän suhteen. Jos puolestaan keität riisin kattilassa, seuraa riisipakkauksen ohjeita. Hyvän riisinkeiton oppiminen vie aikansa, mutta lopulta siihen tulee tietty vaisto. Ei kannata stressata, jos riisi ei ole heti täydellistä – tärkeintä on, että se maistuu omaan makuun sopivalta. Olen keittänyt riisiä vuosia, mutta en vieläkään saa siitä täydellistä.

Curryannosta varten riisin suhde curryyn on noin 40% riisiä ja 60% currya.

 

Teksti: Mette Pesonen

 

 

Lisää luettavaa