LAUANTAILOUNAS 2: Yakisoba

UUSI VERKKOSARJA: Jaamme lauantaisin Mette Pesosen Animen Digiekstraa varten kirjoittamia reseptejä. Toisessa osassa kokataan nuudeliruoka yakisobaa.

4.2.2023 10:00
Image by <a href="https://pixabay.com/users/vanmachadoribeiro-5808548/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=imageVan Machado from Pixabay

LAUANTAILOUNAS: Reseptejä ja ruokatietoutta japanilaiseen ruokaan hurahtaneen restonomin keittiöstä.

 

Yakisoba

焼きそば

 

Kirjoitin Animen kesän 2021 numeroa varten artikkelin Aggretsuko-sarjasta. Sarjan toinen kausi pitää sisällään sivujuonen yakisoba-kojusta ja kirjanpitotiimin uudesta työntekijästä. Tämän takia päätoimittaja ja minä päätimme valita yakisoban silloisen Digiekstran reseptiksi. Yakisoba on myös hieno ja helppo ponnistuslauta menrui-ruokiin (麺類) eli japanilaisiin nuudeleihin.

Yakisoban oletetaan saaneen inspiraationsa Kiinan Guangdongin alueelta lähtöisin olevasta chow mein -ruoasta, joka on levinnyt eri muodoissa ympäri maailmaa kiinalaisten maastamuuttajien mukana. Yakisoba, kirjaimellisesti “grillattu/paistettu soba”, on tuttu näky monissa japanilaisissa ulkoilmatapahtumissa. Tämän helpon ja täyttävän ruoan uskotaan kehittyneen toisen maailmansodan jälkeen. Sodan jälkeen jauho oli kallista, joten nuudeliruokiin lisättiin esimerkiksi halpaa kaalia, jotta annoskoko olisi isompi.

Ajan myötä suolasta ja soijasta tehty kastike kehittyi monimutkaisemmaksi, kun Worcester-kastiketta alettiin käyttää antamaan ruokaan lisää makua. Alkujaan yakisobaa myytiin erityisesti dagashi-kaupoissa. Sana dagashi (駄菓子) viittaa halpoihin makeisiin ja ruokiin, jotka olivat erityisesti lapsien suosiossa. Jos oma kokemukseni suomalaisten lasten ketsuppihimosta antaa mitään osviittaa, on helppoa kuvitella, että sodanjälkeisen Japanin lapset innostuivat maukkaasta nuudeliruuasta.

Tapahtumien ohella yakisobaan törmää nykyisin myös ruokalajille omistautuneissa ravintoloissa, ja se on myös tyypillinen kotiruoka. Yakisobaa on myös saatavilla valmiiksi pakattuna ruokakaupoissa, ja se on myös varsin yleinen bento-ruoka.

Yakisobasta on monia muunnelmia. Kun itse söin kyseistä ruokaa ensimmäisen kerran vuonna 2008 opiskelija-asuntolan vieressä olleessa pikkuravintolassa, mukana oli punasipulia. Olen myös törmännyt versioihin, joissa on käytetty perinteisestä kastikkeesta eroavia vaihtoehtoja. Löytyypä Japanista jopa yakisoba-leipiä.

Yakisoban perusraaka-aineet löytyvät useimmista isoista suomalaisista ruokakaupoista. Kastikkeen osalta voi aina turvautua valmiiseen yakisoba-kastikkeeseen, kuten ikoniseen Otafukuun. Kastikkeen saa helposti tehtyä itsekin. Jos taas lähistöllä ei ole saatavilla yakisoba- tai soba-nuudeleita, voi niiden sijasta käyttää laadukasta pastaa, itse suosin linguinea.

Yakisoba tarjoillaan usein aonori -merilevähiutaleiden ja punaisen beni shouga -inkivääripikkelsin kanssa. Nämä lisukkeet eivät kuitenkaan ole välttämättömiä. Aonoria voi löytää joskus aasialaisia ruokia myyvistä liikkeistä ja terveysruokakaupoista. Beni shougaa en ole Suomesta löytänyt. Jos kalorit eivät hirvitä, voi yakisoban päälle laittaa japanilaista majoneesia okonomiyakin lailla.

Tämä resepti on perinteinen porsaanlihaa sisältävä resepti, mutta yakisoba on helposti tuunattavissa kasvissyöjälle tai vegaanille sopivaan muotoon. Jos mieleen tulee itselle mieluisia lisukkeita, kuten sieniä, munakas tai Aggretsukon Anain “mustekalanakit”, niitä kannattaa kokeilla. Vegaanit voivat korvata kastikkeeseen yleensä tulevan osterikastikkeen vaikkapa ketjap manis -kastikkeella tai joistain erikoisruokakaupoista löytyvällä sienillä maustetulla soijakastikkeella. Tärkeintä raaka-aineissa on, että ne ovat tarpeeksi kiinteitä kestääkseen paiston ja ruokapuikoilla syönnin. Toki yakisoban voi syödä haarukalla spagetin lailla, minä en ainakaan tuomitse kenenkään ruokailuvälinevalintoja.

Omatekoisen kastikkeen ohje on tehty oman makuni mukaan, mutta ainesten suhteita on voi muunnella, kunnes oma ideaalikombo löytyy. Kuten aina, reseptin määrät ovat suuntaa antavia.

Ja valmistautukaa siihen, että myös seuraava resepti käsittelee soba-nuudeleita.

 

Resepti

Annoskoko: 2 annosta

Valmistusaika: Noin 30 minuuttia riippuen pääasiassa siitä, kuinka nopeasti raaka-aineet saa leikattua.

 

Ainekset:

100 g kaalia

70 g sipulia

50 g tai puolikas porkkana

100 g siivutettua porsaan kylkeä tai pekonia

200 g yakisoba- tai soba-nuudeleita tai pastaa

 

Kastike:

2 rkl Worcestershire-kastiketta

1 rkl ketsuppia

1 rkl osterikastiketta

1 rkl soijakastiketta

1/2 rkl hunajaa tai sokeria

 

Koristeeksi aonoria ja beni shougaa

Öljyä paistamiseen

Kattila nuudelien keittoa varten, pieni kattila kastikkeen lämmitykseen ja iso paistin-/wokkipannu ainesten paistoon.

 

Valmistus:

  • Leikkaa liha ja kaali suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa sipuli ja porkkana suikaleiksi. Porkkanat kannattaa pyrkiä saamaan ohuiksi julienne-suikaleiksi, kun taas sipuliin sopiva leveys on suunnilleen sentin paksuinen suikale. Jos käytät keräkaalia tai muuta “kovaa” kaalia, leikkaa lehtien kova keskisuoni pois, kiinankaalissa ja muissa pehmeissä kaaleissa tämä ei yleensä ole tarpeen.
  • Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti. Nuudelit voi jättää himpun verran raaoiksi, sillä ne on kypsyttää myös pannussa. Voi vaatia testailua, jotta saat nuudelit juuri oman maun mukaiseen kypsyysasteeseen, oli se sitten kovempi tai pehmeämpi. Huuhdo nuudelit nopeasti kylmässä vedessä, jotta ne pysyvät erillään toisistaan.
  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään pienessä kattilassa ja lämmitä sekoitusta niin, että sokeri tai hunaja sulaa. Älä kuitenkaan keitä aineksia, palanut soija ja ketsuppi eivät tuoksu tai maistu hyvälle. Voit myös sulattaa sokerin tai hunajan erikseen pieneen määrään vettä.
  • Paista liha lähes kypsäksi. Lisää sekaan kasvikset, isoimmat ja kovimmat kasvikset ensimmäisenä. Kun kasvikset ovat kypsyneet pehmeiksi, lisää mukaan nuudelit ja kastiketta. Sekoita kaikki ainekset niin että kastike levittyy tasaisesti. Helpoiten tämä onnistuu kahta lastaa käyttäen.

 

Teksti: Mette Pesonen

Lisää luettavaa