Medalist – Nuoren tytön ja valmentajan matka taitoluistelumaailman huipulle

Medalist-sarjassa (2020–) 11-vuotias Inori lähtee tavoittelemaan naisten yksinluistelun huippua.

13.3.2024 15:00

Taitoluistelu nauttii suurta suosiota Japanissa. Moni on saattanut kuulla Japanin ylpeydestä, kaksinkertaisesta olympiavoittajasta Yuzuru Hanyusta, jonka esitysten jälkeen jäälle satoi miehen tavaramerkiksi nousseita Nalle Puh -pehmoja. Taitoluistelusarja Yuri!!! on Ice taas valloitti muutama vuosi sitten animefanien sydämet huumorillaan sekä kauniilla ja tunteellisella kuvauksella luistelijan ja valmentajan suhteesta. Mutta millaista on taitoluistelu alkeistasolla ja mitä käy niille luistelijoille, jotka eivät koskaan yllä mestaruustasolle?

Tsurumaikadan mangasarja Medalist (2020–) kertoo 11-vuotiaasta Inorista, arasta tytöstä, joka tuntuu olevan huono kaikessa aina matematiikasta ajanhallintaan. Inori haluaa kuitenkin palavasti aloittaa taitoluistelun ja on tehnyt paikallisen jäähallin vastaanottovirkailijan kanssa sopimuksen: pappa antaa hänen luistella ilmaiseksi, jos Inori toimittaa hänen linnuilleen pusseittain kastematoja. Inori ei ole saanut kerrottua kotiväelleen palostaan taitoluistelun pariin, sillä hänen äitinsä ei luota tytön kykyihin.

Entinen jäätanssija, nykyään työtön 26-vuotias Tsukasa joutui lopettamaan harrastuksen taloudellisista syistä. Hän pääsi aikoinaan Japanin mestaruuskisoihin, joten hänen luulisi saavan töitä valmentajana tai jääshow-esiintyjänä, mutta jostain syystä onni ei ole ikinä hänen puolellaan.

Eräänä päivänä Tsukasa äkkää Inorin jäähallilla ja kovistelee tätä maksamatta jättämisestä, mutta kuullessaan Inorin toiveen hän kehottaa tätä puhumaan asiasta vanhemmilleen. Tsukasaa pyydetään apulaisvalmentajaksi taitoluisteluseuraan, ja nähtyään Inorin luistelevan hän julistaa ryhtyvänsä tämän valmentajaksi ja auttavansa tämän lajin huipulle. Sanotaan, että sinne päästäkseen luistelu pitäisi aloittaa viisivuotiaana. Välimatkaa muihin on siis kurottavana, mutta jäällä Inori on kuin toinen ihminen ja täynnä potentiaalia. Niinpä kaksikko aloittaa kovan harjoittelun kohti kisoja.

Medalist tietenkin pursuaa urheilusarjoille tyypillistä intohimoa ja loputonta tarmoa, mutta manga tuntuu kuitenkin raikkaalta: se käsittelee kaunistelematta urheiluharrastukseen kuluvia valtavia rahasummia ja unelmien kariutumiseen liittyvää tuskaa. Inorin ja Tsukasan suhde lämmittää mieltä, sillä jälkimmäinen uskoo valmennettavaansa niin lujasti ja tukee tätä kaikessa. Tsurumaikadan vauhdikas digitaalinen piirrosjälki pääsee oikeuksiinsa etenkin isoissa ruuduissa. Hahmojen kasvot ovat ilmeikkäitä ja luisteluasennot upean dynaamisia – ruutuja on pakko jäädä ihastelemaan. Myös lajia tuntemattomat pääsevät tarinaan mukaan, sillä erilaiset termit ja säännöt selitetään. Huumoriakin tarinaan mahtuu niin tilannekomedian kuin erilaisten omalaatuisten sivuhenkilöiden muodossa. Löytyypä Inorille se pakollinen ystävä/kilpakumppanikin. Inoria ja Tsukasaa ei voi olla kannustamatta, mutta haastajienkin luistelua on ilo katsella, kuten parhaissa taitoluistelukisoissa ikään.

Medalist on saatavilla englanniksi Kodansha USA:n julkaisemana. Lisäksi sarjasta on tulossa animesovitus.

Lisää luettavaa