Mieleen jääneet alkutunnuskappaleet vuodelta 2023

Millainen on hyvä animetunnarikokonaisuus vuonna 2023?

26.12.2023 12:00

Animevuosi 2023 alkaa olla päätöksessään ja vastaan on tullut monenlaisia animealkutunnareita, niin hyvässä kuin pahassa. Nyt on aika listata niitä mieleen jääneitä jokaiselta kaudelta. Lopputunnareille tulee myös oma listauksensa vastaavalla tavalla. Kertokaa myös omat suosikkinne meille sosiaalisessa mediassa.

Listaus toimii seuraavanlaisesti:

  • Tässä katsotaan kokonaisuutta. Pelkkä hyvä kappale ei riitä, vaan siinä on oltava myös muistettava ulkoasu ja niiden on tuettava toisiaan (eli alkuanimaatio + kappale).
  • Kunniamaininta annetaan sellaiselle tunnuskappaleelle, joka jää mieleen jostain tietystä elementistä, vaikkei ole niin vaikuttava kokonaisuutena.
  • Jokaiselta animekaudelta on nostettu yksi kunniamaininta ja yksi kauden paras alkutunnus.

Talvi 2023

Kunniamaininta: Trigun: Stampede (Kvi Baba – Tombi)

Trigun: Stampede on uudelleenkirjoitettu sovitus Yasuhiro Nightow:n mangaan ja etenkin sen 90-luvun lopun animesovitukseen, jolla on klassikon maine myös täällä lännessä. Trigunin uudelleenversioinnin tunnuskappaleena kuultava Kvi Baba -nimisen esittäjän kappale Tombi on hyvä esimerkki kappaleesta, joka ei ole se tyypillinen animetunnari. Se kuulostaa melodialtaan ja laulultaan sellaiselta radiohitiltä, jonka voisi kuulla jollain Radio Novalla tai YleX:llä, ei niinkään animesarjan tunnuskappaleelta ja siksi se erottuukin positiivisesti joukosta. Animaatio taas tuntuu kappaleen musiikkivideolta elementteineen. Jo ensimmäisellä kerralla se istui jaksoon niin hyvin, ettei sitä meinannut edes huomata alkutunnariksi. Tämän takia se saa kunniamaininnan talven 2023 alkutunnarianimaatiosta. Se jää mieleen kappaleen erilaisuuden ja alkutunnarin huomaamattomuuden kautta.

Talvikauden paras alkutunnus: High Card (FIVE NEW OLD – Trickster)

Talvikauden parhaan alkutunnuksen esittelee pelikortteihin perustuva High Card. Videomateriaali alkutunnuksessa ei koostu itse sarjan kohtauksista, jota animetunnarit tuntuvat yleensä olevan, vaan se muistuttaa abstraktisuudessaan 007-leffojen alkuvideoita. Sarja esittelee hahmonsa omissa elementeissään, ja siirtymät heidän välillään ovat todella sulavia. Kappale tukee videon tunnelmaa hyvin ja saa sen tuntumaan kappaleen musiikkivideolta, vaikkei se sitä varsinaisesti olekaan. Tunnari tuo mieleen myös Baccano! -animesarjan tunnuskappaleen ja avausanimaation, jossa oli hyvin samanlainen tunnelma kuin tässä.

Kevät 2023

Kunniamaininta: Heavenly Delusion (BiSH – innocent arrogance)

Heavenly Delusionin alkutunnari ei kappaleena ole mitenkään kummoinen, mutta se jää mieleen visuaalisesta puolestaan, sillä kameratyöskentely ja piirrosjälki erottuu itse sarjasta selkeästi. Video yhdistelee myös erilaisia animaatiotyylejä luodakseen tunnelmaa.

Kevätkauden paras alkutunnus: Oshi no ko (YOASOBI – Idol)

Oliko yllätys, että tämä löytyy listalta? Heittämällä yksi vuoden parhaimpia animetunnuskappaleita ja kappaleita ylipäätään. Visuaalit videolla ovat huippuluokkaa ja kappale tukee tätä ilotulitusta hyvällä menollaan. On myös mainittava kappaleeseen tehty virallinen musiikkivideo, joka jatkaa animen viitoittamaa tietä käyttämällä sarjan hahmoja itse musiikkivideossa ja pitämällä sarjasta tutun mystisen tunnelman. YOASOBI teki yhden tämän vuoden kovimmista ”animebängereistä”, jos sitä sellaiseksi voi sanoa – eikä tämä ole ainoa kappale YOASOBI:lta tällä listalla.

Kesä 2023

Kunniamaininta: Dark Gathering (Luz – Kakuriyo)

Jos joku tunnuskappale ja animaatio huokuu 2000-luvun anime-estetiikkaa, niin se on tämä. Koko sarjasta tulee sellainen olo, että sen olisi pitänyt tulla jo 2000-luvun alkupuolella synkkien klassikoiden, kuten Death Noten, Higurashi: When They Cryn ja Elfen Liedin rinnalla. Laulaja Luz:n Kakuriyo -kappale itsessään on niin ehtaa visual kei:tä, että se on omiaan paketoimaan tämän kokonaisuuden, joka sisältää suorastaan kummittelevia kaikuja 2000-luvun puolestavälistä.

Kesäkauden paras alkutunnus: ZOM 100: Bucket List of the Dead (Kana-Boon – Song of the Dead)

Olisi rikos olla mainitsematta kesäkauden parhaimpana alkutunnarianimaationa Kuolleiden Ämpärilistaa, eli Zom 100: Bucket List of the Deadia ja Kana-Boon -yhtyeen Song of the Dead -kappaletta. Tunnarianimaatio ehtii sarjan aikana muuttuakin kerran ja haluan nostaa erityisesti tämän toisen versioinnin, jossa hahmot on pistetty tanssimaan kappaleen tahtiin, zombeja myöten. Pitää laulaa, tanssia ja irrotella ankarasti, kuin jokainen päivä olisi viimeinen. Myös kappale tuo saman tunnelman esiin, jolloin yhdistelmä on enemmän kuin täydellinen nosto menneen kesäkauden parhaaksi alkutunnariksi.

Syksy 2023

Kunniamaininta: KamiErabi God.app (Elaiza – Scrap and build)

Tämä kunniamaininta tulee puhtaasti sen takia, että kappale vaati monta kuuntelukertaa ennen kuin siihen tottui ja siitä oppi kunnolla tykkäämään. Se ei sovi sarjan tunnelmaan ollenkaan, mutta on paradoksaalisesti juuri siksi täydellinen tunnuskappale sille. Kappaleen marssirumputausta ja muut soittimet yhdistettynä videon räikeään värimaailmaan tekevät tunnarista kaoottisen, mutta charmikkaan kokonaisuuden, aivan kuten Kamierabi itsessäänkin on.

Syyskauden paras alkutunnus: Frieren: Beyond Journey’s End (YOASOBI – Yuusha)

Syyskauden parasta alkutunnaria oli vaikea valita maalauksellisen Frieren: Beyond Journey’s Endin ja hyvin sensuellin The Apothecary Diariesin välillä, sillä molemmat tunnarit edustavat laadullisesti kauden kärkipäätä niin musiikin kuin animaation puolesta. Mutta asiaa hetken mietittyäni ja muuta verkkotoimituksen henkilökuntaa konsultoituani, valitsimme suipon haltiankorvan mitalla syyskauden parhaimmaksi alkutunnariksi Frieren: Beyond Journey’s Endin sen hyvin huolitellun ja maalauksellisen ulkoasun myötä. Kappale itsessään on taattua YOASOBI-laatua, joka on tullut jo aiemmin tässä listassa esiin Oshi no ko:n Idol -kappaleen kohdalla.

Lisää luettavaa