Oletko kuullut? Super Bario on täällä!

Helsingistä löytyy nyt uusi pelipaikka ja yhteisö aikuisille. Haastattelussa Super Barion Norbert Molle.

24.4.2024 15:24

21.3.2024 Helsingin Super Bario -videopelibaarissa järjestettiin Princess Peach: Showtime! -yksityistilaisuus. Istuimme siellä alas Super Barion yhden omistajan, Norbert “Norppa” Mollen kanssa haastattelua varten.

Super Bario on monelle täysin uusi juttu. Kertoisitko, miten Super Bario The Ultimate Videogame Bar sai alkunsa Helsingissä?

Periaatteessa aloitin tämän projektin seitsemän vuotta sitten. Se lähti käyntiin omasta kokemuksestani työntekijänä, kun työskentelin managerina Fafa’s-ketjulle. Vuosien jälkeen huomasin kyllästyneeni alaan. Halusin rakentaa omaa unelmaani, enkä toisaalta halunnut enää jatkaa työntekoa jonkun toisen vuoksi. Päädyin siis lähtemään eri suuntaan.

Jouduin miettimään, mitä teen hyvin ja mitä haluan tehdä. Miten voin yhdistää elannon tekemisen siihen, mistä pidän? Tavoitteenani eivät olleet rikkaudet vaan ihan vain elanto. Peliharrastajana päädyin etsimään vastausta peleistä, mutta miten peleillä voisi elättää itsensä? Vaihtoehtoja olisi toimia esimerkiksi kehittäjänä, markkinoinnin parissa tai muussa sellaisessa. Minulla ei ollut näitä taitoja. Se, mitä teen, on pelien pelaaminen. Tiesin kuitenkin, miten pelaaminen yhdistää ihmisiä. Järjestin kotona kavereiden kanssa peli-iltoja, joissa pelasimme sohvalla, joimme ja nautimme illasta. Mieleen tuli, että tässä on sitä jotain. Minulla on paljon kokemusta ravintola-alalta. Tiedän miten palvelu pelaa. Miten olisi baari? Yhtäkkiä kaikki alkoi hahmottua mielessäni. Voin toteuttaa tämän!

Aloin rakentaa ideaa ja sitten tapasin Mika Hämäläisen, jolla oli salainen unelma. Hän halusi avata baarin. Kerroin hänelle ideastani yhdistää se pelaamiseen. Hänelle pelikulttuuri ei ollut aivan niin tuttu: hänen viimeksi pelaamansa peli oli varmasti vuoden 1972 Pong. Idea kiehtoi kuitenkin molempia. Sitten tutustuin Dylan ”Back Breaker” Brodaan toisen työn kautta. Dylan oli kehittämässä kanasiipikonseptia käsintehdyillä kastikkeilla. Videopelit, siivet ja olut – ei voi mennä pieleen! Pyysin häntä tulemaan mukaan, ja siitä se sitten lähti.

Kauanko olette olleet avoinna?

Olemme olleet avoinna kuukauden. Olemme siis aivan uusi paikka Helsingissä. Sijaitsemme Traverssikuja 3:ssa.

Mikä tekee Bariosta erilaisen?

Keskustelimme Mikan ja Dylanin kanssa konseptista, koska se on tietyllä tavalla jotain uutta. Ei itse ajatus, vaan tapa, jolla halusimme toteuttaa sen. Keskitymme ihmisiin. Jos et ole läpinäkyvä ja rehellinen sekä tuota oikeaa palvelua kävijöitä ajatellen, ihmiset ovat vain lompakoita. Haluamme Super Barion yhdistävän pelaajia. Pelaajat ovat yksi vahvimmista yhteisöistä planeetalla. Jos pelaat PC:llä, mobiililla, 8-bittisellä tai arcade-laitteilla, olet pelaaja. Halusimme rakentaa paikan, jossa kaikki voivat vain olla ja rentoutua ja nauttia meiningistä. Tuntuu, että olemme sellaisen onnistuneet luomaan, mutta nyt oikea työ alkaa.

Tämänhetkisen pisteen saavuttaminen oli uskomattoman vaikeaa. Tänä iltana (21.3.2024) Nintendo Suomi on täällä ja kaikki paikalla olevat ovat onnellisia. Meitä ilahduttaa tulla tänne ja nähdä ihmisten hymyilevän. Näemme heidät nauttimassa Mario Kartista tai rokkaamassa kilpa-ajosimulaattoria ja luomassa yhteyksiä. Ihmiset puhuvat keskenään täällä eivätkä vain seiso nurkassa. Pelaaminen porukassa stimuloi aivojasi. Tämä on paikka, jossa ihmiset voivat viettää aikaa ystäviensä kanssa ja tavata samanhenkistä porukkaa.

Kuinka yhteys Nintendon virallinen jakelijaan Bergsalaan syntyi ja Princess Peach: Showtime! -tapahtuma saatiin järjestettyä?

Se tapahtui Konsolinetin omistajan Juho Korkeaojan ansiosta. Olen ollut heidän asiakkaansa 10 vuotta. Kiinnitin huomiota siihen, kuinka he luovat suhteen asiakkaaseen. Kun aloin luoda tätä ideaa, jaoin sen Juhon kanssaan. Hän oli pessimistinen projektista, ja kertoi, miten monet ovat yrittäneet ja epäonnistuneet. Ymmärsin sen täysin. Mies on ollut alalla 20 vuotta. Hän on nähnyt siirtymisen digitaaliseen aikaan. Suomessa on ollut paljon yrityksiä, jotka ovat lopettaneet toimintansa, kuten GameStop. Silti hän edelleen seisoo vahvasti pystyssä ja myy fyysisiä pelejä.

Kun projekti oli kunnolla vauhdissa, hän kertoi meistä Nintendolle. Tämä tapahtui jo ennen kuin edes avasimme ovemme. He lähettivät meille sähköpostia ja Nintendo Suomen jakelija tuli vierailemaan paikan päälle. Tämä sai minut itkemään, sillä se oli niin uskomatonta. Tämä on Juhon ansiota ja kiitämme häntä tästä.

Joillekin ihmisille on ehkä käynyt niin, että he epäonnistuivat, koska he myivät pelaamista samaan tapaan kuin pizzaa myydään. Jos et ole sitoutunut palveluun, myyt loppupeleissä vain “tuotetta”. Me näemme kävijät aivan eri tavalla. Kun tulet käymään uudestaan, muistamme sinut ja toteamme: “hei, tiedän mitä haluat pelata. Laitetaanko FIFA tänään taas pyörimään?” Videopelibaareja alettiin kehittää Japanissa jo 1990-luvulla, mutta aika on otollinen niille erityisesti nyt, kun pelaaminen on kehittynyt niin paljon. Yleinen mielikuva peleistä on muuttunut, eivätkä pelaajat ole enää nörttejä. Meidän sukupolvemme kasvoi pelien kanssa: kaikki ovat ja voivat olla pelaajia.

Millainen suhde sinulla on harrastukseen?

Olen ollut pelaaja 6-vuotiaasta asti. Pelaan joka päivä enkä ole koskaan lopettanut. Pelaamisesta oppii paljon. Se ohjastaa aivojasi ratkaisemaan ongelmia omalla tavallaan. Opin puhumaan englantia kun olin 8-vuotias, koska pelit olivat englanniksi. Mietin nykyään, miten ihmeessä pystyin edes pelaamaan pelit loppuun, kun olin nuori ja ne olivat kokonaan eri kielellä. 8-bit-aikana ei ollut apuja ja silti pystyin siihen.

Olette saaneet paljon aikaan kuukaudessa ja tunnelma on ollut koko illan hyvä. Onko teille kertynyt jo vakioasiakkaita?

Meillä on jo nyt vakioasiakkaita, joiden kohdalla tiedämme, mitä he pelaavat. Kun he tulevat, peli laitetaan käyntiin ja ohjaimet ovat valmiina. Teemme siitä hetkestä mahdollisimman erityisen. Meillä on pariskunta, joka tulee kerran viikossa pelaamaan Mario Kartia. Tiedän, että he tulevat viettämään yhteistä aikaa ja ajamaan kilpaa keskenään, ja se on ihana nähdä. Ihmiset tulevat paikalle ja me hoidamme loput.

Mitä Super Barion tulevaisuus tuo mukanaan teille kolmelle ja kävijöille?

Super Bario on vasta aluillaan. Kuuntelemme yleisöä. Meiltä on kysytty esimerkiksi, onko tarjolla ammuntapelejä. Tuomme näitä mukaan mahdollisimman pian. Haluamme myös kehittää rentoja turnauksia. Ei mitään ammattimaisia e-urheilua: vaikka kilpailuhenkeä on nähtävissä, tärkeintä on hauskanpito. Emme halua ottaa asioita liian vakavasti. Haluamme ihmisten tulevan tutustumaan, ja sitten mennään siitä eteenpäin. Tarjoamme ystävällisyyttä ja yritämme tutustua ihmisiin ja viettää heidän kanssaan enemmän kuin pari minuuttia. Haluamme tietää, mikä heidät toi paikalle, ja ennen kaikkea, mitä he haluavat pelata!

Tämä ei ole meille vain tuote. Tämä on enemmän.

Uusi Super Bario sijaitsee Helsingissä.
Traverssikuja 3

Super Bario on avoinna:

Ma suljettu
Ti 14:00–02:00
Ke 14:00–02:00
To 14:00–02:00
Pe 14:00–02:00
La 14:00–02:00
Su 14:00–00:00

Tutustu Super Barioon heidän kotisivuillaan

Lisää luettavaa