Poupelle of Chimney Town

Huippusuositun Children of the Sea -elokuvan tehneen studion uutuus ensi-iltaan Suomessa.

18.7.2023 14:14

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä VLMedian kanssa. 

Suomessa sukelletaan syksyllä paksun savun läpi seikkailuun, kun ensi-iltansa saa japanilainen animaatioelokuva Poupelle of Chimney Town. Elokuvan takana on suomalaisetkin hurmanneen Children of the Sea -elokuvan (2019) tuottanut Studio 4°C. Studion perustanut tuottaja, Hayao Miyazakin elokuvissakin työskennellyt Eiko Tanaka, on johtanut studiota varmaotteisesti jo 80-luvulta alkaen ja mahdollistanut useita mielikuvituksellisia projekteja. Menestyshitti Children of the Sean lisäksi studion ja Tanakan ansioluettelossa on muun muassa kulttiklassikko Tekkonkinkreet (2006). Japanissa alunperin vuonna 2021 julkaistu Poupelle of Chimney Town jatkaa ansiokkaasti studion luomaa visuaalisesti omaperäistä linjaa.

Poupelle of Chimney Town sijoittuu korkeiden savupiippujen täyttämään kaupunkiin. Piiput tupruttavat savua, joka peittää taivaan. Nuori poika Lubicchi on kuullut isältään, että pilvimassan takana on jotakin tähdiksi kutsuttua. Kun Lubicchi kohtaa Poupellen, roskista tehdyn miehen, alkaa ystävyys, joka sysää Lubicchin löytöretkelle kohti tähtiä. Samalla kaupungin salaisuudet alkavat paljastua.

Poupelle of Chimney Town pohjaa manzai-koomikkona tunnetuksi tulleen Akihiro Nishinon kuvakirjaan. Elokuva on uskollinen Nishinon alkuperäiselle steampunk-visiolle, sillä hän on itse sovittanut teoksen elokuvakäsikirjoitukseksi. Elokuvasovituksen Nishinon käsikirjoituksen pohjalta on luotsannut ohjausdebyyttinsä elokuvalla tehnyt Yuusuke Hirota. CGI-animaattorina ja -ohjaajana uraa aiemmin tehnyt Hirota on panostanut Poupelle of Chimney Townin yksityiskohtiin häkellyttävällä, lähes ghiblimäisellä tavalla. Lopputuloksena on maailma, jossa Piippukaupungin savu, roskat ja jäte kietoutuvat lumoavaksi ja uskottavaksi fantasiamaailmaksi.

Leikitellessään visuaalisilla komponenteilla elokuvantekijöillä on ollut riskinä luoda korea mutta ontto kuori. Poupelle of Chimney Townia kannattelee kuitenkin Children of the Sean tapaan luja tarinallinen sydän. Vankat teemat ystävyydestä, unelmista ja rohkeudesta muiden asettamien esteiden edessä ovat ajattomia ja puhuttelevia varsinkin nyt, kun muuttuvan maailman ristiaallokko voi aiheuttaa epävarmuutta tulevasta. Poupelle of Chimney Town muistuttaa lämpimästi, että toveruus kantaa läpi hurjempienkin seikkailuiden.

Poupelle of Chimney Town elokuvateattereissa 8.9. alkaen. Katso suomeksi tekstitetty traileri täältä.

 

Lisää luettavaa