Rinnakkaisarvio – Zom 100: Bucket List of the Dead (Netflix)

Zom 100: Bucket List of the Dead -toimintakomediasarjan sovitus täydentää Netflixin kasvavaa epäonnistunutta live-action -valikoimaa.

25.10.2023 12:15

Laajan artikkelin, joka käsittelee Zom 100 -animen sekä live-action-elokuvan voit lukea marraskuun Animesta numerossa 133!  Tällä erää käsittelemme hieman etukäteen rinnakkaisarvion voimin, miltä itse elokuva näyttää kauhufanin silmin.

Zom 100 kertoo nuoresta Akira Tendousta, toimistotyöntekijästä, joka tekee töitä häntä hyväksikäyttävässä yrityksessä. Akira joutuu kuuntelemaan pomon huutoa ja nukkumaan toimistolla jatkuvien ylityötuntien vuoksi. Kotona käytetty aika on vähäistä, ja siellä vallitsee vain kolme vuotta viemättä olleiden roskapussien hiljaisuus. Zombien aiheuttama maailmanloppu on Akiralle vapautus työtaakasta. Hän alkaa laatimaan listaa asioista, joita todella haluaa tehdä. Kyseessä on parasta zombitarjontaa animeskenessä lähes vuosikymmeneen, vaikka rima ei ole korkealla. Mangasarjan ja vasta alkaneen animen huumori näyttää jääneen käännöksen yhteydessä silti elottomaksi, vaikka traileri ei näytä huonolta ensivilkaisulla.

Kauhu- ja zombifanaatikkona katsoin jo julkaistut animejaksot yhdellä istumalla ja luin myös mangaa mahdollisimman pitkälle vertailun vuoksi. Suhteutin kaiken kritiikin tähän pohjatyöhön sekä muuhun zombimediaan, aina vuoden 1968 Night of the Living Dead -elokuvasta tämän päivän julkaisuihin.

Vaikka manga tarjoaa valtavasti potentiaalia, sovitukseen on tungettu ensimmäisten 11 luvun sisältö tietysti leikkaamalla ja liimaamalla. Katselukokemus on pitkäveteinen ja huonosti tahditettu varmasti osittain tästä syystä. Merkittävin ero lähdemateriaaliin on silti sen värikäs visuaalinen ilme sekä eloisa ja surrealistinen tunnelma, jotka puuttuvat sovituksesta. Maailman asetelma ja siellä liikkuvat kuolleet ovat visuaalisesti tylsiä, mikä heikentää elokuvan ilmapiiriä ja omaperäisyyttä. Tämä laiminlyönti on menetetty mahdollisuus, vaikka en olettanutkaan sen sisältävän sateenkaaren värisiä veriroiskeita.

Manga tasapainottelee taitavasti jonninjoutavan absurdiuden ja hupailun välillä, mutta elokuva ei onnistu toistamaan tätä dynamiikkaa. Lähdemateriaalin pepunpyöritystä se ei tosin kaipaisikaan. Yritykset herättää naurua tuntuvat suurilta ponnisteluilta ja jäävät kauas siitä, mikä tekee mangasta lukemisen arvoisen. Näyttelijävalinnat, vaikka eivät ole täysin hakoteillä, eivät onnistu vangitsemaan hahmojen samaistuttavuutta. Eiji Akason näyttelemältä Akiralta puuttuu tarvittava tunneperäinen syvyys ja hahmo jää yksitoikkoiseksi. Mai Shiraishin kuvaama sporttinen ja analyyttinen Shizuka Mikazuki ei myöskään onnistu saavuttamaan sitä kemiaa, joka olisi tarvittu tarinan loppuhuipentuman keskeisten suhteiden myyntiin yleisölle.

Zombifanille keskinkertainen kokemus sopii taustalle vaikka siivotessa. Se on yhtä unohdettava kuin vuoden 2014 Zombie Fight Club. Suosittelemme katsomaan mieluummin Zom 100 -animen tai vuonna 2022 julkaistun korealaisen All of Us Are Dead -sarjan Netflixistä. Elokuvana Zom 100 on kuolettavan tylsä eikä siltä kannata odottaa suuria.

Elokuvan trailerin voit vilkaista alta:

Lisää luettavaa