Soul Eater trendaa vuosia sen päättymisen jälkeen – mutta miksi?

Sukellus Fire Forcen tekijän aikaisemman sarjan viehätykseen.

13.4.2024 15:00

Maaliskuun aikana Tiktok-videopalvelussa on levinnyt runsaasti videoita, joissa persoonallisesti pynttäytyneet pariskunnat ja ystävykset poseeraavat T.M.Revolutionin Resonance-biisin soidessa. Samalla videossa pyydetään katsojan mielipidettä; kumpi heistä on ase ja kumpi mestari? Ilmiö sai lisäulottuvuuden, kun piirtäjät innostuivat tarjoamaan näkemyksiään kuvitetussa muodossa. Niin sanotun ”weapon and meister” -trendin videot ovat saaneet parhaimmillaan miljoonia katselukertoja lyhytvideopalvelussa.

Aseet, mestarit ja Resonance viittaavat tietenkin Atsushi Ookubon Soul Eater -shounenmangasarjaan, joka on vuonna 2024 ajankohtainen myös muista syistä: mangan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Soul Eater ilmestyi Square Enixin Shonen Gangan -lehdessä vuosina 2004–2013, ja animaatiostudio Bones sovitti sen tyylikkääksi ja asennetta pursuavaksi animeksi vuosina 2008–2009, mikä räjäytti sarjan suosion. Vaikka animesovituksen alkuperäisteoksesta poikkeava loppupuolisko on jakanut mielipiteitä fanien keskuudessa, vakiinnutti anime nopeasti maineensa modernina shounenklassikkona. Nyt onkin oiva hetki muistella sarjaa ja miettiä, mikä tekee siitä niin ikimuistoisen.

Soul Eaterissa Kuoleman aseteknisen oppilaitoksen oppilaat jahtaavat pahojen ihmisten ja noitien sieluja asemestarin ja aseen muodostamina pareina. Tarinan maailmassa osa ihmisistä pystyy muuttumaan aseiksi, joita yhteensopivan aallonpituuden omaava ihminen eli asemestari pystyy kantamaan. Syömällä tarvittavan määrän sieluja aseesta kehittyy niin kutsuttu Kuoleman ase, jolloin se kelpaa käytettäväksi myös koulun rehtorille, eli itse Kuolemalle. Ennen pitkää sielujahti vie opiskelijat paljon tavanomaista suurempien pahisten jäljille.

Yöllä taivaalla virnistelevästä Kuusta ja päivällä hekottelevasta Auringosta tunnistaa sarjan välittömästi.

Takuya Igarashin (Ojamajo Doremi, Star Driver, Bungou Stray Dogs) ohjaamassa animessa naamat ja raajat venyvät ja paukkuvat kuin piirretyissä, mutta päähenkilö Makan heiluttelemassa Soul-viikatteessa on silti aidosti painon tuntua. Chibi-naamat, pervoilu ja komiikan nimissä suoritetut tupenrapinat kielivät teoksen iästä, mutta muuten sarja on edelleenkin vaikuttava ilmestys. Visuaalisesti Soul Eater erottuu edukseen muista shounensarjoista ja animetuotannoista värikkäällä mutta samaan aikaan kuumottavalla halloweenkuvastollaan. Sarjan uniikki estetiikka yhdistelee Tim Burtonista inspiroitunutta kauhua, amerikkalaista populaarikulttuuria ja katumuotia.

On helppo nähdä, miksi sarja puhuttelee animekatsojia edelleen ja etenkin nyt, kun 2000-luvun muoti on taas muodissa ja anime inspiroi pukeutumista ehkä enemmän kuin koskaan. Ookubon hahmosuunnittelu ammentaa 90-luvun ja 2000-luvun ensikymmenen muotisuuntauksista ja alakulttuureista, ja hahmokaartiin mahtuvat kaikki amerikkalaisten high school -elokuvien stereotyypit – sijoittuuhan oppilaitos Yhdysvaltoihin, Nevadan osavaltion fiktiiviseen Death Cityyn. Tiktokin Soul Eater -trendi onnistuu kuitenkin nostamaan esiin sarjan esteettisen puolen lisäksi myös hahmojen välisen dynamiikan, joka lienee sarjan parasta antia.

Tyylikkäästä animaatiosta vastasi sama studio, joka vastasi koko Fullmetal Alchemist sarjan tuotannosta.

Soul Eaterin hahmokaarti pohjaa vahvasti parivaljakoille, joissa vastakohdat viehättävät ja täydentävät toisiaan, vaikka kaikki perustuu syvälle luottamukselle. Tämä heijastuu myös asemestarin ja aseen ulkoisiin designeihin, jotka voivat ensisilmäykseltä näyttää hyvin erilaisilta, mutta läheisempi tarkastelu paljastaa jaettuja elementtejä. Siinä missä päähenkilö Maka pukeutuu siisteihin koulupukua muistuttaviin asuihin, mikä heijastaa hänen pänttääjäluonnettaan, hänen huoleton Soul-parinsa sonnustautuu yleensä otsanauhaan ja baseballtakkiin. Makan ja Soulin designeja yhdistävät kuitenkin hienovaraisesti keltaisen ja punaisen sävyt, samalla tavalla kuin näkyvät tikkaukset Death the Kidin ja asekaksosten Lizin ja Pattyn vaatteissa ja remmit Black Starin ja Tsubakin asuissa.

Aseen muuttaessa muotoaan hahmot sulautuvat saumattomasti yhteen. Kun Soul ottaa viikatteen muodon ja Maka pukee tositoimia varten ylleen liehuvahelmaisen mustan takin, aseesta tulee kantajan luonnollinen jatke. Vaikka romansseja ei sarjassa pahemmin nähdä, muistuttaa aseen ja mestarin suhde monella tapaa romanttista suhdetta. Dynamiikka keskenään hyvin erilaisten ihmisten välillä, jotka ovat kuitenkin löytäneet toisistaan jonkinlaisen ankkurin, on sarjan sydän. Aseen muodon ottavat hahmot ovat animesarjoissa peruskauraa, mutta Soul Eater ottaa asetelmasta kaiken irti.

Lisää luettavaa