Suomalainen cosplay-harrastaja osti Comic Conista Miku-yllätyspussin – sisältä paljastui ikävä yllätys

Useampi Comic Con -kävijä on kyseenalaistanut tapahtumassa myytyjen tuotteiden laillisuutta sosiaalisessa mediassa.

25.5.2024 14:00

Suomen ensimmäinen Comic Con -tapahtuma, Heroes Comic Con Finland 2024, järjestettiin Tampereella 10.–12. toukokuuta. Pohjoismaiden suurimpana popkulttuuritapahtuma itseään mainostanut con veti Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen tuhansia kävijöitä. Erotuksena valtaosasta Suomen vapaaehtoisvoimin järjestetyistä, yhdistystaustaisista coneista, taloudellista voittoa tavoittelevan messutapahtuman takana oli kaupallinen toimija.

Lippujen korkeat hinnat, nimikirjoitusten lisämaksullisuus ja tiettyjen kunniavieraiden pisteille matelevat pitkät jonot ovat herättäneet tapahtuman järjestäjiä kohtaan kritiikkiä. Misha Collinsin (Supernatural) ja Kit Harringtonin (Game of Thrones) kaltaisten supertähtien kysymystilaisuuksien ollessa sijoitettu pienen tuntuisiin saleihin, monen kävijän aktiviteetiksi jäi myyntisalin puolella kiertely ja kukkaron nyörien raottaminen jo ennestään tuntuvan pääsymaksun jälkeen. Viikonlopun aikana kävi ilmi, että useampi kävijä bongasi näytteilleasettajien kojuilta varsinkin japanilaiseen mediaan liittyviä piraattituotteita. Suomen laki kieltää piraattituotteiden myymisen.

Tulikivenkatkuinen FelixThePlant1 -nimimerkin takaa jätetty viesti sosiaalisen median palvelu X:ssa kiteytti tapahtumaan liittyvät negatiiviset tunnelmat: ”Tämä oli ensimmäinen conini. Rima oli jo valmiiksi matalalla, ettekä silti yltäneet edes siihen. Kojuissa myytiin tonneittain varastettua taidetta.”

Anime-lehden verkkotoimitus pääsi haastattelemaan Comic Conissa vieraillutta suomalaista cosplay-harrastajaa Meri-Tuuli ”Meicos” Malkamäkeä, joka oli pettynyt tapahtumasta ostamansa Miku Hatsune -yllätyspussin sisältöön. Nimettömältä ja tunnuksettomalta vaikuttavalta kojulta ostettu, 30 euroa maksanut pussi paljastui avaamisen jälkeen olleensa täynnä mitä todennäköisemmin epävirallisia piraattituotteita. Tapahtuman kartan mukaan pussia on myynyt Velm Sp Z.O.O. -niminen yritys. Se on näytteilleasettajana myös muissa Euroopan Heroes Comic Coneissa ja on osoitetietojen mukaan paikannettavissa Puolaan.

© Meri-Tuuli Malkamäki

Meri-Tuuli kertoo pussin sisältäneen pääosin erilaisia printtituotteita, kuten julisteita, kirjanmerkkejä, postikortteja ja tarroja. Paketissa oli lisäksi pinssi, lompakko, tyynyliina, hiirimatto ja kaulanauha-badge, sekä Mikuun tai Vocaloidiin mitenkään liittymätön maski ja Kaito-pehmolelu. Ensimmäinen epäilys piraattituotteista tuli Meri-Tuulille kirjanmerkeistä. Niiden printti- ja leikkausjälki näytti kotitekoiselta, sillä jokaisesta kirjanmerkistä erottui sivussa palanen toisen printin reunaa. Lisäksi kuvat näyttivät joissakin merkeissä venytetyiltä ja väärin skaalautuneilta. 

© Meri-Tuuli Malkamäki

Lähimmällä tarkastelulla myös muut tuotteet herättivät valveutuneen harrastajan huomion, sillä niistä puuttuivat Mikun oikeuksia hallinnoivan Crypton Future Median tekijänoikeusleimat. Missään tuotteissa ei ollut myöskään mukana minkäänlaisia lappuja, tuotekortteja tai vesileimatarroja, ja esimerkiksi lompakon printtijälkeä Meri-Tuuli kuvailee muutenkin heikoksi. Yllätyspussin tarrat olivat erityisen epäilyttäviä, sillä jokainen tarra vaikutti eri taiteilijan kädenjäljeltä.

© Meri-Tuuli Malkamäki

Tapahtumassa ilmennyt piratismi ei rajoittunut yhden kojun yllätyspusseihin. Meri-Tuuli kävi julisteostoksilla myös toisella, Fiction Island -nimisellä kojulla, josta mukaan tarttui One Piece -aiheinen juliste. Korkealla kojun yläpuolella roikkuneet julisteet käärittiin ostettaessa heti rullalle, joten kuvan pahasti pikselöitynyt laatu selvisi Meri-Tuulille vasta kotona.

Meri-Tuuli kuvailee tunnelmiaan ostoksista harmistuneeksi:

Itseä jäi harmittamaan se, miten luulin voivani luottaa siihen, että näin iso tapahtuma osaisi ottaa edes jonkin verran selvää myyjien taustoista. En osaa sanoa, millainen hakuprosessi on ollut myyjille. Jos myyjästä ei löydy netistä muuta kuin osoite, on se mielestäni aika outoa.

Hän muistuttaa, että suomalaisissa coneissa on jo suurin piirtein 2010-luvulta eteenpäin pyritty määrätietoisesti kitkemään piratismitapaukset, joten yleensä harrastajat ovat Suomessa voineet tehdä ostoksia varsin huoletta. Meri-Tuuli kuvailee odotustensa murskautuneen, kun Comic Conin suuruisessa tapahtumassa ei ole pystytty samanlaiseen laadunvalvontaan. Hän ei halua yksioikoisesti syyttää tapahtuman järjestäjiä, sillä mahdollisesti hekään eivät ole olleet tietoisia kojujen tavarasta, mutta toivoo että ensi vuonna myyjiin kiinnitetään parempaa huomota. Lisäksi Meri-Tuuli huomauttaa, että viime aikoina myös tekoälyllä luotu taide on noussut pinnalle, joten olisi entistä tärkeämpää selvittää myyjien taustat huolellisesti. Suljetun yllätyspussin sisältöä ei kuluttaja voi mitenkään tietää, joten vastuu on yrityksillä, joiden valinnasta voi huolehtia vain tapahtuman järjestäjä.

Toisaalta Suomen Comic Con -tapahtumalle satoi viikonlopun jälkeen myös kehuja ja sillä on Suomen kentällä selvästi paikkansa, mikäli prosesseja kehitetään ja villi länsi myyntipöydillä saadaan kitkettyä. Järjestäjät ottanevat sattuneesta opiksi. Ainakin tapahtuman virallisen Instragram-tilin ylläpitäjä oli antanut tykkäyksen Channiesnoona-käyttäjältä tapahtuman jälkeen saamalleen palautekommentille: ”Niin ja pidätte huolen millaisia myyjiä teillä on. Ei näitä kiinalaisia feikkikamoja sisältäviä mysteerikassimyyjiä kiitos.”

Lisää luettavaa