Japanilaiset ammattiääninäyttelijät ovat aloittaneet kampanjan, jonka tarkoitus on levittää tietoisuutta generatiivisen eli luovan tekoälyn luvattomasta käytöstä ja sen vaikutuksista ääninäyttelijöiden työhön. Videokampanjaan ottaa osaa yhteensä 26 kuuluisaa ääninäyttelijää.
No more mudan seisei AI -nimisen (suomeksi ”Ei enää luvatonta luovaa tekoälyä”) kampanjan ensimmäinen 20-sekuntinen video julkaistiin samannimisellä YouTube-kanavalla 15. lokakuuta. Kampanjan keulakuvana toimii Ryuusei Nakao (Dragon Ballin Frieza, Bleachin Mayuri Kurotsuchi), joka kertoo yllättyneensä, kun kuuli ääntään myytävän ilman lupaa.
”Äänemme on työntekovälineemme ja samalla koko elämämme. Kuulkaa meitä ääninäyttelijöitä, joiden ääntä käytetään luvatta generatiivisen tekoälyn tuotoksissa”, lausuu Nakao.
Kampanjan nettisivujen määritelmän mukaan luvattomalla generatiivisella tekoälyllä tarkoitetaan ilman esittäjän tai tekijänoikeuden haltijan lupaa luotuja ja vapaasti levitettyjä tekoälytuotoksia. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset tekoälycoverit, joissa tunnettujen ääninäyttelijöiden tai laulajien äänet laitetaan laulamaan tunnettuja kappaleita. Kampanjan mukaan ne voivat rikkoa sekä tekijänoikeuslakia että ääninäyttelijöiden henkilökohtaisia oikeuksia, minkä lisäksi ne voivat loukata myös ihmisten tunteita.
Sittemmin kampanjan virallisella YouTube-kanavalla on julkaistu kaksi videota, joilla kuuluisat ääninäyttelijät kertovat omista kokemuksistaan ja tuntemuksistaan luvattomista tekoälytuotoksista. Videolla ääninäyttelijät myöntävät tekoälyn kiehtovuuden ja tiedostavat sen käytön mahdollisuudet, mutta ovat myös huolissaan tulevaisuudesta. He tunnustavat tekoälyn olevan jo osa nykypäivää ja tulevaisuutta, mutta vaativat rajoja ja yhteisiä sääntöjä sen käytölle. Muun muassa Neon Genesis Evangelionin Kajina ja Cowboy Bebopin Spike Spiegelinä tunnettu Kouichi Yamadera toteaa videolla seuraavanlaisesti:
”Minäkin olen alun alkaen pitänyt ihmisten matkimisesta ja ollut aina kiinnostunut äänestä. Olen leikkinyt äänellä lapsesta asti ja teen sitä edelleen. Ymmärrän, miten mahdollisuus luoda kaikenlaisia ääniä tekoälyllä tuntuu hauskalta. Henkilökohtaisella tasolla en näe niistä nauttimisessa mitään ongelmaa. Niiden kaupallinen käyttö on kuitenkin pöyristyttävää. Vaikka niistä ei saisikaan rahallista hyötyä, niiden levittäminen somen ja netin kautta on minusta silti ongelmallista.”
Toshihiko Seki (Mobile Gundam Seedin Rau Le Creuset, Demon Slayerin Muzan Kibutsuji) taas huomauttaa, että tekijänoikeuslaki suojaa vain sellaisissa tapauksissa, joissa tekoälysisältöön liittyy kirjoitetun teoksen väärinkäyttöä. Pelkkää ääninäyttelijän ääntä laki ei suojaa.
Muita kampanjaan osallistuvia ääninäyttelijöitä ovat esimerkiksi Romi Paku (Fullmetal Alchemistin Edward Elric, Bleachin Toushirou Hitsugaya) ja Daisuke Namikawa (Haikyuu!!:n Touru Oikawa, Hunter x Hunterin Hisoka).
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ääninäyttelijät puhuvat luvatonta tekoälyn käyttöä vastaan. Parhaiten Attack on Titanin Eren Jaegerina tunnettu Yuuki Kaji kertoi aikaisemmin tänä syksynä lainaavansa äänensä äänisyntetisaattoriohjelmalle kamppaillakseen äänensä luvatonta käyttöä vastaan.
Lähteet: kampanjan viralliset nettisivut ja YouTube-kanava