40. juhlavuosi on Gainaxin viimeinen – animaatiostudio hakeutuu konkurssiin

Hideaki Annon studio Khara saa Gainaxin tuotemerkin.

11.6.2024 12:13

Animaatiostudio Gainax ilmoitti perjantaina verkkosivuillaan hakeutuneensa konkurssiin 29. toukokuuta.

Gainax kertoo tiedotteessaan, että studion rahatilanne on ollut heikko jo vuodesta 2012 lähtien monien tekijöiden seurauksena. Syiksi ilmoitetaan muun muassa huonosti menestyneen ravintolan ylläpitokustannukset, huonosti ylläpidetyn CG-yhtiön perustaminen sekä suurten lainojen antaminen johtajille.

Gainax sanoi massiivisten velkojensa johtuneen johtoportaasta, joka otettiin pois tuotantokomiteoista maksamatta jääneiden rojaltien takia. Taloustilanteen huonontuessa perustettiin Gainaxin alla toimivia pienempiä firmoja, mikä johti irtisanoutumisten aaltoon. Tämä taas johti studion animaatiotuottamisen kaatumiseen. Nämä pienemmät firmat sanoivat myöhemmin, etteivät ole liitoksissa Gainaxin päästudioon, minkä jälkeen Gainax väitti, että nämä yhtiöt ”luopuivat heidän ylläpitovastuistaan”.

Gainaxin tiedotteessa mainitaan myös Tomohiro Maki, joka on ollut Gainaxin johtaja vuodesta 1992 lähtien. Makin kerrotaan siirtäneen osuutensa vuonna 2018 ihmiselle, jolla ei ollut tietotaitoa elokuvien tuottamisesta. Joulukuussa 2019 Maki joutui syytteisiin seksuaalisesta häirinnästä ja se jäädytti Gainaxin toiminnan täysin, vaikka studiolla olikin yhä suuria velkoja maksettavanaan.

Viime kuussa velkoja haastoi Gainaxin oikeuteen ja studio kertoo päätyneensä näin tilanteeseen, jossa on vaikea jatkaa enää toimintaa. Tämän vuoksi studio hakeutui konkurssiin.

On huomautettava, että Gainaxilla ei ole tekemistä Gainan/Studio Gainan, Fukushima Gainan, Gainax Internationalin, Gainax Kyoton, Yonago Gainaxin, Gainax Niigatan ja Gainax Westin kanssa. Hideaki Annon studio Khara omistaa nyt Gainaxin tavaramerkin ja vastaa siitä.

Gainax ilmoitti uutisoivansa myöhemmin töidensä tulevasta käytöstä konkurssin jälkeen.

Lähde: Anime News Network

Lisää luettavaa