Ainujen kultaa etsitään nyt myös live action -elokuvassa

Uusi Golden Kamuy -elokuva sai ensi-iltansa Japanissa 19. tammikuuta.

8.2.2024 14:00

Golden Kamuyn live action -adaptaatio saapui Japanin valkokankaille 19. tammikuuta ja singahti ilmestymisviikonloppunaan heti maan lipputulojen ykköseksi. Satoru Nodan mangaan pohjautuvassa, 1900-luvun alkuun sijoittuvassa tarinassa Venäjän-Japanin sodan veteraani ja nuori ainutyttö lähtevät etsimään Hokkaidolle kätkettyä ainujen kulta-aarretta. Manga on ilmestynyt Shueishan Weekly Young Jump -lehdessä vuosina 2014–2022. Lisäksi siitä tehtiin vuonna 2018 animesarja, joka on saanut jo neljä tuotantokautta ja jatkuu edelleen.

Golden Kamuy -elokuvan ohjauksesta vastaa Shigeaki Kubo, joka on aikaisemmin tullut tunnetuksi High&Low-elokuvista. Saichi Sugimotoa näyttelee live action -adaptaatiossa Kento Yamazaki, ja Asirpaa Anna Yamada.

Sosiaalisen median alustoilla, kuten X-viestipalvelussa, on varsinkin englanninkielisissä piireissä puitu sitä, että toisen ainutaustaisen päähenkilön näyttelijä ei itse ole ainu. Japanissa keskustelua käydään kuitenkin monilta osin eri kulmalta. Japaninkielisessä X:ssä onkin irvailtu muun muassa, että samalla periaatteella Fullmetal Alchemistin live action -elokuvaan pitäisi palkata länsimaiset näyttelijät, ja Fly Me to the Saitama -elokuvaan saitamalaiset näyttelijät.

Positiivinen eli hallitsevaan väestöön kohdistuva syrjintä onkin Japanissa toistaiseksi usein isompi huoli nettikeskusteluissa kuin vähemmistöjen oikeudet. Lisäksi sarjan konsulttina toimineen professori Hiroshi Nakagawan mukaan ainuyhteisön ajatukset Golden Kamuysta ovat yleisesti ottaen positiviiset. Menestyksekäs manga ja anime on onnistunut lisäämään tietoisuutta ja kiinnostusta ainujen kieleen ja kulttuuriin, ja voimakas tarina esittää ainut muussakin kuin kärsijöiden valossa. Tänä vuonna Upopoy-ainumuseokompleksi onkin esimerkiksi tehnyt Golden Kamuyn kanssa yhteistyötä Sapporon lumifestivaaleilla.

Elokuvan trailerin voit katsoa tästä:

Lähteet: Crunchyroll, Japan Times

Lisää luettavaa