Dokumenttielokuva Kouluvuosi Japanissa pian valkokankaalla

Elokuvassa tarkastellaan koulun merkitystä, kun nuoria kasvatetaan yhteiskunnan jäseniksi.

5.3.2024 15:15

Viides huhtikuuta astutaan 1000 oppilasta käsittävän Tsukadon alakoulun lasten ja heidän opettajiensa oppivuoteen. Pirkanmaan elokuvakeskus levittää tänä vuonna dokumenttielokuvaa Kouluvuosi Japanissa. Yhteistyössä ovat olleet useat maat Japanin lisäksi ja näihin lukeutuu Yhdysvallat, Ranska sekä Suomi. Elokuvan työstöä on tukenut Suomen elokuvasäätiö.

Ohjaajana näemme Koshien: Japan’s Field of Dreams -elokuvasta tutun Ema Ryan Yamazakin. Elokuvan musiikin on säveltänyt monipuolinen ja musiikillisesti lahjakas taiteilija Päivi Takala. Musiikkia soittamassa ovat hänen lisäkseen Pekka Nylund, Eero Saunamäki ja Markus Hohti.

Suomalaisen peruskoulun tilanne puhuttaa laajasti, mutta dokumenttielokuvia aiheesta ei vielä ole nähty. Tokiolaisen alakoulun lasten ja heidän opettajien kouluvuodesta kertova dokumenttielokuva Kouluvuosi Japanissa kuitenkin nostaa peilin myös suomalaisen koulun eteen ja herättää kysymään miltä meidän lastemme peruskoulu näyttää ja miten opettajat voivat?

Empaattinen ja ajatuksia herättävä elokuva kertoo poikkeuksellisen intiimisti japanilaisesta peruskoulusta, jonka järjestelmä perustuu vanhaan sotilaskoulutukseen ja tiukkaan hierarkiaan. Lapset oppivat jo varhain hyviä tapoja, noudattamaan sääntöjä ja osoittamaan kunnioitusta, aivan erityisesti opettajia (’sensei’) kohtaan. Taitava kuvausryhmä on saanut ainutlaatuisen sisäänpääsyn kouluun. Lapset ja opettajat ovat luontevia kameran edessä, ja välittävät koulutyön ilot ja surut. Koulun henkeä kuvastaa ilmaisu “caring dicipline”. Elokuva pohtii uniikin ja tiukan japanilaisen koulujärjestelmän ajanmukaisuutta, mutta erityisen vahvasti se osoittaa koulun merkityksen sen kasvattaessa lasta yhteisön jäseneksi.

Ajatuksia herättävän elokuvan trailerin pääset katsomaan alta suomenkielisillä tekstityksillä:

Lähde: Pystymetsä Oy

Lisää luettavaa