Fire Forcesta ja One Piece: Redistä tuttu bändi on rasismikohun keskellä

Mrs. Green Apple joutui poistamaan uuden musiikkivideonsa palautevyöryn takia.

18.6.2024 14:52

Japanin sosiaalisessa mediassa kuohahti torstaina 13. toukokuuta, kun rockyhtye Mrs. Green Apple joutui uuden Columbus -musiikkivideonsa myötä rasismikohun keskelle. Suosittu yhtye on tunnettu myös animemusiikista, esimerkiksi Fire Forceen ja One Piece: Rediin tekemistään kappaleista.

Animen verkkotoimitus ehti nähdä musiikkivideon, joka vedettiin vihaisen palautevyöryn takia pian alas kaikilta alustoilta. Alle vuorokauden ajan verkossa viipyneellä videolla bändin kolme jäsentä esittävät historian merkkihenkilöitä Napoleon Bonapartea, Ludvig van Beethovenia ja Kristoffer Kolumbusta. He saapuvat autiolla saarella sijaitsevaan mökkiin, josta he löytävät villejä apinapukuihin pukeutuneita hahmoja. Musiikkivideo jatkuu kuvaten erilaisia tilanteita joissa valloittajat kouluttavat apinahahmoja muun muassa soittamaan pianoa ja ratsastamaan, sekä käyttävät niitä vaunujensa vetämiseen.

Video ilmestyi Youtubeen keskiviikon ja torstain välisenä yönä, ja sai heti sosiaalisen median alustoilla paljon negatiivisia reaktioita joissa sitä syytettiin historiallisen sensitiivisyyden puutteesta ja jopa rasismista. Suurinta pahennusta aiheutti Kolumbuksen hahmo, jonka tiedetään tutkimusmatkojensa lisäksi myös valloittaneen ja vahingoittaneen useita alkuperäiskansojen yhteisöjä. Vieraiden kansojen kuvaaminen apinoina toisintaa myös yleistä rasistista stereotyyppiä. Lisäksi Japanilla on myös omaa koloniaalista menneisyyttä toisen maailmansodan ajalta.

Mrs. Green Apple poisti videon ja julkaisi kotisivuillaan virallisen pahoittelun, jossa yhtye pyysi anteeksi ja korosti halunneensa ennen kaikkea kuvata videolla erilaisia historian merkkihenkilöitä pitämässä ”hauskoja kotibileitä”. The Japan Timesin mukaan videon ideasta ja ohjauksesta on vastannut bändin vokalisti Motoki Ohmori. Se on myös tehty yhteistyössä The Coca Cola Companyn kanssa osana Coke Studio -musiikkihanketta.

Lähde: The Japan Times

Lisää luettavaa