Goro Miyazaki vastaanotti Studio Ghiblille myönnetyn Kultaisen palmun Cannesissa

Hayao Miyazakin poika matkusti edustamaan studiota ja toi mukanaan neljä harvinaista lyhytelokuvaa.

23.5.2024 10:04

Cannesin perinteiset elokuvajuhlat käynnistyivät jälleen 14. toukokuuta. Festivaaliorganisaatio vahvisti jo huhtikuussa, että Studio Ghiblille myönnetään tänä vuonna Kultainen palmu -erikoispalkinto kunnianosoituksena ansiokkaasta elämäntyöstä. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Palme d’honneur, ”kunniapalmu”, on myönnetty yksittäisen henkilön sijaan kokonaiselle studio-organisaatiolle teemapuistoineen ja museoineen. Yleensä palkinnon saavat esimerkiksi arvostetut elokuvaohjaajat, joiden elokuvaa ei huomattavista meriiteistä huolimatta olla vielä kertaakaan palkittu Kultaisella palmulla. Muita tänä vuonna palkittuja olivat ohjaaja ja tuottaja George Lucas sekä näyttelijä Meryl Streep.

Studio Ghiblin puolesta palkinnon kävi maanantaina 20.5. vastaanottamassa Hayao Miyazakin poika, elokuvaohjaaja ja uuden Ghibli Park -teemapuiston luova johtaja Goro Miyazaki. Ennen palkintoseremonian alkua nuorempi Miyazaki nähtiin poseeraamassa ensin rennommissa yhteiskuvissa ja lopulta myös punaisella matolla. Asiallisena pysyttelevä, jopa hieman jäykän oloinen Goro liikkui alueella Nippon TV:n edustajan Kenichi Yodan seurassa, joka kevensi tunnelmaa hymyilemällä ja heiluttamalla valokuvaajille Poika ja haikara -paitaansa. Nippon TV osti Studio Ghiblin enemmistöoikeudet vuonna 2023.

Palkinnon Studio Ghiblille luovuttivat festivaalin johtoryhmän jäsenet Iris Knobloch ja Thierry Frémaux Cannesin suurimmassa ja ikonisimmassa Grand Théâtre Lumière -juhlasalissa. Tummaan pukuun sonnustautunut Goro nosti lopulta tuulettaessaan palkintotaulun ilmaan, ja pieni hymynkarekin hänen kasvoillaan näkyi. Ghiblin tulevaisuuden suunnitelmista hän on ollut lehdistötilaisuuksissa toistaiseksi vaitonainen, mutta kuulemma Hayao Miyazaki on hionut kaikessa yksinäisyydessään seuraavan elokuvan konseptia, jonka yksityiskohtia hän ei paljasta kenellekään.

Juhlallisen palkintoseremonian aikana esitettiin myös neljä Hayao Miyazakin ohjaamaa ja käsikirjoittamaa lyhytelokuvaa, joista kolmea ei ole koskaan aikaisemmin esitetty Japanin ulkopuolella. Ne ovat Totoron jatkotarinaksi tarkoitettu Mei and the Baby Cat Bus (Mei to koneko basu, 2002), House Hunting (Yado-sagashi, 2008), Mr. Dough and the Egg Princess (Pandane to tamago-hime, 2010) ja Boro the Caterpillar (Kemushi no Boro, 2018). Nämä animaatiot ovat tunnettuja siitä, että ne on normaalisti pystynyt näkemään vain Mitakassa sijaitsevassa Ghibli-museossa.

© 2023 Hayao Miyazaki / Studio Ghibli © 2024 Hayao Miyazaki – Toshio Suzuki

Studio Ghiblin perustajajäsen ja tuottaja Toshio Suzuki piirsi Cannesin elokuvajuhlille myös oman kuvituksen juhlallisuuksien kunniaksi. Itse 83-vuotias maestro Miyazaki nähtiin Ranskassa vain ennakkoon nauhoitetulla videonauhalla yhdessä Suzukin kanssa. Hämmentynyt Miyazaki kiitti tuttuun jäyhään tyyliinsä festivaaliorganisaatioa palkinnosta, ”vaikka ei ymmärräkään siitä mitään”. Lisäksi hän ilmaisi säälinsä Goro-poikaparkaa kohtaan, joka joutui Cannesiin lähtemään, mikä kirvoitti yleisöstä lämminhenkiset naurut.

Festivaalipäivän päätteeksi Cannesissa esitettiin vielä Maameren tarinat (2006) ja Porco Rosso (1992) rannalle sijoitetussa ulkoilmanäytöksessä.

Lähde: Cannesin elokuvajuhlat, Getty Images, SoraNews24, X, Youtube

Lisää luettavaa