Japanissa on tehty animaation historian kannalta merkittävä löytö. Yksityisen elokuvaharrastajan kuolinpesästä on löytynyt kahdeksan ja puolen minuutin mittainen animaatio, joka voidaan ajoittaa noin vuoteen 1923. Kyseessä on valistuksellinen mykkäelokuva, jossa opetetaan hyvää hammashygieniaa yhdistelemällä animoituja kuvia ja tekstiä. Animaation on tuottanut hammasharjoja valmistava yritys ja sen tekijäksi epäillään Kitayama Seitaro -nimistä animaattoria.
Japanin opetusministeriö tuotti muitakin tämän kaltaisia valistusvideoita 1920-luvulla opettamaan uudenlaisia taitoja ja estämään tautien leviämistä kasvavassa ja kaupungistuvassa yhteiskunnassa. Näistä on säilynyt jälkipolville esimerkiksi Byodoku no denpa (”tautien leviäminen”) ja Kekkaku yobo (”tuberkuloosin estäminen”.)
Japanin kansallinen elokuva-arkisto ylläpitää Japanese Animated Film Classics -nimistä sivustoa, josta voi katsoa varhaisia japanilaisia animaatioita englanninkielisessä ympäristössä. Sivustolta löytyy muun muassa ensimmäiseksi japanilaiseksi animaatioksi tituleerattu Namakura gatana (”tylsä miekka”) vuodelta 1917. Yleensä historioitsijat eivät sido näitä varhaisia animaatioita mukaan animeteollisuuden historiaan, sillä sen nähdään alkaneen vasta 1950- ja 60-luvuilla.
Kanton suuren maanjäristyksen aiheuttamat tuhot vuonna 1923 ovat merkittävä syy, miksi varhaisesta japanilaisesta elokuvahistoriasta tiedetään yleensä varsin vähän. Toinen perustelu on se, että elokuvaa kohdeltiin alkuvuosinaan usein kertakäyttöisenä mediana, ja kelat tuhottiin kun niitä oli esitetty riittämiin. Yhteensä 1920-luvun animaatioita on säilynyt noin parikymmentä kappaletta.
Lähde: NHK News