Kaksi maailman suurimpiin kuuluvaa piraattimangasivustoa ajettiin alas

Taustalla suomalaisen domain-rekisterin palvelinesto.

3.3.2024 17:00

TorrentFreak sekä CBR uutisoivat tapauksesta, jossa yli 200 sivustoa ajettiin pois käytöstä. Näille sivustoille yhteistä oli se, että niillä kaikilla oli jotain tekemistä piratismin kanssa. Niihin kuului myös kaksi maailman suurimpiin kuuluvaa piraattimangasivustoa: Mangamelo.tv sekä Mangakakalot.tv, joilla oli pelkästään tammikuussa 2024 kymmeniä miljoonia kävijöitä. Tämän lisäksi myös suosittu animetorrent-sivusto Animebytes.tv on ajettu alas, eivätkä sen ylläpitäjät tiedä, milloin sivusto oikein palaa käytettäväksi.

Mainittuja sivustoja yhdistää niiden .tv -pääte ja se, että ne ovat kaikki rekisteröitynä suomalaisen domain-rekisterin, Sarek Oy:n taakse. Palvelinrekisteri on tunnettu siitä, että he eivät edes yritä sulkea tällaisia sivustoja, mikä on kuin kutsuhuuto piraatti- ja huijaussivustoille.

Piratismi on muutenkin ollut otsikoissa etenkin anime- ja mangapiireissä, sillä esimerkiksi kaksi ulkomaalaista pidätettiin Japanissa Weekly Shonen Jump -lehden ennenaikaisesta levityksestä. Tämän jälkiseurauksena monet mangaa laittomasti julkaisevat sivustot ja Discord-palvelimet suljettiin.

Tämän lisäksi myös suosittu manganlukualusta Tachiyomi joutui lopettamaan kehitystyönsä, jota käytettiin myös laajasti laittoman mangan lukemiseen, vaikka alusta ei suoraan ollut liitoksissa tähän toimintaan. Tämän lopetuksen taustalla oli Kakao Entertainment -niminen yhtiö, joka sai myös korealaisen web novel -piraattisivuston ylläpitäjän pidätetyksi.

Lähteet: CBR ja TorrentFreak

Lisää luettavaa