Legendaarinen kulttuurivaikuttaja Shigeichi Negishi on siirtynyt ajasta iäisyyteen

Mies keksi myös Suomessa suurta suosiota paistattelevan ajanvietteen.

16.3.2024 12:00

Legendaarinen japanilainen keksijä Shigeichi Negishi on kuollut. Mies keksi myös Suomessa suurta suosiota paistattelevan ajanvieteharrastuksen mahdollistaneen keksinnön – karaokelaitteen. Asian vahvistaa Negishin perhe, jonka mukaan luonnollinen kuolema tapahtui 26. tammikuuta, pian miehen kompastuttua ja satutettua itsensä. Negishi oli kuollessaan 100 vuoden ikäinen.

Vaikka Negishi ei koskaan patentoinut menestykseksi noussutta keksintöään, hänet tunnetaan Sparko Boxin – ensimmäisen karaokelaitteen – isänä.

Jotkin tahot ovat virheellisesti nimenneet Daisuke Inouen karaokekeksinnön isäksi, sillä Inoue julkaisi amatöörilaulajille suunnatun keksintönsä, ”8 Juken”, vuonna 1971. Alkuperäinen idea laitteesta tuli kuitenkin Negishiltä jo neljä vuotta aiemmin, vuonna 1967, kun hän työskenteli perustamassaan tokiolaisessa elektroniikkayrityksessä. Hän keksi laitteen säestämään lauluaan, kun hän lauleskeli matkallaan työpisteelleen. Tämä kaikki johtui siitä, että Negishin työtoveri moitti hänen laulutaitoaan huonoksi. Itse Sparko Box -laite tuli markkinoille vielä samana vuonna ja vuosien mittaan karaokesta on muodostunut maailmanlaajuinen ilmiö. Suurta suosiota harrastus niittää meillä Suomessa, josta on lähtöisin myös karaoken maailmanmestaruuskilpailut.

Tietoisku: itse karaoketyylistä laulantaa harrastettiin jo 60-luvun alussa Yhdysvalloissa NBC -televisiokanavan yhteislauluohjelmassa Sing Along with Mitch, jota luotsasi Mitch Miller. Ohjelman lähin suomalainen vastine lienee vuosina 1995–2008 Yleisradion kanavilla kesäisin esitetty Tammerkosken sillalla -ohjelma, jota luotsasi muun muassa Mikko Alatalo ja Jukka Kuoppamäki.

Shigeichi Negishin tytär Atsumi Takano kuvailee Wall Street Journalille isänsä reagoineen ideansa menestykseen suurella ylpeydellä, kun hän näki, millainen hauskanpitokulttuuri hänen keksinnöstään oikein kumpusi ympäri maailmaa.

Tänä päivänä tiedettävästi viimeinen säilynyt Sparko Box -laite on tallessa Negishin perheellä. Keksijää jäävät kaipaamaan hänen kolme lastaan, viisi lastenlastaan sekä kahdeksan lastenlastenlastaan.

Lähde: Ilta-Sanomat

Lisää luettavaa