Mangajulkaisija myy Google Translatella käännettyä mangaa – varoittaa itse käännösvirheistä

TO Books lanseerasi englanninkielisen version manganlukualustastaan.

7.4.2024 14:00

Miksi maksaa kääntäjälle, kun Google Translate on olemassa? Näin lienee joku huikannut japanilaisen TO Books -mangakustantamon kokoushuoneessa, kun englanninkielistä manganlukusivustoa piti suunnitella. Maanantaina 1.4. julkaistiin nimittäin TO Booksin Corona EX -nimisen manganlukusivuston englanninkielinen versio, jolla pääsee lukemaan yhtiön omistamia mangasarjoja englanniksi 4,50 dollarin kuukausimaksulla. Tällä hetkellä sivustolla on luettavissa neljä eri sarjaa. Niistä kolmen englanninkielinen käännös on tunnettujen julkaisijoiden kädenjälkeä, mutta yksi on Googlen automaattisen kääntäjän tuotosta.

Sivusto mainostaa avoimesti Google-käännöksiä ja kehuskelee niiden mahdollistavan mangan mahdollisimman nopean julkaisun englanniksi. Seuraavassa lauseessa mainitaan, että käännökset saattavat sisältää virheitä. Myöskään mitään sarjojen bonusmateriaaleja, kuten lyhyitä piirtäjän lopputervehdyksiä, ei tulla näissä käännöksissä näkemään.

Tällä hetkellä sivusto tarjoaa automaattikäännöksellä Hermitin kirjoittamaan tarinaan perustuvaa ja Fukatsun kuvittamaa The Swordwoman With Curse -mangaa. Jo esikatselusivuilla näkee kielen olevan jokseenkin kömpelöä, eikä esimerkiksi käsinkirjoitettuja huumorikohtia ole saatu käännettyä lainkaan. Eräs öykkärihahmo taas kutsuu toista nimellä Temee, joka ei todellisuudessa ole nimi lainkaan, vaan epäkohtelias ja loukkaava tapa sanoa ”sinä”.

Esimerkki käännösjäljestä. © TO Books

Tekoälykäännetyn mangan lisäksi sivustolta löytyy kolme ihmiskäsin käännettyä, light noveleihin pohjautuvaa mangaa: Miya KazukinSuzukan ja Ryo Naminon Ascendance of a Bookworm, Honobonoru500:n ja Tou Fukinon The Weakest Tamer Began a Journey to Pick Up Trash, ja Yoshinobu Akitan ja Kirouranin Sorcerous Stabber Orphen: The Youthful Journey. Näiden käännökset on tuottanut Seven Seas Entertainment ja J-Novel Club.

Lähteet: Corona EX, Anime News Network

Lisää luettavaa