Muistatko Battle Royalen? Takeshi Kitano -elokuvasarja Kino Reginassa kesällä

Monitaiturin repertuaarista löytyy niin yakuza-kuvauksia ja historiallista elokuvaa kuin kevyempää komediaakin.

23.5.2024 14:44

Helsingin keskustakirjasto Oodin yhteydessä sijaitseva Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatteri Kino Regina on julkaissut tulevan kesän ohjelmistonsa. Japanilaisen elokuvan faneja hemmotellaan Takeshi Kitanon tuotantoon ja uraan keskittyvällä laajalla elokuvasarjalla, johon kuuluu huikeat 12 elokuvaa.

Takeshi Kitano on anime- ja mangakansalle varmasti tutuin Kinji Fukasakun vuoden 2000 elokuvasta Battle Royale, jossa hän näyttelee elokuvan antagonistia, selviytymispelin vetäjäksi loikannutta luokanopettaja Kitanoa. Elokuva perustuu Koushun Takamin dystooppiseen romaaniin, josta tehtiin vuosina 2000–2005 manga. Battle Royale kuuluu myös Kino Reginan kesän ohjelmistoon, ja sen voi käydä katsomassa 17.8. tai 21.8.

Kitano on kuitenkin paljon muutakin kuin roolinsa Battle Royalessa. Hänet tunnetaan varsinaisena monimediapersoonana, joka on ohjannut useita kansainvälisesti palkittuja elokuvia, näytellyt lukuisissa merkittävissä rooleissa, juontanut rakastettuja televisio-ohjelmia ja päätynyt jopa Yakuza 6 -videopeliin. Kitano aloitti uransa manzai-koomikkona, ja käytti pitkään itsestään näiltä ajoilta tuttua pseudonyymia Beat Takeshi. Hänen koomikon urastaan on tehty vuonna 2021 elokuva Asakusa Kid, joka löytyy Netflixistä. Manzain parista Kitano siirtyi stand up -koomikoksi ja televisiopersoonaksi. Suomalaisille hän saattaa olla tuttu Hullut japanilaiset -ohjelmasta, joka tunnettiin englanniksi nimellä Takeshi’s Castle.

Kitanon ensimmäinen suuri elokuvarooli oli Nagisa Oshiman elokuvassa Merry Christmas, Mr. Lawrence vuonna 1983, jossa hän näytteli japanilaista kersanttia supertähtien David Bowien ja Ryuichi Sakamoton rinnalla. Elokuvan tarkastelemat militantin kunniakoodiston ja homoseksuaalisuuden väliset hienovaraiset yhteydet toistuvat teemana Oshiman myöhemmässä elokuvassa Tabu vuodelta 2000, jossa Kitano näyttelee varakomentajaa. Tokugawa-kaudelle sijoittuva queer-teemainen elokuva shinsengumi-aiheella kiinnostaa varmasti myös joitakin animen ja mangan ystäviä. Kumpikin näistä elokuvista kuuluu Kino Reginan kesäsarjaan.

© Viktoria Murskaja

1990-luvulla Takeshi Kitano ampaisi suuren yleisön tietoisuuteen ennen kaikkea elokuvaohjaajana. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vielä varsin suoraviivaisena pysyttelevä neo-noir-elokuva Violent Cop, jossa Kitano näytteli malttinsa helposti menettävää poliisietsivää. Kitano kehitti tyyliään pian omaleimaisemmaksi ja tarkasteli länsimaissa tunnetuimmissa elokuvissaan Boiling Point (1990), Sonatine (1993) ja Hana-bi – tulikukkia (1997) yakuza-mytologiaa ja maskuliinisuutta yhdistelemällä vieraannuttavaa kolkkoutta ja räjähtävää huumoria.

Jos rikoselokuvat eivät iske, mahtuu Kino Reginan sarjaan myös toisenlaisia teoksia, jotka osoittavat Kitanon monipuolisuuden ohjaajana. Kikujiron kesä (1999) on kesäinen road movie ja hengailuelokuva, jossa Kitano saa seurakseen pienen tomeran pojankoltiaisen. Sarjan uusin ja viimeinen elokuva Zatoichi – sokea samurai (2003) edustaa perinteisempää samurai-toimintaelokuvaa, jonka ääreen Kitano palasi uudestaan myös vuonna 2023 tuoreimmalla ohjauksellaan Kubi.

Elokuviensa ääniraidan kanssa Kitano on toistuvasti kääntynyt Studio Ghiblin monien animaatioiden musiikit luoneen Joe Hisaishin puoleen. Upeat soundtrackit ovatkin jo yksinään mainio syy lähteä kahlaamaan läpi monitaiturin elokuva-arsenaalia.

Lähde: Kino Regina

Lisää luettavaa