Shigeru Mizuki Museum aukeaa vuoden tauon jälkeen

Esillä uudistettu perusnäyttely kauhumangan ja kansantarinoiden mestarista.

22.4.2024 14:03

Mangaka Shigeru Mizukin (1922–2015) elämää ja teoksia esittelevä museo Tottorin prefektuurissa sijaitsevassa Sakaiminaton kaupungissa on auennut yleisölle 20.4.2024 alkaen. Museo oli suljettuna korjaustöiden vuoksi lähes vuoden verran.

Uudistettu perusnäyttely esittelee Mizukin elämää lapsuudesta hänen sotakokemuksiinsa ja lopulta hänen uraansa mangakana. Näyttelyssä on esillä niin Mizukin alkuperäisiä piirroksia kuin myös mangakalle kuuluneita esineitä. Osa museon arvokkaimmista ja herkimmässä kunnossa olevista teoksista on esillä uudessa erikoishuoneessa, jossa teoksia tullaan vaihtamaan puolen vuoden välein.

Museon ensimmäinen väliaikainen näyttely, Kitarou no Tanjou -Umare Kawaru Yottsu no Monogatari- (suom. ”Kitaroun syntymä: Neljä tarinaa jälleensyntymästä”), kertoo Mizukin tunnetuimmasta luomuksesta, puoli-youkai Kitarousta. Mizuki alkoi piirtää kamishibai-tarinoista alkunsa saanutta GeGeGe no Kitarou -mangaa (julkaistiin alkuaikoina myös nimellä Hakaba Kitarou) vuonna 1954. Kitaroun tarina on poikinut useita animesovituksia 1960-luvun lopulta tähän päivään asti.

Kauhua ja kansantarinoita kuvannutta Mizukia on usein tituleerattu youkai-tarinoiden merkittävänä tallentajana. Mizuki on kuvannut teoksissaan myös Japanin historiaa ja toista maailmansotaa. Lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia kerännyt Mizuki on Kazuo Umezzin (1936–) lisäksi yksi varhaisen kauhumangan suurista nimistä.

Vuonna 2003 avatun museon lisäksi Sakaiminatossa on Mizukin nimeä kantava tie, jonka varrelta voi löytää sata Mizukin luomaa hahmoa esittävää pronssipatsasta.

Vuosina 2018–2020 ilmestynyt, lajissaan tuorein GeGeGe no Kitarou -anime on katsottavissa Crunchyrollissa. Netflix puolestaan julkaisi Mizukin Akuma-kun-sarjaan perustuvan animen vuonna 2023. Drawn & Quarterly -kustantamo on julkaissut useita Mizukin teoksia englanniksi.

Lähde: Comic Natalie

Lisää luettavaa