Tokiosta Tapiolaan – japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen Suomessa -näyttely avautui Espoon Museo Leikissä

Anime-lehti pääsi mukaan erikoisnäyttelyn avajaisiin.

19.4.2024 13:00

Espoon Tapiolassa on nyt mahdollista sukeltaa Japaniin liittyvien harrastusten monipuoliseen maailmaan Tokiosta Tapiolaan – japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen Suomessa -näyttelyssä. Museo Leikin värikäs erikoisnäyttely aukesi yleisölle 17. huhtikuuta, ja sitä voi käydä ihastelemassa vuoden 2026 maaliskuuhun saakka. Runsas ja monipuolinen näyttely pureutuu Japaniharrastamisen moninaisuuteen ja eri alakulttuureihin sekä valottaa harrastustoiminnan historiaa ja vaiheita Suomessa. Anime- ja mangaharrastamisen lisäksi edustettuina ovat muun muassa japanilaisen musiikin, muodin ja cosplayn alakulttuurit.

Anime-lehti ja verkkotoimitus pääsivät osallistumaan näyttelyn avajaisiin päivää ennen sen aukeamista yleisölle. 16. huhtikuuta pidettyihin avajaisiin oli kutsuttu alan harrastajia ja toimijoita. Vieraat toivotti tervetulleeksi Teatteri Hevosenkengän ja Museo Leikin johtaja Kirsi Siren. Museonjohtaja Johanna Rassi, yhdessä näyttelyä koordinoinut yhteisökuraattori Anna Salonen ja asiantuntijaraadin jäsen Ninni West kertoivat tarkemmin Tokiosta Tapiolaan -näyttelyn luomisprosessista. Kulttuurialan tervehdyksen esitti KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen. Lisäksi tilaisuudessa nähtiin Helsinki Circlen nostalgiaa huokuva parapara-tanssiesitys, ja virallisesti näyttelyn avasi Pikachu.

Puheenvuoroista välittyi tekijöiden halu kuvata kunnioituksella harrastusta, joka on ollut ja on edelleen osa monien suomalaisten arkea. Tilaisuudessa avattiin uniikilla tavalla järjestetyn näyttelyn taustoja ja painotettiin harrastajien kädenjälkeä. Projekti sai alkunsa keväällä 2023 pidetystä kyselytutkimuksesta, joka kartoitti Japaniharrastajien kokemuksia. Kyselyn vastauksista on poimittu lukuisia sitaatteja, jotka on ripoteltu pitkin näyttelytilan seiniä. Alan harrastajat ovat olleet vahvasti mukana myös näyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa, ja museossa nähdyt esineet ovat niin ikään harrastajilta lainattuja.

Tapahtumassa päästiin nauttimaan myös japanilaisista herkuista, joiden merkitys harrastamisessa on otettu huomioon näytteillepanossakin. Näyttelyn interaktiiviset elementit ja muistoja herättävät esineet kannustivat vieraiden ja näyttelyn väliseen vuorovaikutukseen, ja ilmapiiri avajaisissa oli iloinen ja leikkisä.

Katso lisää tunnelmia avajaisista ja kurkista näyttelyn sisältöön Anime-lehden päätoimittaja Anna-Liisan mukana alla olevasta Instagram-kelasta. Näyttelyä ja sen teemoja käsitellään lisää Animen toukokuun numerossa 137!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anime-lehti (@animelehti) jakama julkaisu

Lisää luettavaa