Valokuvataiteen museo tuo Suomeen valokuvaaja Daido Moriyaman työt

Daido Moriyama: Retrospektiivi -näyttely avautuu 8. maaliskuuta Helsingissä.

12.3.2024 16:08

Niin valokuvauksesta kuin japanilaisesta yhteiskunnastakin kiinnostuneet voivat liittyä yhteen, kun Helsinkiin saadaan todellinen kulttuuriteko ja ilon aihe. Legendaarisen japanilaisen valokuvaajan Daido Moriyaman retrospektiivi aukeaa Valokuvataiteen museo K1:ssa Kämp Galleriassa 8. maaliskuuta ja sitä pääsee katsomaan 2.6.2024 asti.

Daido Moriyama syntyi Osakassa vuonna 1936 ja varttui aikuiseksi sodanjälkeisessä Japanissa. Hän näki Japanin asteittaisen länsimaistumisen ja nopean talouskasvun ja taltioi muutosta myös valokuvissaan, joista tunnetuimmat mustavalkokuvat ovat peräisin 1960- ja 70-luvuilta. Näyttely esittelee Moriyaman tuotannon koko laajuudessaan sisältäen myös myöhemmät työt, joissa hän siirtyi käsittelemään identiteettiään sekä valokuvauksen, muistin ja historian olemusta.

Daido Moriyama on valokuvauksen edelläkävijä, joka uudisti katuvalokuvauksen haastamalla status quon ja hylkäämällä perinteiset normit. Hänen kuvansa toivat esiin niin yhteiskunnallisia ristiriitoja kuin tavallista elämää maailman metropoleissa. Hän karsasti taiteen dogmatismia ja korosti sen sijaan valokuvauksen saavutettavuutta ja toisinnettavuutta sen radikaaleimpina voimavaroina.

Lähde: Valokuvataiteen museo

Lisää luettavaa