Ensilukaisu: Angolmois – Taistelu Tsushimasta

Karkotettujen rikollisten etulinja.

26.6.2024 15:00

1200-luvun lopun Japaniin sijoittuva historiallinen sotamanga Angolmois – Taistelu Tsushimasta löysi taannoin paikkansa hyvin varustettujen Lehtipisteiden mangahyllystä. Onkin hyvä hetki vilkaista, tempaiseeko sarja mukaansa ensimmäisen kahden luvun perusteella.

Jos haluat syvemmän katsauksen tähän pokkariin, käännä katseesi uusimman Anime-lehden diginumeron suuntaan.

Angolmois – Taistelu Tsushimasta on tarina mongolien hyökkäyksen uhan alla olevasta Tsushiman saaresta ja sinne karkotetusta sotarikollisten joukosta, jonka seasta löytyy myös poliittisiin juonitteluihin sotkettu soturi – kamakuralainen Kuchii Jinzaburo. Jotta Tsushiman saari pelastuisi, pyytää prinsessa Teruhi sankariamme ja muita saarelle saapuneita rikollisia puolustamaan Tsushimaa mongoleilta. Nyt he ovat päätöksen edessä: puolustaako Tsushimaa ja sen asukkaita vai paetako saarelta omin avuin myrskyisän meren yli ja jättää tsushimalaiset oman onnensa nojaan?

Tsushiman taistelun tuoksinat ovat minulle itselleni lähinnä tuttuja Playstation 4 ja 5-konsoleille sekä PC:lle julkaistusta Sucker Punchin Ghost of Tsushima -pelistä. Itse lähdeteos on tuttu vain nimen tasolla, sillä sarjasta on myös animesovitus vuodelta 2018. Onkin mielenkiintoista nähdä toinen näkökulma tästä historiallisesta taistelusta, jota harvemmin viihdetuotteissa käsitellään.

Mangan kahden ensimmäisen luvun perusteella teoksesta ei saa vielä kunnollista otetta, vaikka alkuasetelmaa saadaankin kehystettyä ja tärkeimpään hahmoon, Kuchiihin ja hänen tekoihinsa päästäänkin tutustumaan näiden lukujen aikana. Erityistä mielenkiintoa herättää kakkosluvun lopussa esitelty vielä nimettömäksi jätetty soturi, jonka päähenkilömme vaikutti tuntevan taistelutyylinsä perusteella. Tästä tuntemattomasta soturista tulemme vielä kuulemaan ja paljon, sellainen kyty minulla on takaraivossani.

Taide on hyvää ja teksti helppolukuista. Nanahiko Takagi ei ole minulle tuttu mangaka, joten on vaikea verrata tätä hänen muihin töihinsä.

Mitä itse lukutuntumaan tulee: en tiedä johtuuko tämä ennakkopainoksesta, mutta pokkarin jämäkkyys sai sen tuntumaan hyvältä kädessä ja se tuntui jopa normaalia pokkaria painavammalta. Kiiltävämpään paperiin painettuna myös painojälki tuntui selkeämmältä.

Jään odottamaan mielenkiinnolla, miten sotamanga etenee. Harvemmin tällaista tulee suomimarkkinoilla vastaan, joten näihin harvinaisiin herkkuihin tarttuu mielellään.

Sarjan toinen osa ilmestyy 16.8.2024.

Lisää luettavaa