Jo kolmas golf-anime ilmestymässä tänä vuonna – miksi ihmeessä?

Uudet buumit osaavat välillä yllättää.

30.3.2024 15:30

Kun muutama vuosi sitten sattumalta törmäsin golfia harrastavista tytöistä kertovaan Swing!!-mangaan (Oriko Sakuran kynästä), en ollut aiheesta laisinkaan yllättynyt. Harrastuspiireihin keskittyvät slice of life -mangasarjat eivät ole nirsoja valitessaan hahmojaan yhdistävää intohimon kohdetta, ja leppoisa golf kuulostaa mielenkiinnon kohteena varsin normaalilta verrattuna esimerkiksi naisten tankkitaisteluihin (Girls und Panzer) tai alennuksessa olevista bento-ruokalaatikoista tappelemiseen (Ben-To). Miksipä sitä ei siis maailmassa olisi pari golf-mangaakin.

Viime aikoina golf-animejulkistuksia on kuitenkin tullut ulos tasaisella vauhdilla. Bandai Namco Pictures tuotti vuonna 2022 kahdesta naisgolfarista kertovan originaalianimen Birdie Wing -Golf Girls’ Story-, joka sai suosion myötä toisen kauden viime kesänä. Viime joulukuussa Netflix kertoi julkaisevansa animesovituksen Nakaba Suzukin Rising Impact -golf-mangasta. Myös Yostar Pictures -tuotantoyhtiö hyppäsi kelkkaan ja ilmoitti viime kuussa tuottavansa animesarjan sen lyhyestä golf-teemaisesta animaatiosta Sorairo Utility. Huhtikuussa taas alkaa pyöriä animesovitus Ken Kawasakin ja Yuu Furusawan Oi! Tonbo -mangasarjasta, jota julkaistiin Japanissa Weekly Golf Digest -golf-lehdessä.

Tässä vaiheessa allekirjoittaneenkin piti selvittää, miksi kaikilla on nyt niin kiire viheriöille.

Dramaattista peliä Birdie Wingissä. © BNP/BIRDIE WING Golf Club

Tietoa ei tarvinnut kaivella kauan: moni suuri uutissivusto hehkutti maailmalla ja erityisesti Aasiassa vallitsevaa golf-buumia. Lajin suosio oli laskussa vielä ennen koronapandemiaa, mutta tiiauspaikat alkoivat kutsua, kun ihmiset yrittivät keksiä tapoja olla yhdessä ulkoilmassa mutta pitää etäisyyttä toisiinsa. Vuonna 2023 maailmassa tilastoitiin olevan jo 45 miljoonaa ihmistä, jotka harrastivat jonkinlaista golf-lajia. Luku on yli tuplaantunut viime vuosikymmenen aikana.

Japanissa pohja lajin suosiolle oli jo valmiina vakaa, sillä ammattilaisgolf oli jo ennen pandemiaa yksi maan seuratuimmista urheilulajeista. Buumi vei japanilaiset nopeasti mukanaan, ja Japanissa onkin tätä nykyä puolet koko Aasian golf-kentistä. Kirsikkana kakun päällä Hideki Matsuyama voitti esimmäisenä japanilaisena koskaan miesten ammattilaisgolfin merkittävän Masters Tournament -turnauksen vuonna 2021. Oman maan menestys arvokisoissa on aina siivittänyt yleisön kiinnostusta lajiin kuin lajiin: osa meistä muistaa, miten Suomen curling-menestys Torinon olympialaisissa vuonna 2006 sai suomalaiset hetkellisesti innostumaan jäällä liukuvista graniittikivistä.

© Sorairo Utility / Pony Canyon

Kiitos lajin aiemman suosion, animessa on puttailtu jo aiemmin. Pro Golfer Saru esitteli vuodesta 1982 lähtien päähenkilönsä seikkailuja golfin maailmassa jopa 147 jakson verran. Luonnonlakeja rikkovassa komediasarjassa päähenkilö pelasi golfia milloin kung fu -mestareita, milloin itse Kuolemaa vastaan. 26-jaksoinen Dan Doh!! -shounen-anime taas pyöri Japanin telkkareissa vuonna 2004. Mangapuolella erilaisia sarjoja on niin ikään tullut ja mennyt, yhtenä kuriositeettina esimerkiksi Daisuke Yuin Pro Golfer no Ore ga Imouto no Putter ni Tensei shiteshimatta Ken, jossa ammattilaisgolfari jälleensyntyy golf-mailaksi.

Toisaalta leppoisana ja toisaalta kilpailuasetelmallisena lajina golfissakin on siis ainesta useaan erilaiseen sarjaan. Tämänhetkinen huomio animepuolella kertoo kuitenkin siitä, että tuotantoyhtiöt pitävät sitä juuri nyt investoinnin arvoisena. Ajan otollisuudesta kertoo myös se, että animeversion saava Rising Impact julkaistiin mangana jo vuosina 1998–2002, mutta vasta nyt ajan koettiin olevan kypsä nurmikentillä tiiamiselle animemuodossa. Rautaa pitääkin takoa äkkiä, ennen kuin buumi loppuu ja rahantulo katkeaa.

Lisää luettavaa