Kissanystävän lukupaketti: Kahdeksan mainiota kissamangaa, osa 1

Niin paljon kissamangaa markkinoilla! Anime-lehden verkkotoimitus esittelee suosikkejaan kissasarjojen joukosta.

16.3.2024 15:00

Kissanystäviä on hemmoteltu viime vuosina monilla laadukkailla mangajulkaisuilla. Anime-lehden verkkotoimitus on viettänyt tovin jos toisenkin erilaisten kissasarjojen parissa, joten nyt toimitus nostaa esille muutamia suosikkejaan tästä joukosta.

Umi Sakurai: A Man and His Cat (Square Enix Manga)

© Umi Sakurai, Square Enix

Fukumaru on jo pentuikänsä ohittanut kissa, jota kukaan ei halua adoptoida lemmikkikaupasta. Pullea kolli on ehtinyt hyväksynyt kohtalonsa pienen asuinkoppinsa ikuisena asukkina, kun vanhempi herrasmies päättää, että juuri tuon kissan hän haluaa omakseen. Yksinäinen mies ja kissa ovat löytäneet toisensa ja onnellinen yhteiselo voi alkaa.

Voi Fukumaru! Umi Sakurain yksilukuisena mangana alkanut sarja sulatti nopeasti internetin sydämet, ja sarjamuotoinen versio on otettu ilolla vastaan. Fukumarun ja omistajaherran kiintymys toisiinsa on parasta hyvän mielen fiilistelyä, joka niin naurattaa kuin liikuttaa. Sarjamuotoinen manga takkuilee alussa hieman alkuperäisen konseptinsa laajentamisen kanssa, mutta ennen pitkää mukaan tulee lisää kissatuttavuuksia, jotka tuovat uusia hurmaavia hetkiä mukaan sarjaan.

Taiyou Matsumoto: Cats of the Louvre (VIZ Media)

© Taiyou Matsumoto, VIZ Media

Pariisin Louvre-museon ullakkoa asuttaa joukko katukissoja, joilla on vapaa kulku museoon ovien sulkeuduttua. Pieni valkoinen Snowbébé on jo oppinut, miten taulujen sisään loikitaan, ja aika tuntuu pysähtyneen kissan kohdalla pentuikään. Välillä ihmismuotoisena ja välillä kissana kuvattujen hahmojen taianomainen arki limittyy Louvren tunnelman lumoamien ihmisten elämiin, kun Louvren taulut ja kissat tarjoavat vastauksia vuosikymmeniä eläneisiin mysteereihin.

Taiyou Matsumoto teki yksiosaisen teoksen osana Louvren kampanjaa, jossa tunnetut mangakat julkaisivat Louvreen sijoittuvia tarinoita yhteistyössä museon kanssa. Matsumoton piirrosjälki sopiikin hyvin eurooppalaisten taidesarjakuvien joukkoon. Epä-mangamaisella piirrosjäljellään Cats of the Louvre ei olekaan kaikkien makuun, mutta jos tämän ei anna pelottaa, luvassa on taianomainen ja herkkä tarina, joka liikuttaa tunnelmallaan.

Yuri Sonoda: Cat Companions Maruru and Hachi (Seven Seas)

© Yuri Sonoda, Seven Seas

Hemmoteltu kotikissa Maruru eksyy jahdatessaan takapihan lintua ja huomaa ulkoelämän olevan täynnä vaaroja. Epätodennäköinen ystävä löytyy kovia kokeneesta katukissa Hachista. Hachi ja Maruru tukeutuvat toisiinsa pikkukaupungin vilskeessä, jossa haasteita tuovat niin nälkä, kylmyys kuin autot.

Kadulla elävien kissojen elämä on täynnä vaaroja ja haasteita, eikä manga kaunistele tätä puolta. Pelkän söpöilyn sijaan luvassa onkin tarina, jossa kissojen vaikeudet ovat käsinkosketeltavia. Tästä pitää varoittaa herkimpiä kissanystäviä, sillä allekirjoittanut itse huomasi kissojen kohtaamien takaiskujen käyvän välillä liikaakin tunteiden päälle. Samalla sarjan lukemista ei halunnut lopettaakaan, sillä Hachi ja Maruru ovat valloittava vastakohtapari, jonka seikkailuja seuraa mielellään. Sarja onkin mukavan realistinen tarina katukissojen elämästä, johon kuuluu niin sydäntä lämmittäviä ilon hetkiä kuin surua.

Tamako Tamagoyama: My Cat is Such a Weirdo (Seven Seas)

© Tamako Tamagoyama, Seven Seas

Sarjakuvapiirtäjä Tamagoyamalla on kaksi kissaa, joiden ilveet jokainen kissanomistaja tunnistaa. Höpsöt lemmikit leikkivät, riehuvat ja nirsoilevat ruoasta neljän ruudun lyhyissä sarjakuvissa.

Kissarakkaat sarjakuvapiirtäjät ovat aina kuvanneet innokkaasti lemmikkiensä tekemisiä töissään. Tamagoyaman simppeli manga ei varsinaisesti tarjoa tähän konseptiin mitään uutta, mutta aina ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen: kissojen aito persoona huokuu sarjakuvasta läpi, ja Tamagoyaman piirtojälki on yksinkertaisuudessaan taidokasta ja söpöä.

 

Anime-lehden verkkotoimituksen kissamangasuositukset jatkuvat osassa kaksi, joten pidäthän sivuja silmällä niiden varalta!

Lisää luettavaa