Mieleen jääneet lopputunnuskappaleet vuodelta 2023

Millainen on hyvä animen lopetuskappale vuonna 2023?

28.12.2023 12:00

Animevuosi 2023 alkaa olla päätöksessään ja vastaan on tullut monenlaisia animelopputunnareita, niin hyvässä kuin pahassa. Nyt on aika listata niitä mieleen jääneitä jokaiselta animekaudelta. Alkutunnareille on jo oma listansa, käy katsomassa se tästä. Kerro toki myös omat suosikkisi tämän vuoden lopputunnareista. Onko jotain samoja kuin meillä?

Tämä listaus toimii pääpiirteittäin samalla tavalla kuin alkutunnareiden lista, mutta pienin poikkeuksin:

  • Lopputunnuskappaleet eivät ole niin animaatiopainotteisia. Lista pohjautuu siihen, kuinka hyvin kappale sopii sarjaan, mutta jos on edes jotain erityistä animaatiossa, se on otettu varmasti huomioon valintoja tehdessä.
  • Kunniamaininta annetaan sellaiselle tunnuskappaleelle, joka jää mieleen jostain tietystä elementistä, vaikkei ole niin vaikuttava kokonaisuutena.
  • Jokaiselta animekaudelta on nostettu yksi kunniamaininta ja yksi kauden paras lopputunnuskappale.

Talvi 2023

Kunniamaininta: High Card (Meychan – Squad!)

Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta loistavan alkutunnarin lisäksi talvikauden High Cardilla on myös tajuttoman hieno ja mieleen jäävä lopputunnari. Siinä nähdään sarjan avainhahmot poikabändimäisessä autokuoronumerossa. Lopputunnari on Splash Freen kaltainen korvamato, jonka luulisi kestävän aikaa. Tämä ei kuitenkaan riitä ihan talvikauden parhaimman lopputunnarin paikkaa täyttämään, sillä tuota tyyliä on nähty aiemminkin käytettävän erilaisissa lopputunnareissa.

Talvikauden paras lopetustunnuskappale: ONIMAI! I’m now your sister! (ONIMAI Sisters – Himegoto*Crisisters)

Talvikauden paras lopputunnari menee hieman yllättäen Onimai! I’m now your sister -animen lopetuskappaleelle, sillä sen ovat laulaneet animen ääninäyttelijät ja siinä on uniikki, hieman sarjasta itsestään poikkeava taidetyyli. Videossa on käytetty erityisiä kamerakulmia, joita ei aina näe käytettävän animesarjoissa. Se tuntuu myös sellaiselta videolta, jonka hahmot olisivat kuvanneet omin käsin.

Kevät 2023

Kunniamaininta: Oshi no ko (Queen Bee – Mephisto)

Oshi no ko on sarja, joka ei ole jäänyt tänä vuonna keneltäkään huomiotta. Sen alkutunnari on yksi tämän vuoden muistettavimpia animebängereitä, mutta samaa ei täysin voi sanoa sen lopputunnarista. Sekin on animaatiolaadullisesti huippuluokkaa kuten koko sarja, mutta kappale tuntuu hieman unohdettavan oloiselta. Tämän takia se saa vain kunniamaininnan.

Kevätkauden paras lopetustunnuskappale: Mobile Suit Gundam: The Witch from Mercury Season 2 (Aina The End – Red:birthmark)

Mobile Suit Gundam -tuoteperheen uusimman sarjan, The Witch from Mercuryn, toisen puolikkaan lopputunnari on kevätkauden parasta antia. Yhdistelemällä monia eri taidetyylejä, näyttämällä päähenkilön kamppailun oman eksyneen itsensä kanssa ja käyttämällä paljon värejä sekä todella vahvaa biisiä saadaan aikaan tyylikäs ja voimakas kokonaisuus.

Kesä 2023

Kunniamaininta: Reborn as a Vending Machine, I Now Wander the Dungeon (Peel the Apple – Itsumono Soup)

Myyntiautomaattina toisessa maailmassa on tunnelmaltaan positiivinen seikkailusarja heti alusta alkaen aina lopputunnaria myöten, joka kruunaa jokaisen jakson pitämällä hymyn huulilla iloisella melodiallaan ja montaasilla Hakkonin ja Lammisin jokapäiväisistä arjen hetkistä. Iloinen kappale iloisessa sarjassa, ei sen kummempaa.

Kesäkauden paras lopetustunnuskappale: The Gene of AI (GReeeeN – Wasurenagusa)

Tarvitseeko oikeasti hyvin tehdyn ja mieleen jäävän lopputunnarin olla aina animaation ilotulitusta? Ei. Joskus yksinkertainen on kaunista ja hyvä esimerkki tällaisesta on The Gene of AI -niminen anime, joka mielestäni olisi ansainnut enemmän huomiota kuin sai. Sarja itsessään on mielenkiintoinen ja paikoitellen hyvin melankolinen kokoelmakuvaus ihmisen suhteesta tekoälyyn sen eri elämänvaiheissa ja sen lopputunnari Wasurenagusa (suom. Älä unohda minua) on aivan täydellinen paikka antaa katsojalle lupa itkeä ja miettiä näkemäänsä.

Syksy 2023

Kunniamaininta: Helck (KanoeRana – Hikari)

Tätä listaa ja nimenomaan syksyllä soineita lopputunnuskappaleita kuunnellessani oli selvää, että haluan jotenkin muistaa tätä kappaletta listalla. Helck ei ehkä animesarjana ole vuoden parhaimmasta päästä, mutta ainakin sillä on yksi syksyn kauneimmista lopputunnuskappaleista tällä toisella puolikkaallaan. KanoeRanan kappale Hikari sopii sarjan lopputunnuskappaleeksi täydellisesti ja varsin hyvästä syystä: Se luo sitä lopputaistelun tunnelmaa samalla kuvaten päähenkilöparin kemiaa ja sitä, mitä he hakevat tältä yhteiseltä matkaltaan. Tämän kappaleen joudutte valitettavasti itse etsimään kuunneltavaksi striimauspalveluista (esim. Spotify tai YouTube Music).

Syyskauden paras lopetustunnuskappale: Frieren: Beyond Journey’s End (milet – Anytime Anywhere)

Tietenkin Frieren: Beyond Journey’s End on tälläkin listalla parhaalla paikalla eikä se ole huono asia, sillä loppuanimaatio on kuin vanhoista suomalaisista lastenohjelmista. Hyvä verrannollinen esimerkki on legendaarinen Käytöskukka, joka minulla tulee ensimmäisenä mieleen tämän lopputunnarin nähdessäni. Se on kaunis kappale, kaappaa katsojansa ulkoasullaan ja se sopii hienosti sarjan kontekstiin.

Lisää luettavaa