Reflections on 80-luvun Japanin myydyin musiikkialbumi

Päihitti levymyynneissä jopa Michael Jacksonin ikonisen Thriller -albumin.

1.10.2023 12:00
Reflections, Akira Terao © 2023 Universal Music Group NV ℗ 1981 EMI Music Japan Inc.

Akira Teraon nimi ei välttämättä soita kelloja. Mies on kuitenkin monilahjakkuus: muusikko, laulaja ja näyttelijä. Hän on ainoa miesnäyttelijä, joka on voittanut Japan Record ja Japan Academy -palkinnot vuoteen 2012 mennessä. Jälkimmäisen Terao voitti kaksi kertaa vuosina 2000 ja 2004 päärooleistaan Akira Kurosawan After the Rain (1999) ja Kiyochi Sasaben Half a Confession (2004) -elokuvissa. Miehen musiikkiura taas alkoi jo vuonna 1966 basistina yhtyeessä The Savage.

Terao julkaisi vuoden 1981 huhtikuussa city pop -albumin nimeltä Reflections, joka pokkasi mainitun Japan Record -palkinnon. Se on päihittänyt muun muassa Madonnan levyt True Blue ja Like a Virgin sekä Michael Jacksonin ikonisen Thriller -albumin. Levyä myytiin yhteensä 1,14 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä 80-luvun myydyimmän musiikkilevyn Japanissa.

Levyn suurin hittikappale on Ruby no Yubiwa (suom. Rubiinisormus). Laulu kertoo tarinan menetetystä rakkaudesta ja nimessä mainitusta rubiinisormuksesta, jonka laulaja käskee entisen mielitiettynsä hävittämään palauttamisen sijaan.

Kappaletta on kuultu monen japanilaisen artistin tai kokoonpanon laulamana. Esimerkiksi enka-trio Hayabusa, Kaguya-saman tunnuskappaleista tunnettu laulaja Masayuki Suzuki ja laulajatar Keiko Lee ovat tehneet omat versionsa kappaleesta. Rubiinisormuksen tarina on kuultu myös vuonna 2012 Jewelpet Sunshine -animen toiseksi viimeisessä jaksossa Akira Teraon itsensä esittämänä.

Reflectionsin koko kappalekattaus sopisi melodioitaan myöten myös suomalaiseen sielunmaisemaan ja onkin outoa, ettei nimekästä albumia ole tuotu Suomeen missään muodossa. Edes Ruby no Yubiwaa ei saatu käännöskappaleena vaikkapa Souvareiden, Fredin tai Kari Tapion laulamana, vaikka se olisi ollut juuri heidän heiniään.

Levyn voit kuunnella esimerkiksi Spotifystä tai YouTube Musicista.

Lisää luettavaa