Suzume järisyttää nyt myös Netflixin anime-elokuvien tarjontaa

Makoto Shinkain uusin elokuva käsittelee Japanin suhdetta luonnonvoimiin ja omaan tulevaisuuteensa.

8.4.2024 09:08

Suoratoistopalvelu Netflix jatkaa animekataloginsa laajentamista pomminvarmoihin hitteihin luottaen. Makoto Shinkain uusin kokopitkä elokuva Suzume (2022) on nyt lisätty osaksi sen tarjontaa. Kyseessä on maailman neljänneksi tienannein anime-elokuva yli 292 miljoonan euron lipputuloilla. Suzumea ei ole ainakaan toistaiseksi tekstitetty suomeksi, mutta sen pääsee katsomaan vaihtamalla Netflixin kielen englanniksi. Elokuvan lisäyspäivänä englanninkielisissä tekstityksissä näkyi jonkin verran puuttuvia repliikkejä ja koodinpätkiä, mutta suoratoistojätti siistinee niiden ulkoasun pian.

Teinityttö Suzumen vahingossa avaama ovi sattuu olemaan maaginen portti, jonka raottaminen vaarantaa koko Japanin tulevaisuuden. Maan alta ulos purkautuva mystinen mato voi avoimien porttien avulla aiheuttaa alueelle vaarallisia maanjäristyksiä. Suzume karkaa kotoa ja yrittää kääntää katastrofin suunnan yhdessä porttien sulkemiseen erikoistuneen Soutan kanssa. Taian seurauksena komea matkakumppani hoipertelee kuitenkin valtaosan elokuvasta kolmijalkaisena tuolina. Kaksikko lähtee pitkälle matkalle Miyazakin prefektuurista Tohokuun ja takaisin poiketen monissa tosielämän lokaatioissa.

© 2022 Suzume-tuotantokomitea

Suzumen tuotannon aikaan Japani kamppaili vielä koronapandemian kourissa. Shinkain mukaan pandemian aikainen yhteiskunnan pysähtyneisyys vaikuttikin paljon elokuvan sisältöön. Tarinan kenties tärkeimmäksi viitekehykseksi nousee kuitenkin vuonna 2011 tapahtunut Tohokun maanjäristys ja tsunami. Elokuvassa käsitellään fantasiakuvaston kautta etenkin luonnonvoimien aiheuttamien tuhojen vaikutusta ja traumaa. Samalla Suzumen ja Soutan tekemä matka esittelee rivien välissä runsaasti Japanin kadonnutta historiaa. Maan talous nousi kukoistukseen 1970- ja 80-luvuilla, mutta koki sen jälkeen kuplan puhkeamisen ja suuren romahduksen. Suzumen maagiset portit sijaitsevat useimmiten juuri autioituneissa viihdekeskuksissa, kuten ränsistyneessä kylpyläkaupungissa ja vanhassa huvipuistossa.

© 2022 Suzume-tuotantokomitea

Hylättyjen kohteiden lisäksi elokuvaan mahtuu myös paljon kiinnostavia lokaatioita, ja sympaattisen perinteisen ryokan-majatalon ja piskuisen sunakku-baarin kautta saadaan harvemmin nähty kuva japanilaisesta vieraanvaraisuudesta. Shinkain omaa nostalgiaa lienee Suzumessa myös mukana, sillä elokuvassa kierrätetään muun muassa Yumi Arain Kikin lähettipalvelusta tuttu hitti Rouge no Dengon ja kuullaan useita muitakin vanhahkoja kappaleita. Lisäksi tarinasta voi bongata Ghibli-referenssin jos toisenkin.

Piipittävät matkapuhelimet ja sosiaalisen median jatkuva läsnäolo juurruttavat Suzumen kuitenkin tiukasti nyky-Japaniin. Elokuvan tärkeimmäksi sanomaksi nousee sinnikäs eteenpäin meneminen niin yksilön kuin yhteisön kohtaamista haasteista huolimatta.

Lähde: Nikkei Asia

Lisää luettavaa