Erikoisia ruokia ja harmitonta hassuttelua – näin Japanissa pilailtiin aprillina

Aprillipilailuun lähtivät mukaan niin Mäkkäri kuin Sanriokin.

2.4.2024 15:00

Animen verkkotoimitus seikkaili aprillipäivänä sosiaalisen median palvelu X:ssa ja joutui jäynäytetyksi kerran jos toisenkin, joten kokosimme yhteen Japanin jännittävimmät aprillipilat. Aprillipäivää on viime vuosina alettu viettää Japanissakin varsinkin firmojen markkinoinnin ja harmittoman somehassuttelun merkeissä. Suomesta poiketen japanilaiset ilmoittavat kuitenkin monesti jo julkaisun yhteydessä että kyseessä on aprillipila, esimerkiksi käyttämällä hashtagia #エイプリルフール (april fools’).

Japanin McDonald’s jekutti seuraajiaan esittelemällä oman Makku-no-uchi bentou -aterian. Kyseessä on sanaleikki marunouchi bentousta, laatikossa tarjoiltavasta bentotyypistä, joka sisältää riisiä ja pieniä lisukkeita. Bic Mac -hampurilaisesta, nugeteista, ranskalaisista ja omenapiirakasta koostuva setti saa seurakseen edamamea ja maissia, joka on japanilaisen Mäkkärin oma erikoislisuke.

Pokémonin virallinen tili jakoi aprillipäivänä mahtipontisen videon, joka mainosti uutta turnausformaattia. Kilpailussa oli kuitenkin tarkoitus mittelöidä lähinnä unen lujuudesta Pokémon Sleep -unipeliä pelaten.

Elokuvatuotantoihin koulutettuja eläimiä ja niihin liittyviä palveluita tarjoava yritys Science Factory hassutteli tilillään esittelemällä Makoto Shinkain Suzume-elokuvasta tanuki-aiheisen parodian. Elokuvan nimi Tanuki no tojimari on sanaleikki japaninkielisestä alkuperäisnimestä Suzume no tojimari.

Sanrio sekoitti seuraajiensa päät tekemällä Cinnamorollista ja tämän ystävistä koiria. Yhtiö pyysi kuitenkin pilaa tunnollisesti anteeksi muutaman tunnin päästä ja paljasti samalla todellisen kuvan.

Code Geass -faneja hauskuutti sarjan tilillä julkaistu appelsiinimehumainos. Artesaanimehu on ilman muuta valmistettu Jeremiahin ja Anyan itse poimimista appelsiineista.

Japanille on lopulta hyvin tyypillistä, että aprillipilat ovat tämän tyyppistä harmitonta hassuttelua, jossa ei oikeasti huijata tai aiheuteta mielipahaa kenellekään. Harmoniaan taipuvainen japanilainen mentaliteetti eroaakin suomalaisesta tavasta suosia aprillipäivänä juuri mahdollisimman ilkikurista huumoria.

Esimerkiksi Delicious in Dungeonin virallisen tilin aprillina tekemä julkaisu oli sarjassa esiintyvän sienihahmon oikeasti toteutettu haastattelu. Toisaalta päivän perimmäisenä tarkoituksena on kuitenkin pitää hauskaa, ja sen japanilaiset ovat hyvin oivaltaneet.

Lähde: X

Lisää luettavaa