Japanilaiset huippuohjaajat vaativat tukia viihdeteollisuudelle

Shoplifters- ja Godzilla Minus One -ohjaajat vetosivat suoraan Japanin hallitukseen.

24.4.2024 10:59

Japanin hallituksen uuden kapitalismin toimeenpanovaltuusto piti 17. huhtikuuta kokouksen, jonka keskiössä oli maan viihdeteollisuus. Tilaisuudessa kuultiin maan tämän hetken tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluvia Hirokazu Kore-edaa (Shoplifters – perhesalaisuuksia, Monster – vaarallinen leikki) ja Takashi Yamazakia (Kamikazelentäjä, Godzilla Minus One), jotka vaativat hallitukselta toimia maan elokuva- ja animeteollisuuden tukemiseksi.

Kore-eda sanoi viihdealan tekijöiden työolosuhteiden parantamisen ja tulevaisuuden tähtien tukemisen olevan välttämätöntä Japanin viihdeteollisuuden edistämiseksi. Sekä Kore-eda että Yamazaki toivoivat julkisen ja yksityisen sektorin yhteisvoimin toteuttaman tukijärjestelmän perustamista. Yamazaki totesi tukien olevan tärkeitä myös kansainvälisen kilpailukyvyn ja alan elävöittämisen kannalta ja vetosi myös ongelmiin tuottojen nykyisessä jakautumisessa.

– Vaikka elokuva olisi jättimenestys ja saisi paljon kansainvälistä arvostusta, se ei näy työntekijöiden saamissa korvauksissa. Niin kauan kun valtio ja yksityiset toimijat eivät yhdessä muuta koko systeemiä ja tee elokuva-alasta enemmän unelmia mahdollistavaa alaa, se ei houkuttele lisää nuoria, huomautti Yamazaki.

Pääministeri Fumio Kishida piti tärkeänä huolehtia tekijöiden työolosuhteista, jotka mahdollistavat mielikuvituksen äärimmäisen hyödyntämisen. Kishida sanoi tutkivansa yhdessä Japanin reilun kaupan komission kanssa, haittaavatko nykyiset viihdetuotantoihin liittyvät sopimuskäytännöt tekijöitä, ja ilmaisi tahtonsa parannusten suunnittelemiseen.

Kore-eda tunnetaan maailmanlaajuisesti elokuvafestareilla tunnustusta saaneista elokuvistaan ja Yamazaki jättimäisistä yleisömenestyksistään. Yamazaki on saanut viime aikoina erityisen paljon huomiota globaalisti Godzilla Minus One -elokuvan saaman suitsutuksen ja Oscar-voiton myötä. Kotimaisen elokuva-alan tukien riittämättömyydestä ja ongelmakohdista on Japanissa puhuttu viime vuosina enenevissä määrin.

Lähde: NHK News

Lisää luettavaa