Ensivilkaisu: Kaiju no. 8

Toimivaa toimintaa, heikkoa huumoria.

4.5.2024 15:00

Naoya Matsumoton mangasarjaan perustuva anime Kaiju no. 8 kertoo isoja hirviöitä metsästävistä armeijan sotilaista – tai ainakin kertoisi, jos se menisi sieltä, mistä aita on matalin. Tämä anime kertoo siitä porukasta, joka siivoaa näiden intensiivisten kaupunkia tuhoavien taisteluiden jäljet. Yksi näistä raskasta työtä tekevistä arjen sankareista on kolmekymppinen Kafka Hibino, jonka unelmana on ollut liittyä armeijan erikoisjoukkoihin taistelemaan lapsuudenystävänsä, jo kapteeniksi armeijan riveissä edenneen Minan, rinnalla. Lukuisista yrityksistä huolimatta Kafka ei ole päässyt tätä unelmaa toteuttamaan, sillä hän on aina onnistunut reputtamaan armeijan pääsykokeissa toisella kierroksella.

Unelman toteuttamista tulee vaikeuttamaan myös uudenlainen ongelma, kun aiemmasta monsterimankelista sairaalassa toipuvaan Kafkaan tunkeutuu lentävä parasiitti, joka tekee hänestä muotoa muuttavan kaijun – eli yhden niistä, joita ihmiset pelkäävät ja joita hänen ihailemansa armeijan sotilaat tuhoavat.

 

Tästä asetelmasta alkaa toimintasarja Kaiju no. 8. Ja mitään muuta hyvää siinä ei oikeastaan olekaan, sillä tämän animesovituksen huumorin hyvin alhainen taso onnistuu romuttamaan hyvän asetelman. Sarjasta on kirjoituksen aikaan ehtinyt tulla kaksi jaksoa, ja heti toisessa jaksossa todella hyvin toteutettu toiminta jäi todella kiusallisen huumorin alle. Valehtelematta 75 % jakson ajasta sisältää jonkin huutovitsin, jolle pitäisi pystyä nauramaan, mutta kun se ei naurata – ainakaan minua. Olenhan antanut ymmärtää The Fable -sarjan ensivilkaisussa, että olen itse hyvin synkän ja ”saako tälle edes nauraa?” -tyylisen kuivan huumorin ystävä? Kaiju no. 8:n huumori ei ole sitä. Siinä kohtaa, kun päähenkilö hirviömuodossaan valittaa vessahätää ja hänen hätänsä purskahtaa ulos hänen nänneistään, peitin kasvoni häpeästä. Joku voi tuolle nauraa, mutta se joku en ole minä.

Jos jotain hyvää sarjasta pitää sanoa, sen toimintakoreografia on todella kaunista. Se myös sisältää normaaleille shonen-animesarjoille poikkeuksellisesti jo elämää nähneitä aikuisia päähenkilöitä perinteisten tusinateinien sijaan. Jos sarjasta olisi jättänyt kaiken kiusallisen huumorin pois, voisin sanoa odottavani seuraavaa jaksoa into piukeana. Nyt en voi sitä sanoa, sillä en itse henkilökohtaisesti voi suositella sarjaa, jonka hyvä potentiaali, hahmot ja toimintakohtaukset joutuvat hyvin huonon huumorin yliajamaksi.

Kahden jakson perusteella Kaiju no. 8 on tyypillinen Shounen Jump -sarja. Se sisältää hyvin toteutettuja toimintakohtauksia, mielenkiintoisen asetelman ja hieman erilaisemmat shounen-sarjan päähahmot, mutta se tukee itseään liikaa huonoon ja vaivaannuttavaan huutohuumoriin.

Sarjan löytää Crunchyrollista.

Lisää luettavaa