Kettuhenget palvelevat Kotae Expon teemakahvilassa (yhteistyö)

@Torii tarjoaa oman twistinsä Suomessa jo vakiintuneeseen meido- ja teemakahvilakonseptiin.

20.6.2024 18:04

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Kotae Expon kanssa.

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna japanilaista ja korealaista kulttuuria yhdistelevä Kotae Expo -tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa. Meido- ja teemakahvilat ovat Suomessa vakiintuneet osaksi alan tapahtumien ohjelmaa, joten ei ole poikkeus, että myös Kotae Expo tarjoaa oman kahvilaelämyksensä. Anime viestitteli @Torii-teemakahvilan vastaavien Jonna Isakssonin ja Sofia Syväsen kanssa meidokahviloista Suomessa sekä Kotaen lähestymiskulmasta kahvilakonseptiin.

Mikä meidokahvila?

Suomen kielellä meidokahviloiden saloihin tutustuu parhaiten Meidomuotti-sivustolla, jonka ylläpitäjä Nimu tunnetaan Suomen con-tapahtumissa niin pitkää uraa tehneenä meidona, meidojen kouluttajana kuin omin sanoin ”meidofanaatikkona”. Nimun pitkä coniura on yltänyt Kotae Expon pääjärjestäjäksi asti.

Meidomuotin, Isakssonin ja Syväsen mukaan meidokahvilat eli “Maid Caféet” ovat Japanista lähtöisin oleva kahvilakonsepti, joka on rantautunut Suomeen conien kautta. Tarjoilijoilla on meidokahviloissa sisäkköasu, joka koostuu pääsääntöisesti mekosta, essusta ja päähineestä.

-”Mekot ovat perinteisissä kahviloissa hyvin siveellisiä, vaikka ebay-haku ei siitä vakuuta.”

Butlerit ovat hovimestariasuisia tarjoilijoita. Japanin kahviloissa meido- ja butlerkahvilat ovat erillisiä kahviloita, mutta Suomessa kahviloissa on molempia.

Isakssonin ja Syväsen mukaan meidokahvilat ovat kahviloita ravintolan toimintaperiaatteella: asiakkaat ohjataan pöytiin ja tilaukset otetaan sekä tuodaan pöytään. Asiakkaalla on nimikoitu tarjoilija, jolla ei ole montaa pöytää samaan aikaan. Suomessa kahvilavierailun päättää lyhyt peli, sekä halutessaan mukaan saa maksullinen pikafilmikuva tarjoilijan kanssa. Oma tarjoilija koristelee kuvan tusseilla ja tarroilla.

Meidokahviloita on Suomessa vain tapahtumissa, mutta siitä huolimatta ne ovat juurtuneet kotopuolen con-kulttuuriin hyvin.

”Ensimmäinen meidokahvila on Meidomuotin mukaan ollut 2008. Kahvilat ovat nykyään hyvin tunnettuja ja suosittuja coneissa. Lähes kaikissa, jopa yhden päivän tapahtumissa on meido- tai teemakahvila. Uusin kahvila tänä kesänä aukesi Popcult Day -tapahtumaan. Kahviloihin varattavat ajat menevät yleensä saman tien. Jonotusaika voi hyvin olla yli tunnin, välillä jopa kaksikin”, Isaksson ja Syvänen kuvaavat.

Kuten olettaa saattaa, suomalainen kahvila eroaa japanilaisesta vastineestaan. Isakssonin ja Syväsen mukaan Suomessa teemakahvilat ovat enemmän kevyemmän kaavan meidokahviloita.

-”Isoimpana erona on (Suomessa) juuri sukupuolineutraalimmat roolitukset. Olemme muutenkin meidokahviloita tehdessämme pyrkineet pitämään butlerit ja meidot vain asuihin sidottuina nimikkeinä, eikä sukupuolen ilmaisuun liittyvinä. Japanissa teemakahvilat ovat enemmän tiettyyn animeen tai peliin liittyvinä kahviloilla sisustuksillaan, menuillaan ja ehkä tarjoilijoiden asuillaan. Esimerkkejä Japanin perinteisistä teemakahviloista on muun muassa Pokemon Café.”

”Halusimme järjestää Suomen tapahtumissa teemakahviloita lähinnä halusta irrottaa binääriset vaatejaot konseptista. Meido- ja butlerasut ovat meidokahvilakonseptin ydintä, joten emme kokeneet voivamme kutsua itseämme meidokahvilaksi, jos meillä ei ole sisäkkö- ja hovimestariasua. Teemakahvilana saimme tietenkin myös muita vapauksia valita, mitä meidokonseptin piirteitä haluamme säilyttää ja mitä ei”, Isaksson ja Syvänen tuumivat.

Kettuhenkien kanssa kahville

Kotae Expon teemakahvilan vastaavat edustamassa Kotaeta ja @Toriia, Shumicon 2023.

Kotae Expon teemakahvila @Torii kuljettaa asiakkaat henkimaailmaan, valkoisten zenko-kettujen seuraan. Anime kysyy, mistä idea kahvilan teemalle tuli.

”Teemassa oli monta yhtenemiskohtaa, minkä takia tiesimme sen olevan meille sopiva. Innoituksemme oli alusta lähtien päästä tekemään sukupuolineutraalia kahvilaa ja perinteisempää teemaa kontrastina Kotae Expon tech-ilmeeseen. Punaiset portit eli toriit puhuttelivat meitä ja lähdimme etsimään mytologiasta innoitusta. Löysimme O-Inarin, joka ilmentyy kansantaruissa mies-, nais- ja muunsukupuolisena. Lisäksi häneen liittyy valkoiset viestinviejäketut ja maskit, joiden estetiikka puhutteli meitä. Kotaen ilmeessä on vahvasti läsnä ketut, esimerkiksi maskottimme Toki on saanut inspiraationsa aavikkoketuista. Halusimme kahvilan zenkojen erottuvan, mutta olevan kuitenkin yhtälailla kettuja muiden vapaaehtoisten kanssa. Uutena tapahtuma halusimme O-inarin menestyksen tarttuvan tapahtumaamme”, kahvilavastaavat kuvailevat.

@Torii toteuttaa suomalaisille con-kävijoille tuttua teemakahvilan ideaa, mutta erinäisin muutoksin. Isaksson ja Syvänen muotoilevat eroja, joita kokenut meidokahvilakävijä voi havaita:

-”Zenkot eivät välttämättä jää pöytään juttelemaan, jos eivät ole erityisen puheliaita. @Toriissa saa ruokataian vain pyydettäessä. Ravintoloitsija on tarjonnut menun, joka perustuu enemmän englantilaiseen iltapäivätee-hetkeen: tarjoilut ovat pieniä herkkusettejä, joista halvin on 10 €. Hinnan noustessa settikin laajenee ja saa valita muun muassa jäälattea tai kuplateetä sekä täytetyn focaccian. Settiin pystyy ostamaan yksittäisiä lisätuotteita.

Olemme antaneet vapaammat kädet @Toriin asuissa, kun yleensä asun tarjoavissa kahviloissa. Asuun pakollisia osia on vain haoria muistuttava takki jollain tavalla sekä valkoiset ketunkorvat. Muuten olemme pyytäneet täyttämään lopun asun tarjoiluun turvallisilla vaatteilla, joiden pääväri on joko musta, punainen tai valkoinen.”

Asumuutoksia Isaksson ja Syvänen perustelevat sillä, etteivät halunneet tarjoilijahakijoiden joutuvan epäröimään raha-asioiden takia. Muun tapahtuman tavoin myös kahvilassa työskentely perustuu vapaaehtoisuuteen.

”Kotae Expo on brändännyt itsensä erilaiseksi tapahtumaksi muiden conien joukossa. Nimikään ei ole ‘con’, vaikka meissä on enemmän samaa suomalaisten, kuin ulkomaisten conien tai expojen kanssa. Meidokahviloita on Suomessa tällä hetkellä niin paljon, että koimme nyt olevan hyvä hetki jollekin uudelle. Halusimme rikkoa rajoja monella tavalla, mikä näkyy myös maskoteissamme. Tekojen avulla halusimme näyttää, että kaiken näköiset ihmiset ovat tervetulleita, eikä kenenkään tarvitse mahtua välillä hyvin ahtaaseen meidon lokeroon. Kun aloimme suunnitella kahvilaa reilu vuosi sitten, tuntui oikealta suunnalta lisätä sateenkaariarvoja myös kahvilaan,” Isaksson ja Syvänen avaavat.

Vaikka näytön paikka on vasta reilun viikon päästä, Anime uteli, aikooko @Torii jatkaa samalla linjalla myös tulevaisuudessa.

-”Kyllä, aiomme jatkaa samalla linjalla ja olemme suunnitelleet asujen olevan monivuotisia. Suunnitelmissamme on Kotae Expon jatkuessa täydentää asua koko- ja sukupuoli-inklusiivisilla osilla. Toivomme kovasti, että Kotae Expo näkyy ensivuodenkin con-kalenterissa!”

Lopuksi pyysimme kahvilavastaavilta terveiset Animen lukijoille:

-”@Toriissa on aivan upea tiimi zenkoja! Haluamme päästä jakamaan hyvää mieltä ja antamaan pienen rentoutumishetken tapahtuman vilskeessä. Meillä on kilttejä, salaperäisiä, jekuttelevia ja hupsuja zenkoja, joiden puuhailua kannattaa tulla katsomaan. Kahvilaan pääsee ajanvarauksella ja jonottamalla. Suuntaa siis itsesi ja kaverisi A- ja E-hallin välisistä liukuportaista ylös kohti Rygge-ravintolaa. Nappaa viikonloppulippu taskuun Tiketistä, niin nähdään Tampereella!”

 

@Torii-teemakahvilan zenkojen esittelyt on julkaistu ja pääset tutustumaan kahvilassa palveleviin kettuhenkiin täältä.

 

@Torii Kotae Expon verkkosivuilla sekä Instagramissa @torii_at_kotae.

Kotae Exposta enemmän heidän verkkosivuillaan.

Lisää luettavaa