Söpöilyä ja romantiikkaa mangan avulla

Verkkotoimituksen ystävänpäiväsuositukset romanttisista mangasarjoista, jotka saavat perhosia vatsanpohjalle.

22.2.2024 15:30

Helmikuun päätteeksi voi muistella ystävänpäivätunnelmia lukemalla hieman romanttista mangaa. Tässä Animen verkkotoimituksen suosituksia romanttisista hyvän mielen sarjoista, jotka naurattavat, ehkä vähän itkettävät ja ennen kaikkea saavat perhosia vatsanpohjalle. Suosituksia mietittäessä on otettu huomioon, että suositeltava sarja ei ole keskeneräinen suomeksi tai englanniksi ja että se on alle kymmenen pokkaria pitkä. Sen takia listalla ei ole monia muuten laadukkaita romantiikkasarjoja, kuten Snow White with Red Hair tai Aron Morsiamet.

Daa! Daa! Daa! (Sangatsu Manga, 9 osaa)

Daa! Daa! Daa! © Mika Kawamura / KODANSHA  

Kun kahdeksasluokkalaisen Miyu Kouzukin vanhemmat pääsevät toteuttamaan unelmaansa Nasassa, he lähettävät tyttärensä asumaan Saionjin temppeliin tuttavaperheen luo. Temppelin munkin lähdettyä harjoittelemaan Etelä-Aasiaan Miyu jää asumaan yksin munkin samanikäisen pojan, Kanata Saionjin, kanssa. Parin yrittäessä käsitellä muuttuneita asumisolosuhteitaan he löytävät pian temppelistä lentävän alienvauva Ruun sekä tämän hoitaja-lemmikin, kissalta näyttävän Wannyan. Nyt pari joutuu sekä salailemaan asuvansa ilman huoltajaa että piilottelemaan avaruusolentoja muilta kyläläisiltä.

Vuosina 1998–2002 ilmestynyt 9-osainen Daa! Daa! Daa! on Mika Kawamuran toinen mangasarja. Sangatsu Manga julkaisi sarjan suomeksi vuosina 2011–2012. Kyseessä on nuorta ensirakkautta kuvaava sarja, joka hyödyntää paljon tyypillisiä japanilaisia dere-hahmotyyppejä. Kanatassa on huomattavissa tsunderen piirteitä, sillä muuten rauhallinen ja komea poika kiusoittelee Miyua minkä ehtii pystymättä paljastamaan todellisia tunteitaan. Sen sijaan Kanataan ihastuneen Christine Hanakomachin pakkomielteistä yandere-luonnetta käytetään hyväksi koomisten tilanteiden luomiseksi. Tytön kateuden tunteet erityisesti Miyua kohtaan tulevat esiin supervoimien muodossa, ja valitettavan monta puuta revitään juuriltaan mangan aikana. Sarjasta on ilmestynyt myös 78-osainen anime.

Everyone’s Getting Married (VIZ Media, 9 osaa)

TOTSUZEN DESUGA, ASHITA KEKKON SHIMASU © 2014 Izumi MIYAZONO/SHOGAKUKAN

Asuka Takanashin suurimpana unelmana on mennä naimisiin ja elää sen jälkeen kotirouvana. Monikaan ei ymmärrä, miksi urallaan menestynyt nainen haluaisi hylätä kaiken ja pitää huolta kodista ja lapsista. Kun Asukan pitkäaikainen poikaystävä jättää hänet omien unelmiensa tähden, Asuka tapaa uutisankkuri Ryu Nanamin. Heidän kemiansa kohtaavat aivan eri tasolla, mutta Ryu on vannonut, ettei aio mennä koskaan naimisiin. Näiden kahden täysin eri asioita haluavien ei tulisi koskaan olla rakastavaisia, mutta jostain syystä he eivät pysty olemaan erillä toisistaan.

Izumi Miyazonon Everyone’s Getting Married on 9-osainen josei-sarja eli nuorille naisille suunnattu manga. Sen keskiössä on parisuhde ja avioliitto sekä hahmojen suhtautuminen näihin. Asuka on hyvin avioliittokeskeinen, kun taas Ryu on nähnyt mitä avioliitto voi tehdä ihmisen elämälle eikä halua sitoutua kehenkään sillä tavalla. Samalla käsitellään avioliiton ja lasten vaikutusta erityisesti naisten elämään, kun esimerkiksi raskaus voi pysäyttää heidän urakehityksensä täysin.

The Silent Voice (Kodansha USA, 7 osaa)

KOE NO KATACHI © Yoshitoki Ouima / KODANSHA

Koska Suomessa 14. helmikuuta on ystävänpäivä, on suosituksiin päätetty nostaa manga, jonka käsittelee ensisijaisesti ystävyyttä. Kun kuudesluokkalainen kuuro Shouko Nishimiya vaihtaa koulua, hänen uudet luokkakaverinsa ottavat hänet iloisesti vastaan – ainakin aluksi. Pian luokkakavereiden asenne muuttuu ja Shouko nähdään ennen kaikkea luokkaa rasittavana ja hidastavana taakkana. Pahimmaksi kiusaajaksi osoittautuu Shouya Ishida, joka jatkuvasti rikkoo Shoukon kuulolaitteita. Kun koulu vihdoin puuttuu asiaan, koko luokka nimeää Shouyan ainoaksi kiusaajaksi ja pian Shouya löytää itsensä uutena kiusan kohteena. Vuosien päästä täysin muuttunut Shouya tapaa Shoukon uudestaan ja kysyy viittoen, josko Shouko ja hän voisivat olla ystäviä.

Koulukiusaamista, mielenterveyttä ja itsemurhaa käsittelevä manga ei ole mikään suloisin ystävänpäiväluettava. Onnellisesti päättyvä manga kuitenkin antaa toivoa ja korostaa kommunikaation tärkeyttä kaikissa suhteissa. Shouya ja Shouko aluksi arastelevat alkavaa ystävyyttään eivätkä tohdi jakaa kaikkea keskenään, mutta oppivat sarjan lopussa turvautumaan toisiinsa. 2016 ilmestynyt anime-elokuva tiivistää sarjan pääsanoman, mutta manga uppoutuu vielä syvemmin hahmojen keskinäisiin suhteisiin. Mangassa myös syvennytään niin sivuhahmo Nagatsukan unelmaan ohjaajan urasta kuin lyhytelokuvan tuottamiseen, jota hankaloittaa kaverijoukon jatkuvat erimielisyydet. Jos on elokuvan nähnyt ja tykännyt siitä, kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa manga!

Only The Flower Knows (DIGITAL MANGA, 3 osaa)

HANA NOMI ZO SHIRU © 2010 Taiyohtosho Company -kaikki oikeudet pidätetään

Päivä, jona Youichi Arikawa ja Shouta Misaki tapaavat toisensa ensimmäisen kerran, on varsin huono päivä Youichille, jonka silmät eivät meinaa mitenkään tottua piilareihin. Tämän takia Youichi ei aluksi saa selvää Shoutan piirteistä, mutta näkee siltikin myöhemmin romanttisia unia miehestä. Loppujen lopuksi Youichi päätyy auttamaan Shoutaa kasvitieteen laboratoriossa ja pojat kasvavat läheisiksi. Shouta on kuitenkin varautunut eikä uskalla myöntää tunteitaan itselleen saatika Youichille. Löytääkö Youichi tien Shoutan sydämeen?

Mangataiteilija Rihito Takarai on kenties tunnetumpi teoksistaan Seven Days ja Ten Count, mutta myös Only The Flower Knows on saanut englanninkielisen käännöksen 2022–2023. Tämä kolmiosainen sarja on juuri sopivan pituinen sarja luettavaksi ystävänpäivänä. Jos haluaa laajentaa tarinaa, Takarai on myöhemmin kirjoittanut myös At the Flower Capital: Hana No Miyako De, joka toimii alkuperäisen tarinan sekä esi- että jatko-osana.

Näiden söpöjen ja romanttisten mangasarjasuositusten lisäksi kannattaa vilkaista verkkotoimituksen suositukset anime-elokuvista, anime-sarjoista sekä näytellyistä TV-sarjoista.

Animen verkkotoimitus toivottaa kaikille hyvää ystävänpäivää!

Lisää luettavaa