Arvostelu: Chainsaw Man (uusinta Anime 118)

Anime-sovitus Chainsaw Manista alkoi Japanissa lokakuussa. Palaamme aikakoneella alkuvuoteen 2021, jolloin arvostelimme Tatsuki Fujimoton alkuperäismangan. Miten sarjakuva maistui ensiosiensa perusteella?

Julkaistu Animen numerossa 118 (2021).

1.11.2022 14:47

Chainsaw Man

Shounen-splatteria

 

Nimi: Chainsaw Man

Tekijä: Tatsuki Fujimoto

Kustantaja: Viz Media

Suositushinta: $9.99

Julkaisumuoto: Pehmeäkantinen, 190 sivua

Osia englanniksi: 2/11

Osia luettu: 2/11

Julkaisuaika: 10/2020– (Japanissa 12/2018–)

Digijulkaisu: Pokkareina

 

Eletään epämääräisessä kylmän sodan vaiheessa, tai ehkä vaihtoehtoisessa todellisuudessa, jossa Neuvostoliitto on yhä voimissaan ja paholaiset riivaavat ihmiskuntaa. Edesmenneen isänsä veloissa rypevä Denji ottaa vastaan mitä tahansa työtä saadakseen maksettua mafialle näiden saatavat. Toisinaan hän työskentelee metsurina, toisinaan hän listii paholaisia. Molemmissa töissä hän käyttää samaa apuvälinettä, seuraansa lyöttäytynyttä pikkupaholaista Pochitaa, jonka koiramaisessa kehossa otsasta työntyvä moottorisahan terä on näkyvä tavaramerkki.

Eräänä päivänä Denji ja Pochita sulautuvat yhteen. Lopputuloksena on Denjin uusi olemus, moottorisahamies. Tämän hieman haita muistuttavan olomuotonsa avulla Denji voi tarpeen vaatiessa kasvattaa käsistään ja otsastaan esiin työntyvät moottorisahat, jotka tuovat paholaisten paloitteluun aivan uudenlaista vauhtia ja hurmosta.

Pian muodonmuutoksensa jälkeen Denji päätyy valtiolle töihin paholaisia tappamaan. Veloistaan selvinneelle, vähään tottuneelle nuorelle miehelle motivaattoriksi ammattilaisuralla riittävät aluksi epämääräinen lupaus seksistä, lämmin ateria ja paikka nukkua.

Chainsaw Manin piirokset ovat yksinkertaisia. Etenkin taustat ja ympäristö on jätetty vähälle huomiolle. Sen sijaan ruutujako on hyvin suunniteltu ja sisältää muutaman nautittavankin oivalluksen. Väkivaltaa sarjassa ei epäröidä näyttää Denjin päräyttäessä sahoineen vastustajansa palasiksi. Pelkistetty ulkoasu vie kuitenkin pahimman terän sarjan taiteesta, mikä voi olla ratkaiseva tekijä sille, että sarja on saanut ilmestyä shounen-lehden sivuilla. Lopullisiin piirroksiin jätetty hienoinen luonnosmaisuus antaa kuvitukselle ja hahmojen ilmeille luonnetta tehden etenkin Denjistä ihmismuodossaan upean riutuneen ilmestyksen.

Splatterilla kyllästetty sarja ilmestyi parin vuoden ajan Weekly Shounen Jumpissa. Sen ensimmäinen vaihe päättyi lehdessä vastikään, ja toinen osa on alkamassa Shounen Jump+ -sovelluksessa. Lehtimuotoiseen Shounen Jumpiin sarja oli kenties lopulta liian väkivaltainen, mutta tästä huolimatta sarja on selvästi pojille suunnattua shounenia. Epäkypsän Denjin viehtymys rintoihin on tuttua huttua monesta muustakin shounen-sarjasta, mutta laajemmassa mielessä Chainsaw Man on mietitty kasvutarina, jossa nollasta ponnistavaa päähenkilöä odottavat suuret koettelemukset matkalla määränpäähän. Kaikille sarja ei sovi kuvituksensa vuoksi, mutta on helppoa nähdä, miksi se on noussut nykyiseen suosioonsa.

3/5

Teos: Idealtaan b-luokan elokuvia muistuttava, mutta yllättävän mietitty ja hyvin kulkeva kokonaisuus.

Julkaisu: Perusteos vailla risuja tai ruusuja.

Teksti: Joni Partanen

Kuva: CHAINSAW MAN © 2019 Tatsuki Fujimoto

Lisää luettavaa